Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Μέσα στους 16 «κόκκινους» υπερχρεωμένους δήμου ο Δήμος Τοπείρου. Δεν θα πάρει φράγκο από τις οφειλές του κράτους στους ΟΤΑ

Στο «κόκκινο» βρίσκονται 16 δήμοι σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δεν παίρνουν κυριολεκτικά ούτε ένα εύρω από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ΟΤΑ λόγω των υπέρογκων χρεών που έχουν προς δικούς τους οφειλέτες!

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους δήμου:

Αχαρνών

Καισαριανής,

Κερατσινίου-Δραπετσώνας,

Νικαίας-Αγ. Ι. Ρέντη,

Καλυμνίων,

Σουφλίου,

Ζακύνθου,

Καρδίτσας,

Κέρκυρας,

Κοζάνης,

Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων,

Νοτίου Πηλίου,

Σκιάθου,

Τοπείρου (νομός Ξάνθης),

Έδεσσας και

Τρικάλων.

Να σημειωθεί ότι οι παρακρατηθέντες πόροι δίνονται στους δήμους, αφού, όμως, πρώτα έχουν εξοφληθεί μέσω αυτών τα χρέη που έχουν οι δήμοι προς τρίτους. Έτσι, οι δήμοι αυτοί βρίσκονται, στην κυριολεξία, πολύ κοντά στην οικονομική ασφυξία.

Στο επόμενο διάστημα, στόχος των εν λόγω δημοτικών αρχών θα είναι να μάθουν περισσότερες πληροφορίες και να καθορίσουν καλύτερα τη στάση τους απέναντι στην διαμορφούμενη κατάσταση.

Το συνολικό ποσό είναι της τάξης των περίπου 214 εκατ. ευρώ προς τους δήμους όλης της χώρας και αποτελεί την 7 η από τις 8 ισόποσες δόσεις. Το κονδύλι αυτό διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, καθώς και επενδυτικών δραστηριοτήτων και έργων των δήμων κατά την κρίση των δημοτικών συμβουλίων τους.

Βάσει σχετικής ενημέρωσης, από το ποσό αυτό, στα ταμεία των δήμων θα μπουν τελικά 190,698 εκατ. ευρώ, καθώς για τα υπόλοιπα 23,177 εκατ. ευρώ γίνεται παρακράτηση στο πλαίσιο συμψηφισμού με οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από τους 325 δήμους παρακράτηση γίνεται συγκεκριμένα σε 27, εκ των οποίων οι 16 δεν λαμβάνουν…καθόλου χρήματα, εξαιτίας υπέρογκων οφειλών τους.

Την απόφαση υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016, ανέφερε ότι επιπλέον τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί στους δήμους η 12 η δόση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ύψους 107 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται η καταβολή ΣΑΤΑ ύψους 23,5 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα