Πολιτισμός Τελευταία Νέα

ΑΓΓΛΙΚΑ ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ… Τέτοια αγγλικά είναι τα δικά μου…

kariokaatomiki

Προφανώς έχουν επιρεαστεί από τις μαρέγκες, τις πανακότες, το σάμαλι. Ίσως γι αυτό δύσκολα μπορώ να τα μεταδώσω, να με καταλάβουν οι άλλοι όταν τα μιλάω. Άλλες πάλι φορές, όταν πειραματίζομαι στο εργαστήριο, αντί να μου προκύψει κάποια νέα σύνθεση ή συνταγή, προκύπτουν νέα, φρέσκα αγγλικά.

Κάποια από αυτά αποθηκεύω στο θολομένο μου μυαλό. Κάποια άλλα, σαν φορέματα νέας μόδας, τα σερβίρω με γλυκό κουταλιού, σε ασημένιο δίσκο. Έτσι έγινε μόλις χθες. Με το που σταμάτησε ο ανελέητος ΄΄ βομβαρδισμός ΄΄ των υποψηφίων δημάρχων, συμβούλων, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, έκανα σερφάρισμα στα αγγλικά μου.

Το δικό μου ζόρι δεν είναι να γίνω δήμαρχος. Χειριστής μίξερ μου φτάνει. Φτάνει και περισσεύει, όπως λέει ο φίλος μου, ο Μήτσος από το Διακοφτό. Το δικό μου ζόρι είναι να δέσω καλλιτεχνικά τις καριόκες με τους Καριόκας. Να πάρω βέβαια έναν ακόμα τίτλο. Αυτόν του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Όσο πλησιάζει το γεγονός της χρονιάς, το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στη χώρα των Καριόκας, κάθε μέρα γυαλίζω, φρεσκάρω τα αγγλικά μου. Ή μοντάρω τα δικά μου, αυτά τα ιμάμ μπαϊλντί.

Δευτέρα μεσημέρι βρέθηκα με τον Γιάννη Σταθουλίδη, στο σπίτι του αρχηγού της Εθνικής μας Ομάδας Βασίλη Τοροσίδη, στον Πετεινό. Ο Βασίλης ήρθε για λίγες μέρες στη γενέτειρά του, πριν φύγει με την Εθνική για τη Βραζιλία.

Εκεί του εκμυστηρεύτηκα το μύχιο πόθο μου.

Βασίλη υπάρχουν δύο ειδών Καριόκας του λέω. Αυτοί στους οποίους θα πάτε να παίξετε μπάλλα, κι εμείς.

Πιό απλά, για να το καταλάβεις.

CARIOKAS COUNTRY είναι η χώρα των Καριόκας, η Βραζιλία.

CARIOKAS TOWN είναι η πόλη της καριόκας, η Ξάνθη.

Σαν αρχηγός που θα είσαι, παίξε μπάλλα, αυτό να το μάθουν οι πάντες στις πέντε ηπείρους. Είπαμε λίγα ακόμα.

Βασίλης: Μήπως με μπερδεύεις λίγο; Πού έμαθες αγγλικά;

Στέλιος: Στον αείμνηστο Κετσελίδη πριν από σαράντα χρόνια, με μεταπτυχιακό στα μίξερ.

Βασίλης: Στους Καριόκας που πέρασαν κατά καιρούς από τη Σκόντα τα είπες αυτά;

Στέλιος: Όχι. Τα λέω τώρα σε σένα, που θα βρεθείς εκεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων όλου του κόσμου. Αυτά είναι μυστικά. Τα ξεφουρνίζω σπάνια. Όπως σήμερα.

Βασίλης: Μήπως με περνάς για σκηνοθέτη;

Στέλιος: Δεν είσαι, αλλά επιβάλλεται να γίνεις. Τέτοια ευκαιρία δεν θα δοθεί ξανά στην Ξάνθη.

Βασίλης: Δηλαδή σήμερα εγώ πού βρίσκομαι;

Στέλιος: Στην CARIOKAS TOWN, στην Ξάνθη.

Βασίλης: Τον άλλο μήνα, πρώτα ο Θεός, που θα βρίσκομαι;

Στέλιος: Στην CARIOKAS COUNTRY, την Βραζιλία.

Βασίλης: Με τα ελληνικά που μιλάω, αυτό λέγεται: Φύγε από μένα μπελλά τράβα στο γείτονα, αλλά αφού λες ότι είναι για καλό, θα το κάνω.

Στέλιος: Ευχαριστώ πολύ, νάσαι καλά. Καλή επιτυχία.

Αποχαιρέτησα το Βασίλη Τοροσίδη, όπως και τον Γιάννη Σταθουλίδη, που έμεινε για να πούνε κι άλλα, μιας και συγγενεύουν μεταξύ τους.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα