Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Η Διακομματική καλεί τους φορείς της Θράκης για προτάσεις

Στον «αέρα» ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης στην οποία θα κατατεθούν οι προτάσεις παραγωγικών και κοινωνικών φορέων

Κόντρα Μπακογιάννη – Ζεϊμπέκ για την πρόοδο ή μη που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στα μειονοτικά

Δεκτή έγινε από τη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης στην χθεσινή της συνεδρίαση, η πρόσφατη πρόταση του βουλευτή Έβρου της ΝΔ Χρήστου Δερμεντζόπουλου για τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας διαβούλευσης. Σύμφωνα με τον βουλευτή «η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρέχει πληροφορίες για το έργο της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων για την οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου μας, από συλλόγους, φορείς και ενώσεις της Θράκης».

Επί της ουσίας των πραγμάτων, ήρθε η ώρα για έργο.
Είχε προαποφασιστεί στην πρώτη τυπική συνεδρίαση –και «κλείδωσε» χθες- η οργάνωση της Επιτροπής σε δύο ομάδες εργασίας, η πρώτη για αναπτυξιακά ζητήματα της Θράκης και η δεύτερη για θεσμικά και διασυνοριακά ζητήματα. Στις δύο ομάδες εργασίες, θα υπάρξουν υποσύνολα για μεγαλύτερο διαμερισμό των ζητημάτων.

Ε. Στυλιανίδης: «Όλοι οι φορείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση»
Τοποθετούμενος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης ξεκαθάρισε πως «όλοι οι φορείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση». Μη κρύβοντας ότι «ο όγκος δουλειάς είναι πάρα πολύ μεγάλος» (σ.σ. σε έξι μήνες πρέπει να κατατεθεί το πόρισμα στη βουλή), στάθηκε στο ότι οι Θρακιώτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτή την Επιτροπή, γι’ αυτό δεν πρέπει να αναλωθεί το έργο της μόνο στη θεωρία. «Θέλουμε να είναι μια πρακτική επιτροπή που θα λύσει ζητήματα. Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι σε αυτά που θα ζητήσουμε, δεν μπορούμε να θεωρητικολογούμε ούτε να απεραντολογούμε. Να ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα που ενισχύουν δημογραφικά την περιοχή, δίνουν θέσεις εργασίας, δημιουργούν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και κρατούν τον κόσμο μας», δήλωσε.

Προς την κατεύθυνση καλύτερης διαχείρισης του μεγάλου όγκου προτάσεων που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν μέσω της πλατφόρμας, τα μέλη της Επιτροπής θα προτείνουν τη συνεισφορά καταξιωμένων τεχνοκρατών, «που θα δουλέψουν στην προεργασία αυτού του υλικού, προκειμένου να οδηγηθούμε σε πρακτικά συμπεράσματα», σύμφωνα με τον βουλευτή.

Να μην «θρακολογούμε» προτείνει ο Δ. Χαρίτου
Στην Επιτροπή τοποθετήθηκε και το μέλος της-βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος εν πολλοίς ζήτησε από το προεδρείο να μην ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων συμπεράσματα και προτάσεις που έγιναν επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε: «Στη Θράκη υπάρχει ήδη ένα διαμορφωμένο πλαίσιο με τους αναπτυξιακούς στόχους, τις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις μέχρι σε επίπεδο δράσεων και συγκεκριμένων έργων, το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από  συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα στο τελευταίο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, όπου περιγράφηκαν αναπτυξιακοί στόχοι και έργα που μπορούν να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της περιοχής».

Έκανε την παραπάνω επισήμανση, σημειώνοντας ότι «αν υποτιμήσουμε όλον αυτόν τον σχεδιασμό και άλλες μελέτες που υπάρχουν και δεν προσδιορίσουμε πολιτικές και πως ακριβώς όλα αυτά θα τα αξιοποιήσουμε, φοβάμαι ότι θα μείνει η αίσθηση ότι ‘θρακολογούμε’, ένας χαρακτηρισμός φορτισμένος αρνητικά για την περιοχή». Επί της ουσίας των πραγμάτων πρότεινε επαναλειτουργία της Shelman στη Βι.Πε. Κομοτηνής, έμφαση στον πρωτογενή τομέα της Θράκης που «καλύπτει το ¼ της απασχόλησης» όπως είπε, έκανε ειδική αναφορά στο φράγμα Κομψάτου, ενώ ζήτησε ανάδειξη της Θράκης ως ενεργειακού κόμβου και κόμβου συνδυασμένων μεταφορών.

Εμφάνιση Ι. Αχμέτ και πρώτη τοποθέτηση
Μπορεί να μην είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής, ωστόσο –σύμφωνα με απόφαση του Κινήματος Αλλαγής- επιτρέπεται η εκ περιτροπής κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των βουλευτών του κόμματος στην Διακομματική. Έτσι, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ πήρε χθες την θέση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και ζήτησε «(ως Επιτροπή) να ακούσουμε τους πάντες και να κινηθούμε με ρεαλισμό, σύνεση και μεθοδικότητα», ενώ σε άλλη αποστροφή του σημείωσε: «Η διακομματική αφού ακούσει τους θεσμικούς φορείς χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, οφείλει να καταλήξει σε ένα πόρισμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο τόσο για τα αμιγώς μειονοτικά θέματα όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης μας».

Σύμφωνα με τον κο Αχμέτ ζητούμενο είναι η Επιτροπή «να μην καλλιεργήσει στους πολίτες προσδοκίες και τελικά να περάσει κάτω από τον πήχη», ενώ, στη μεγάλη εικόνα, ζήτησε ανάδειξη του νέου γεωστρατηγικού και αναπτυξιακού ρόλου της Θράκης «σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις».

Τριγμοί για τα μειονοτικά
Πάντως, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης δεν έλειψαν κι οι τριγμοί, οι οποίοι καταγράφονται κυρίως μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Ντόρας Μπαγκογιάννη και του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του κου Ζεϊμπέκ για τα μειονοτικά, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία 50 χρόνια δεν έχει γίνει πρόοδος στα μειονοτικά ζητήματα, με την πρόεδρο να ανταπαντά: «οι διαφορές πριν και μετά το ’90 είναι κολοσσιαίες. Η ισοπέδωση της προσπάθειας είναι άδικη για τους ίδιους τους ανθρώπους της Θράκης». Παίρνοντας ξανά το λόγο, ο κος Ζεϊμπέκ σημείωσε: «δεν είπα ότι δεν έγινε τίποτα. Έγιναν βήματα. Αλλά τα προβλήματα παραμένουν ίδια. Δεν τα ισοπέδωσα όλα. Αλλά ακόμη έχουμε δρόμο».

Σε ζητήματα της μειονότητας, πάντως, αναφέρθηκε κι ο πρώην υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ζητώντας πρωτοβουλίες για την καλύτερη εκπαίδευση της μειονότητας και πρωτοβουλίες για την βελτίωση της θέσης των γυναικών της μειονότητας στην κοινωνία, άποψη την οποία κοινώνησε κι η Όλγα Κεφαλογιάννη της ΝΔ, συμφωνώντας σε εκτενέστερο διάλογο κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή είναι σημαντική»
Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, κι απαντώντας επί του προσωπικού στον Ιλχάν Αχμέτ, η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε μια απάντηση για την οποία θα κριθεί από τη ροή της ιστορίας: «κε Ιλχάν αυτή η Επιτροπή είναι πάρα πολύ σημαντική. Στόχο έχει να κάνει δουλειά. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι τελικός στόχος είναι οι προτάσεις να μην μείνουν στα συρτάρια αλλά να τύχουν εφαρμογής με κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Λύσεις και για την ΑΜΘ, ζητά ο Μ. Λαζαρίδης
Και σε αυτή τη συνεδρίαση προέκυψε το ζήτημα «Επιτροπή Θράκης» ή «Επιτροπή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» με τον βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη να λέει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να συζητάμε μόνο για τη Θράκη, όταν μιλάμε για μια ενιαία Περιφέρεια». Κάνοντας μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν, παρατήρησε ότι «στην ουσία η Θράκη δεν αναπτύχθηκε όπως θα θέλαμε, και την ίδια στιγμή τα κίνητρα τα οποία δόθηκαν για τη Θράκη, δημιούργησαν πολύ μεγάλα προβλήματα στην Καβάλα και τη Δράμα», για να καταλήξει στο συμπέρασμα-πρόταση, ότι «επιβάλλεται στο τελικό πόρισμα η Καβάλα και η Δράμα να περιλαμβάνονται στα αναπτυξιακά κίνητρα που θα αποφασιστούν από την Επιτροπή».

Πηγή: χρόνος

Σχετικά Άρθρα