slider Επιστολές Τελευταία Νέα

Αδιέξοδα στις διεξόδους και διέξοδοι στα αδιέξοδα. Πάτε να με τρελάνετε;

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Στον αρκετό ελεύθερο χρόνο που έχω πλέον μέσα στην ημέρα μου, διαβάζω αρκετές φορές άρθρα μου, συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες, αφιερώματα, ιστορικές αναδρομές  που έγραφα πριν από 7-8-10-12 χρόνια, για διαφορετικά έντυπα, τότε που κάποια έντυπα πλήρωναν ακόμα τους αρθρογράφους  τους. Όχι πολλά λεφτά. Αλλά «κάποια» τέλος πάντων. Μαθαίνω απ΄ αυτά. Θυμάμαι. Ανανεώνομαι.

Διάβαζα λοιπόν τις προάλλες ένα σχετικά σύντομο άρθρο του 2010, με αφορμή μιαν «επέτειο»  όπου –τότε- έγραφα :

 « Περίπου σαν σήμερα, πριν από 167 χρόνια , η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το 50% των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως.   Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση είχε πάρει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν απέδωσαν . Έτσι, ενημέρωσε τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό που χρωστούσε.

Ζήτησε νέο δάνειο. Της το αρνήθηκαν. Γιατί;  Οι «Μεγάλες Δυνάμεις»  (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) αποφάσισαν – μόνες τους βέβαια- να καταλήξουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο και να υπογράψουν…. μνημόνιο , σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει  3,6 εκ. δραχμές που θα δοθούν στους δανειστές της.

Επιπλέον απαίτησαν  να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους

Επιτρέψτε μου να καταθέσω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου:

  1. Απολύθηκε το 1/3 των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί .
  2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων.
  3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
  4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της “δεκάτης” ( φόρος  αγροτικής παραγωγής)
  5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
  6. Απολύθηκαν  οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν τα δημόσια έργα.
  7. Καταργήθηκαν οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
  8. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες “εθνικές γαίες” με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
  9. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Φαντάζομαι ότι δεν επιθυμείτε να συνεχίσω.

Η Ιστορία γράφεται ΠΑΝΤΑ με λέξεις».

Δεν θέλω να συνεχίσω και να αναλύσω περισσότερο όσα – λίγα-  έγραφα το 2010 για τη χώρα μας του 1843 και τη διεθνή της «υπόσταση». Θέλω να το ξαναδιαβάσετε προσεκτικά αυτό το Πρώτο Μνημόνιο της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και να το συγκρίνετε με τα σημερινά. Εκεί που γράφει δραχμές, βάλτε ευρώ, κρατείστε τη λέξη «δανειστές», σκεφτείτε πώς λέγεται σήμερα η «δεκάτη»……. αυξήσεις, απολύσεις, καταργήσεις, μειώσεις, συντάξεις.

Όλα αυτά πριν από 180 τόσα χρόνια για να ξεπληρώσουμε δάνεια που από την αρχή ξέραμε ότι ΔΕΝ θα μπορούσαμε επ΄ ουδενί να ξεπληρώσουμε στον αιώνα τον άπαντα και παρ΄ όλα ταύτα, πρόθυμες «Μεγάλες Δυνάμεις» μας τα έδωσαν και πρόθυμες  «Μικρές Κυβερνήσεις», μας υποθήκευσαν.

 

Πότε «βγαίνουμε» απ΄τα Μνημόνια;

Σχετικά Άρθρα