Γενική

«Παίρνει Κεφάλι» η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις

Σε πέντε διαφορετικές δημοσκοπήσεις προηγείται με διαφορά έως 5,7%
Πολύ σημαντικά αλλά και ραγδαία αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα σε σχέση με τις εκλογές της 6 ης Μαΐου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν 20 μέρες πριν τις εκλογές (εδώ και τρεις μέρες απαγορεύεται η δημοσιοποίηση νέων δημοσκοπήσεων) ένας στους 3 δηλώνει πως θα ψηφίσει διαφορετικά απ ότι στις τελευταίες εκλογές και αυτό είναι που επηρεάζει και την τελική δυναμική που διαμορφώνουν τα κόμματα.
Είμαστε τρεις εβδομάδες πριν τις κρισιμότατες εκλογές της 17ης Ιουνίου ,με τα κόμματα να έχουν έτοιμες τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών και να προσπαθούν παράλληλα να πετύχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση.
Μάλιστα, όπως φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 26-27 Μαΐου, ένας στους τρεις Έλληνες δεν θα ψηφίσει στις επικείμενες εκλογές το κόμμα, που επέλεξε σε αυτές του Μαΐου, κάνοντας μια στροφή προς τα κόμματα που πιστεύει, ότι εγγυώνται την παραμονή στο ευρώ!
Πέρασε μπροστά η Ν.Δ.
Η μεταστροφή του κόσμου, αλλά και η ανάγκη που υπάρχει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ φάνηκε και στις σφυγμομετρήσεις, που δημοσιεύτηκαν στον Κυριακάτικο Τύπο. Σύμφωνα με 5 δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα, όμως χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν 7 στους 10 πολίτες θέλουν τη χώρα εντός ευρώ! Η Νέα Δημοκρατία προηγείται από 1,1 έως 5,7 εκατοστιαίες μονάδες.
«Είναι η μόνη δύναμη…»
Την ανάγκη παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και την επανεκκίνηση της οικονομίας υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην (κατά γενική ομολογία πετυχημένη) Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος, στην οποία μετείχαν και πολλά στελέχη του κόμματος από την Ξάνθη, (ο Αλέκος Κοντός κάθησε ακριβώς πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή) αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη. «Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να κρατήσει όρθια την πατρίδα» είπε ο κ. Σαμαράς, σε μια πολιτική εκδήλωση που έδειξε, ότι η συσπείρωση στη Ν.Δ. είναι πάνδημη. Για τον κ. Σαμαρά, «αντίθετα απ ό,τι συνέβη στις 6 Μαΐου, αυτή τη φορά, στις 17 Ιουνίου, η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή. Θα κυριαρχήσει η κρίσιμη επιλογή για το μέλλον του τόπου. Και κάθε πολίτης θέλει να δει ξεκάθαρα τι θα επιλέξει. Όχι μόνο για να στείλει κάποιο μήνυμα. Αλλά για να δώσει την πιο κρίσιμη εντολή. Να κυβερνηθεί η χώρα από την επόμενη μέρα».
Οι δημοσκοπήσεις…
Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» η ΝΔ εμφανίζεται ενισχυμένη, αφού καταγράφει προβάδισμα 5,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, από το κλίμα πόλωσης της προεκλογικής περιόδου φαίνεται ότι ενισχύεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε σύγκριση τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα (40,3% έναντι 29,8%) όσο και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (35,9% έναντι 32,6%). Οι πολίτες θεωρούν την παραμονή στην Ευρωζώνη απαραίτητη, ακόμη και υπό την απαίτηση της τήρησης των μέτρων του μνημονίου! Στη δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» η ΝΔ συγκεντρώνει 25,6%, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,9%, το ΠΑΣΟΚ 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,4%, το ΚΚΕ 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ 4,6%. Προβάδισμα 3 μονάδων για τη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της ΜARC για το «Έθνος της Κυριακής», ενώ στη δημοσκόπηση της MRB για τη «Real News», ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 23,3% και 22,0% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου, ενώ το 87,8% των πολιτών ζητά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη! Τέλος, στη δημοσκόπηση της Pulse για τον «Ελεύθερο Τύπο», η ΝΔ συγκεντρώνει το 24,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 24% το ΠΑΣΟΚ το 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 7%, η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή από 5% και το ΚΚΕ το 4,5%.

Σχετικά Άρθρα