Γενική

Στις 8 Απριλίου στήνονται οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές


Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την αυτοδυναμία

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς στο Reuters και την δημοσιογράφο Ντίνα Κυριακίδου σχετικά με τις κατάσταση της χώρας σήμερα αλλά και τις επικείμενες εκλογές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο η Νέα Δημοκρατία, θέλει πρόωρες εκλογές μόλις οριστικοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση με σκοπό την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας, και πάντως όχι αργότερα από τις 8 Απριλίου. Δήλωσε ότι αναμένει η ανταλλαγή ομολόγων, η οποία θα επιφέρει απώλειες της τάξης του 65- 70 % στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μαρτίου το αργότερο, εγκαίρως, για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Αθήνα ύψους 130 εκ. ευρώ. «Μόλις η νέα δανειακή σύμβαση διευθετηθεί και το συνολικό χρέος της Ελλάδας θεωρηθεί και πάλι βιώσιμο, πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι οι δραστικές περικοπές μισθών και οι αυξήσεις φόρων, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει δύσκολη τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 10% του ΑΕΠ και η ύφεση αναμένεται, πλέον, να διαρκέσει ακόμη άλλα δύο χρόνια, αντί για ένα.
Ανέφερε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες τής κυβέρνησης Παπαδήμου για να οριστικοποιήσει μια νέα συμφωνία διάσωσης και μέτρα όπως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προσπάθειες για την καταπολέμηση της χρόνιας φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας. «Υποστηρίζουμε πλήρως στοχευμένα μέτρα που θα εξαλείψουν στρεβλώσεις και δυσκαμψίες από τις αγορές αγαθών, την αγορά εργασίας, τις αγορές κεφαλαίου και ούτω καθ’ εξής», είπε. «Αλλά την ίδια στιγμή, εμείς επιμένουμε ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση της ύφεσης είναι απελπιστικά αναγκαία για την Ελλάδα. Διαφορετικά, ότι άλλο μπορούμε να κάνουμε, θα είναι μια άσκηση επί ματαίω».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει περίπου το 30% των ψήφων, ποσοστό περίπου διπλάσιο από το δεύτερο στη σειρά Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά όχι αρκετό για να κατακτήσει την αυτοδυναμία. (Το ποσοστό αυτό) θα άφηνε στο Σαμαρά δύο επιλογές: να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα ή να ζητήσει επαναληπτικές εκλογές με την ελπίδα να εδραιώσει τη νίκη του. Ο ίδιος δεν ήθελε να αποκαλύψει ποια από τις δύο επιλογές θα επιλέξει και ανέφερε ότι είναι βέβαιος ότι θα κερδίσει αρκετές ψήφους κατέστησε, όμως, σαφές ότι ένας συνασπισμός δεν θα ήταν μια καλή λύση για την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα