Ατζέντα Τελευταία Νέα

Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες) στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης

 idryma thrakikhs texnhs

Διδάσκων καθηγητής: Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας. Πρόγραμμα Μαθημάτων: ΤΕΤΑΡΤΗ  14 Ιανουαρίου 2015. Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2014- 2015 θα είναι το παιδί και ο έφηβος στην Πολιτική και Κοινωνική Γραμματεία και Φιλοσοφία των Ελλήνων στη διαχρονία της.

1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Στο πρώτο μάθημα του 2015 θα ολοκληρώσουμε την προσέγγιση στη Διαχρονία της Ελληνικής Γλώσσας, μελετώντας μια σειρά από κείμενα από τον Όμηρο ως τον Αδαμάντιο Κοραή. Τα κείμενα αυτά είχαν αναλυθεί κατά την πρώτη μέρα της Διημερίδας που οργανώθηκε με θέμα «Νησίδες Διαχρονικής Αρχαιογνωσίας στη σύγχρονη Θράκη» 14-15 Νοεμβρίου 2014 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Στη συνέχεια θα μελετήσουμε κεφάλαια από το έργο «Περί παίδων αγωγής» του Πλουτάρχου, §§ 6- 7, που αναφέρονται στο πώς πρέπει οι γονείς να επιλέγουν τροφούς, παιδαγωγούς και δασκάλους για τα τέκνα τους.

2. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ: Στο πρώτο μάθημα του 2015 θα γίνει επισκόπηση της Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο νεοελληνικό κράτος. Θα αναφερθούμε στο Νεοελληνικό Διαφωτισμό και θα σταθούμε ιδιαίτερα στον Ιωάννη Καποδίστρια και το έργο του. Τιμούμε τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, που τέτοιες μέρες, 6 Ιανουαρίου 1828 φτάνει στο Ναύπλιο. Από το πρόσφατο αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού «ΕΡΩ» οι σπουδαστές και σπουδάστριες θα μελετήσουν εργασίες σχετικές με εκπαίδευση, παιδεία και γλώσσα επί Ι. Καποδίστρια.

Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:15-20:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:15-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

Σχετικά Άρθρα