Καρναβάλι ΞάνθηςΤελευταία Νέα

Δείτε το πρόγραμμα των Θρακικών Γιορτών για σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: 20:00 Χορωδιακή Βραδιά – Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης

Η μικτή χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 ως χορωδία του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών Ξάνθης. Τα πρώτα χρόνια ήταν ανδρική χορωδία ενώ στην συνέχεια μετεξελίχθηκε σε μικτή και λειτούργησε μέσα στους κόλπους του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης. Όλα αυτά τα χρόνια η καλλιτεχνική της δράση είναι έντονη με πολλές συναυλίες. Τα τελευταία χρόνια μόνιμος διευθυντής της είναι ο μαέστρος Φώτης Κοντός.

Άλλες Εκδηλώσεις Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

17:00 «Τα λαογραφικά έθιμα του Φλεβάρη και της Αποκριάς»

Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ.

Στο νέο κύκλο παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για τις πόλεις – για το λαϊκό πολιτισμό», μία Τετάρτη κάθε μήνα, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης,  η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, υποψ. διδάκτωρ Λαογραφίας, ΔΠΘράκης, θα μας βοηθήσει στην κατανόηση «των πόλεων» και πιο συγκεκριμένα θα μας παρουσιάσει θέματα για τον λαϊκό πολιτισμό (και ειδικότερα για την Λαογραφία της Θράκης).

Σε ένα ημερολογιακό κύκλο 12 παρουσιάσεων – «μαθημάτων», όσα οι μήνες του χρόνου, τα «δώδεκα παλικάρια» όπως αναπαριστώνται στην λαϊκή αφήγηση, θα προσεγγίσουμε τα έθιμα της Θράκης και των πληθυσμών της (Θρακιωτών, Μικρασιατών, Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων) με βάση τον προβληματισμό γιατί αυτό το έθιμο γίνεται αυτήν την εποχή του χρόνου; Ποια είναι η σχέση του ανάμεσα στην τελετουργική πράξη και στον χρόνο που αυτό πραγματοποιείται; Ο στόχος των «μαθημάτων» είναι να γνωρίσουμε επιπλέον το γιατί επιτελούμε τα έθιμα που οικειοποιηθήκαμε μέσα σε ένα παραδεδομένο πλαίσιο πολιτισμού; Τι συμβολίζουν (ακόμη και στις μικρότερες λεπτομέρειές τους); Τι σημαίνουν και πώς ερμηνεύεται η «παράστασή» τους; Ποιοι οι λόγοι τους; Ποιοι οι σκοποί τους; Τι επικοινωνούμε με αυτά; Ποια είναι η έννοια, το περιεχόμενό τους; Ποια η λειτουργία τους και η λειτουργικότητά τους; Γιατί γίνονται τα συγκεκριμένα τελετουργικά δρώμενα και όχι κάποια άλλα; Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στις παραδόσεις των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων κλπ.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

mikth-xorodia-dhmotikoy-odeioy-3 mikth-xorodia-dhmotikoy-odeioy mikth-xorodia-dhmotikoy-odeioy-1 mikth-xorodia-dhmotikoy-odeioy-2

 

 

auto-goup

makrh-ksenes-gloses
riverland560

biosleep
tech place κατασκευη ιστοσελιδων ηλεκτρονικων καταστηματων eshop

material2

moymtzakhs

pantazidis-560_250_banner

posidon2

sofias-geyseiss

thaggopoylos-new

tsiakirogloy

my-cosmima

paradosiako-telhs

Σχετικά Άρθρα