Μειονότητα Τελευταία Νέα

Επιστολή του συλλόγου δασκάλων μειονοτικών σχολείων προς το υπουργείο

Ο Σύλλογος δασκάλων μειονοτικών σχολείων Ξάνθης έστειλε την παρακάτω επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Αγγελική- Ευφροσύνη-Κιάου.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Ν. Ξάνθης – Αποφοίτων της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.) σε τακτική συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα και επιθυμεί δια της παρούσης επιστολής να σας γνωστοποιήσει σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα :

  1. Σχετικά με το θέμα της καθαριότητας:

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης καθαριστριών στα μειονοτικά σχολεία του Νομού μας, δεδομένου ότι ξεκίνησε ήδη το σχολικό έτος χωρίς να έχει λυθεί το θέμα των καθαριστριών των σχολικών μονάδων. Ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει τάχιστα επίλυση της εκκρεμότητας, διότι αφορά την ασφάλεια των παιδιών μας και σαφώς και των εκπαιδευτικών. Με την μη έγκυρη επίλυση του θέματος πολύ σύντομα αυτό θα έχει τις προεκτάσεις του στη δημόσια υγεία, θέμα σοβαρό που εμποδίζει την λειτουργία των σχολικών μονάδων.

  1. Σχετικά με το θέμα των σχολικών βιβλίων του Τουρκόγλωσσου προγράμματος:

Όπως είναι γνωστό, τα μειονοτικά σχολεία εφαρμόζουν το δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.. Σημαντικό πρόβλημα, για το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016 , στη μειονοτική εκπαίδευση αποτελεί η έλλειψη σχολικών βιβλίων για το τουρκόγλωσσο πρόγραμμα. Είναι εγκληματική αμέλεια οι μαθητές των μειονοτικών Σχολείων να μην έχουν παραλάβει τα βιβλία για την εκμάθηση τους. Ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό από πέρσι δεν είχε παρθεί καμία πρωτοβουλία για την επίλυση του, η έλλειψη διαλόγου και η σκόπιμη παράληψή μη διάθεσης βιβλίων, έχουν σαν αποτέλεσμα τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία να μην έχουν βιβλία ,δεδομένου ότι ήδη ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Αυτό έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση και σε μεγάλο βαθμό πτώση του επιπέδου της μειονοτικής εκπαίδευσης.

  1. Το θέμα έλλειψης μειονοτικών δασκάλων:

Ο πρωτοφανής ερασιτεχνισμός της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας καθιστούν δυσλειτουργική την μειονοτική εκπαίδευση. Είναι αδιανόητο σ’ ένα οργανωμένο κράτος να έχει αρχίσει η σχολική χρονιά και στα 47 μειονοτικά δημοτικά σχολεία που λειτουργούν στην περιοχή μας να παρουσιάζονται 41 κενές οργανικές θέσεις. Αυτό οφείλεται στη μη δημοσίευση της εγκυκλίου για την κατάθεση των αιτήσεων των Επαθιτών δασκάλων ώστε να μπουν στο προσωρινό πίνακα των αναπληρωτών για να διοριστούν και να καλυφτούν οι κενές θέσεις.

  1. Το θέμα της αναστολής 6 μειονοτικών σχολείων:

Επιθυμούμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεση μας στην απόφαση που έλαβε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 31-08-2015, δυνάμει της οποίας τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας 8 μειονοτικά δημοτικά σχολεία τα οποία στη συνέχεια έγιναν 6, όπως ενημερωθήκαμε με νεότερη απόφαση.

Αντιδρούμε στην απόφαση αυτή διότι ξεχωριστό κομμάτι για το εκπαιδευτικό σύστημα στη Θράκη αποτελεί και η μειονοτική εκπαίδευση. Δεν είναι δυνατόν τα μειονοτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ανήκουν σε ένα διαφορετικό θεσμικό καθεστώς. Οι αποφάσεις αυτού του είδους φαίνεται να αποσκοπούν στη συρρίκνωση των μειονοτικών δημοτικών σχολείων και επομένως στη μείωση του μειονοτικού εκπαιδευτικού προσωπικού και κατά συνέπεια στην υποβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης. Η απόφαση αυτή, έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στο σύλλογο μας, στους γονείς των μαθητών αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Σας παρακαλούμε για την άμεση ανάκληση της απόφασης της 31ης-08-2015 του περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την οποία περιήλθαν σε αναστολή λειτουργίας τα αναφερόμενα στην απόφαση μειονοτικά δημοτικά σχολεία.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε την Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενέργειες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Σχετικά Άρθρα