Γενική

Εφραίμ με «τη Υπερμάχω» και μεταγωγή… Κουφοντίνα! Γελοιότητα* χωρίς όρια…


«τη Υπερμάχω Στρατηγώ»

Του Σωτήρη Ξενάκη
Ο Ακάθιστος Ύμνος έχει συνδεθεί με κορυφαίες στιγμές της Βυζαντινής ιστορίας με πιο δραματική, εκείνη της Άλωσης της Πόλης το 1453. Το «τη Υπερμάχω Στρατηγώ» που έψαλλαν οι πιστοί στον Ναό της Αγίας Σοφίας ενώ η Κωνσταντινούπολη έπεφτε στα χέρια των Τούρκων.
Ακούγοντας χθες βράδυ τον ίδιο ύμνο να ψάλλεται από τα χείλη ιερέων, μοναχών (μεταξύ τους και οι… παπαροκάδες) και πιστών έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όταν κατέφθασε η πομπή με τον Εφραίμ, ομολογώ ότι συνειδητοποίησα για μία ακόμα φορά ότι είμαστε η χώρα της υπερβολής, ενίοτε και της γελοιότητας*.
Το ίδιο ακριβώς σκέφτηκα βλέποντας και την αστυνομική συνοδεία του Εφραίμ. Είχα ακούσει από το πρωί ότι στην Χαλκιδική είχε στηθεί επιχείρηση Λιμενικού και Αστυνομίας με συνδρομή ακόμα και ανδρών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος.
Όταν όμως είδα τα τηλεοπτικά πλάνα με τα περιπολικά και τους μοτοσυκλετιστές να συνοδεύουν τα συμβατικά αυτοκίνητα και τζιπ που μετέφεραν τον καλόγερο στην Αθήνα έβαλα τα γέλια. Μόνο τα λευκά αλεξίσφαιρα γιλέκα και οι κουκούλες έλειπαν για να μου θυμίζουν συνοδεία τρομοκράτη. Τόση και τέτοια υπερβολή μόνο και μόνο για τις… τηλέοπτικές ανάγκες! Τόση και τέτοια γελοιότητα*…

*Το λεξικό του Τριανταφυλλίδη στο λήμμα «γελοίος» αναφέρει: λόγ. «αρχ. γελοίος, αρχική σημ ‘διασκεδαστικός’».

Σχετικά Άρθρα