Γενική

Δυναμική παρέμβαση των Επιμελητηρίων στο Περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ


Διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που δημιουργεί το παρεμπόριο.

Δυναμική παρέμβαση έκαναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης, τα πέντε Επιμελητήρια, αλά και οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών και οι Εμπορικοί Σύλλογοι των νομών της ΑΜΘ διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα με το παρεμπόριο.
Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκφράζουν την συσσωρευμένη αγανάκτησή τους για το θέμα του παρεμπορίου, χαρακτηρίζοντας ως «ξέφραγο αμπέλι» και «ελεύθερη ζώνη παρεμπορίου» την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ καταθέτουν τις προτάσεις τους, στις οποίες κυρίαρχο είναι το αίτημα για λειτουργία των ΚΕΛΑΥΕ. Τα οποία τα υποσχέθηκε το ΠαΣΟΚ δεν τα είδαμε όμως ακόμη να ενεργοποιούνται.
Το υπόμνημα αναφέρει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι ο θεσμοθετημένος Σύμβουλος του Κράτους. Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων και οι Εμπορικοί Σύλλογοι, ως θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά όργανα, από κοινού με τα Επιμελητήρια, όλοι μαζί αποσκοπούν στο να διαφυλάξουν τον επιχειρηματικό κόσμο που αποτελεί την σπονδυλική στήλη της εθνικής οικονομίας.
Οι επιχειρήσεις σήμερα καλούνται να λειτουργήσουν, μέσα σε ένα δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον, εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, ρευστότητας και αστάθειας.
Γενικά το κλίμα που επικρατεί είναι αυτό της επενδυτικής «άπνοιας» και της αναμονής. Με πολύ γρήγορους ρυθμούς, η κρίση και η ρευστότητα έχει συμβάλει τα μέγιστα για την δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας και αστάθειας κυρίως βέβαια στην Χώρα μας που ήταν δυστυχώς δημοσιονομικά ανοχύρωτη….
Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, σε «ελεύθερη ζώνη» παραεμπορίου, λαθρεμπορίου και εγκληματικότητας. Δίοδοι που σχεδιάστηκαν με μεράκι να λειτουργούνε ως δίοδοι ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας συνεργασία των χωρών μεταξύ τους, σε εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο και τέλος ως τουριστικές δίοδοι με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού των περιοχών αμφίπλευρα με την συνεργασία των πολιτισμών, δυστυχώς σήμερα λειτουργούνε ως κερκόπορτα για την κοινωνία.
Κλέφτες, λαθρέμποροι, παραεμπόριο, γιατροί, που εξετάζουν παράνομα τους πολίτες καθημερινά και τους πωλούν ακόμα και φάρμακα επικίνδυνα και αμφιβόλου ποιότητας και υγιεινής, ορδές παρεμπόρων ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις, να κλείσουν και πολλές άλλες να είναι έτοιμες να κλείσουν.
Το θέμα απασχολεί όλη την ΑΜ-Θ αλλά έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στον Νομό Ξάνθης. Οι καλλικρατικές ανακατανομές των υπηρεσιών, των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται υπό σύγχυση και υπό σύσταση, εδώ και πολλούς μήνες.
Ο τόπος μας περνά μια πρωτοφανή κρίση οικονομική , κοινωνική, πολιτική. Κρίση Αξιών. Μια κρίση αμφισβήτησης των πάντων, ο τόπος μας βρίσκεται σε πόλεμο. Η παραγωγή στον τόπο μας έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο….
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κλέβει το ψωμί, τις περιουσίες και τα όνειρα των παιδιών μας….
Έπειτα λοιπόν από την δημοσίευση του Ν.4038/2012 ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα πρέπει άμεσα να προβείτε στα εξής:
Αποτελεσματικότερη φύλαξη των διόδων ΑΜ-Θ με τους βόρειους γείτονες μας και εντατικοποίηση των τελωνιακών ελέγχων.
Άμεση σύσταση των Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε. προκειμένου να διενεργούν εντατικούς, αυστηρούς και ουσιαστικούς ελέγχους συμβάλλοντας στον υγιή ανταγωνισμό και στην ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, εμπορευμάτων και επιχειρηματικών δράσεων. Σας επισημαίνουμε ότι τα Επιμελητήρια, οι Ο.Ε.Β.Ε και οι Εμπορικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν με ίδια μέσα στο μέτρο του δυνατόν προκειμένου να είναι ευκολότερη η λειτουργία αυτών των υπηρεσιών. Στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του κράτους και κατάργησης ή συγχώνευσης πολλών υπηρεσιών πιστεύουμε ότι υπάρχει το ανάλογο δυναμικό για την σύσταση και στελέχωση τέτοιων υπηρεσιών.
Αστυνόμευση των περιοχών που ανθεί η παράνομη εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης σας επισημαίνουμε ότι και εδώ μπορούμε να συμβάλλουμε τα μέγιστα.
Το παραεμπόριο είναι θέμα που όλο αυτό το διάστημα τα Επιμελητήρια, οι Ο.Ε.Β.Ε και οι Εμπορικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ αναδεικνύουν συστηματικά ως μείζον πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες, την ελληνική οικονομία και για τις ντόπιες νομίμως υφιστάμενες επιχειρήσεις.
Δυστυχώς παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, δεν έχει αντιμετωπιστεί έως και σήμερα σοβαρά. Δεν υπάρχουνε μέτρα αντιμετώπισης από το οργανωμένο κράτος που έχει συνέχεια ανεξάρτητα από την κατάσταση που βρίσκεται. Μάλιστα σήμερα είναι ένας λόγος παραπάνω να προβούμε σε τέτοιου είδους μέτρα διότι συμβάλλουνε και στην δημοσιονομική πολιτική. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι περίοδοι των «παχιών αγελάδων» έχει παρέλθει προ πολλού.
Σας καλούμε εντός δεκαπέντε (15) ημερών να προβείτε στην σύσταση, την οργάνωση και την λειτουργία όλων των υπηρεσιών (τελωνιακού ελέγχου, Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε. κ.τ.λ.) προκειμένου να μην προβούμε σε ενέργειες που πιθανόν δεν τις επιθυμείται ως οργανωμένο κράτος.
Σας λέμε όμως ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται αλλά να είναι ΤΙΜΙΑ».

Σχετικά Άρθρα