Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Διημερίδα στην πόλη μας με θέμα: Νησίδες Διαχρονικής Αρχαιογνωσίας στη Σύγχρονη Θράκη

 arxaio theatro

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης & Περιφέρειας πραγματοποιούν την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 στην Ξάνθη, διημερίδα με θέμα: «Νησίδες Διαχρονικής Αρχαιογνωσίας στη Σύγχρονη Θράκη»

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

• Ουτατζής Σοφιανός – Διευθυντής Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

• Μουσόπουλος – Θανάσης Συντονιστής Δικτύου Λόγου και Πράξης

• Mπατζακίδης Φ. Γεώργιος – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης και Περιφερείας

Διπλός ο σκοπός της Διημερίδας, αφενός να τιμηθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που φέτος συμπλήρωσε σαράντα χρόνια γόνιμης πορείας, αφετέρου να προβληθεί το έργο νέων ξανθιωτών επιστημόνων στους τομείς της αρχαιογνωσίας.

Η πρώτη μέρα, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014, ώρα 18.00, που φέρει τον τίτλο : ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ περιλαμβάνει :

• Εισήγηση: Γλωσσική αλλαγή : Η διαχρονία της Ελληνικής γλώσσας. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Δ.Π.Θ.

• Ακολουθεί Εργαστήριο με συμμετοχή του κοινού και με τη συνεργασία των νέων φιλολόγων-εισηγητών της 2ης ημέρας : Θέμα: Η Ελληνική Γλώσσα από τον Όμηρο ως τον Κοραή – Επεξεργασία κειμένων. Εισηγητής- Επιστημονικός υπεύθυνος : Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας

Η δεύτερη μέρα, Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, ώρα 18.00, περιλαμβάνει:

• στο πρώτο μέρος εισηγήσεις νέων επιστημόνων που αναφέρονται στον Όμηρο, τη Σαπφώ, το Σόλωνα και τον Περικλή και τη Σιγιλλιογραφία στο Βυζάντιο.

• Στο δεύτερο μέρος ο Θανάσης Μουσόπουλος θα παρουσιάσει το έργο «Όμηρος: Είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες» που επιμελήθηκε η καθηγήτρια του ΔΠΘ κ. Φλώρα Μανακίδου, η οποία θα κλείσει τη διημερίδα με ομιλία της και θέμα «Αναζητώντας τον Όμηρο».

Συντονιστής των εργασιών θα είναι ο κ. Γ.Φ.Μπατζακίδης.

Μετά το πέρας των εργασιών της διημερίδας, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και θα ακολουθήσει δεξίωση για το κοινό.

Καθ όλη τη διάρκεια της διημερίδας θα υπάρχει έκθεση βιβλίων του Εκδοτικού Οίκου Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτισμικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Με την ευγενική υποστήριξη, «Κρεωπολεία Μπατζακίδη», κτήμα «Βουρβουκέλη», φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Ηρακλής Ζωγράφος». Η είσοδος και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά Άρθρα