slider Ροδόπη Τελευταία Νέα

Απολογισμός 3ου Φεστιβάλ Via Egnatia Π.Ε. Ροδόπης (φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Φεστιβάλ Via Egnatia, το οποίο διεξήχθη στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης το τριήμερο 22-24 Σεπτεμβρίου. Η Ροδόπη αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό του φετινού φεστιβάλ, το οποίο διεξήχθη σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξεκινώντας από τις 13 Αυγούστου.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με μία άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική Ημερίδα, στην οποία πραγματεύτηκε από καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το θέμα της ανάδειξης της γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας Οδού. Προηγήθηκε  ο Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, μεταξύ άλλων τόνισε πως “Πάνω σε αυτήν την διαδρομή βάζουμε γερά θεμέλια, ενώνοντας το χτες με το σήμερα, για ένα καλύτερο αύριο σε όλο το μήκος της Περιφέρειας μας. Εμπνεόμαστε από το πλούσιο ιστορικά χτες αλλά παράλληλα ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο. Ενισχύουμε την ενδοπεριφερειακή μας συνείδηση, περνώντας το μήνυμα πως  η ιστορία και ο πολιτισμός  μας ενώνουν. θα ήθελα να εξάρω την αξία του εθελοντισμού και να ευχαριστήσω τους δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες, οι οποίοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση του φεστιβάλ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας με την ανιδιοτελή προσφορά τους. Συνεισφέρουμε όλοι με την δύναμη του Εθελοντισμού , με τη δύναμη του Ανθρώπου, κινητήριος μοχλός για την επίτευξη μεγάλων αποτελεσμάτων. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, δήλωσαν εθελοντές, βάζοντας το “Εγώ” τους κάτω από το καλό της διοργάνωσης, προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους. Απαιτείται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σας καλώ σήμερα να συνδράμετε και να συμμετέχετε κι εσείς. Η πόλη μας, ο Νομός μας, η Θράκη μας, σας έχει ανάγκη. Χρειάζονται άνθρωποι που αγωνίζονται για το μέλλον της περιοχής, ο τόπος έχει ανάγκη από το ενδιαφέρον όσο γίνεται πιο συλλογικά όσο γίνεται πιο συντονισμένα  Εγώ χρειάζομαι όλους εσάς σε αυτήν την προσπάθεια”.

Μεγάλη καινοτομία του φετινού φεστιβάλ ήταν η διεξαγωγή του 1ου Via Egnatia Run, το οποίο προσέλκυσε πλήθος κόσμου, καθώς περισσότεροι από 370 δρομείς πήραν μέρος στον αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων , σε μία διαδρομή που περνούσε από όλα τα ιστορικά μνημεία της Κομοτηνής και κατέληγε στο Βυζαντινό Κάστρο. Επιπλέον οι περισσότεροι από 70 εθελοντές έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας και ανιδιοτέλειας. Την σκυτάλη από τους δρομείς του Via Egnatia Run πήραν τα μέλη του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα, οι οποίοι με την ενέργεια και τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν το κοινό. Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, με τα φώτα των προβολέων να πέφτουν πάνω στο Βυζαντινό κάστρο, μικροί και μεγάλοι πέρασαν ένα ευχάριστο δίωρο.

 

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό Κάστρο της Κομοτηνής υπό τους ήχους τοπικών συγκροτημάτων της περιοχής και με δωρεάν προσφορά Ροφημάτων από καφεπώλες της περιοχής.

 

Καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, είχαν τοποθετηθεί οθόνες προβολής σε έξι διαφορετικά σημεία της πόλης, προκειμένου να προβάλλουν τις δράσεις σε ζωντανή σύνδεση.

 

Το φετινό φεστιβάλ Via Egnatia κατάφερε και προσέλκυσε πλήθος κόσμου, έδωσε πνοή στην περιοχή και σαν Π.Ε. Ροδόπης είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώνουμε κάθε χρόνο τον Θεσμό, κάνοντας τον πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό με μία σειρά εκδηλώσεων και καινοτομιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης

Νικόλαος  Τσαλικίδης

Σχετικά Άρθρα