Γενική

Υιοθέτηση από την Ένωση Αποστράτων Στράτου του Ιερού Ναού Ιωακείμ και Άννης στις θέρμες Ξάνθης


Αξιέπαινη προσπάθεια
Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου
Μετά από την Επίσκεψη Προέδρου ΕΑΑΣ κ. Γεωργίου Γεωργιάδη στην Ι. Μητρόπολη Ξάνθης στις 29 Σεπ.2011 και μετά από συνομιλίες που είχαν και οι δυο πλευρές αποφασιστικέ η «υιοθέτηση» του Ιερού Ναού Ιωακείμ και Άννης στις θέρμες Ξάνθης καθώς οι διενέργεια των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης των φθορών του ναού. Στην συνάντηση τέθηκαν τα κριτήρια για την επιλογή του προς υιοθέτηση ναού που ήταν τα παρακάτω: Ανάγκη συντηρήσεως –ανακαινίσεως: Να απαιτείται παρέμβαση για να αποκτήσει μία αποδεκτή εικόνα, με όχι μεγάλο κόστος. Γεωγραφική Θέση : Να είναι στην παραμεθόριο περιοχή, αλλά σε κατοικημένη περιοχή. Μέγεθος Να έχει στεγασμένο χώρο , τουλάχιστον για 40-50 άτομα.(όσο περίπου είναι η χωρητικότητα ενός τουριστικού λεωφορείου) Διευκολύνσεις : Να είναι σε ασφαλτόστρωτο δρόμο και η κατοικημένη περιοχή να έχει τη βασική υποδομή για θέματα ΔΜ ( καφέ-εστιατόριο, κλπ). Από τους 5 ναούς που επισκεφθηκε η Ένωση, όλα τα παραπάνω κριτήρια , τα πληρούσε ο Ιερός Ναός Ιωακείμ και Άννης (εορτάζει στις 9 ΣΕΠ), στο χωριό Θέρμες του Ν. Ξάνθης.
Η Υφισταμένη Κατάσταση Ο συγκεκριμένος ναός, έχει διαστάσεις 14 Χ 6 μ. και ευρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο με στοιχειώδη περίφραξη 30Χ 10μ. Οι αναγκαίες εργασίες, που είναι απαραίτητο, για να γίνουν είναι : Ανακεράμωση και μόνωση οροφής(το έχει διαπεράσει η υγρασία). Βάψιμο χώρων .(εσωτερικά και εξωτερικά με ακρυλική βαφή, για προστασία από την υγρασία). Τοποθέτηση αλεξικέραυνου. ( έχει υπερυψωμένο καμπαναριό). Αντικατάσταση κιγκλιδώματος περιμετρικά. (80 μέτρα μήκους) Κατασκευή χώρου διανυκτέρευσης του Ιερέα. ( δωμάτιο και wc). Για να γίνει η κατασκευή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί πρόσθετος χώρος, με μέριμνα της Ιεράς Μητρόπολης.
Το Παράρτημα ΕΑΑΣ ,για την περαιτέρω προώθηση της εξέλιξης του θέματος: Προεκτιμά το κόστος ανακαίνισης του ναού, με την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, σύμφωνα με την προμελέτη μελών του Πολιτικών Μηχανικών, (χωρίς ΦΠΑ) σε 10. 000 ΕΥΡΩ (χωρίς την παραπάνω εργασία χώρος διανυκτέρευσης ιερέα).
Υποβάλει προς ενημέρωση την παρούσα αρχική προεκτίμηση του κόστους, .για τη λήψη αποφάσεως. Αναφέρει ότι έχει τη δυνατότητα, εφόσον εγκριθεί από την ΕΑΑΣ, η διαδικασία για την υιοθεσία του Ναού και η Ιερά Μητρόπολη εξασφαλίσει τον απαιτούμενο πρόσθετο χώρο, να εκπονήσει την λεπτομερή μελέτη , όπως και την επίβλεψη των εργασιών, χωρίς αμοιβή και άλλη επιβάρυνση. Θεωρεί ότι η φύση των εργασιών και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, καθορίζουν έναρξη εργασιών όχι ενωρίτερα από τέλος Μαΐου.

Σχετικά Άρθρα