Γενική

Νέο τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών

Στο Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες»
Σήμερα, χορός ονομάζεται το σύνολο των ρυθμικών κινήσεων και συσπάσεων του σώματος, αυτό που ονομαζόταν στην αρχαιότητα όρχηση ή χορεία. Ο χορός αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα εκφραστικά μέσα και χρονολογικά έπεται του τραγουδιού.
O ελληνικός λαϊκός παραδοσιακός χορός είχε ως βάση του την τοπική συμβιωτική ομάδα και χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα και ανωνυμία. Αποτελούσε μια από τις πιο σημαντικές εκφάνσεις της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ζωής. Η εκμάθησή του γινόταν με παραδοσιακές διαδικασίες, από τους γέρους στους νεότερους, στο πανηγύρι, στις βαφτίσεις , σε ονομαστικές γιορτές, σε εθνικούς επετείους, μέσα από άμεση επαφή και εκτέλεση.
Έτσι η φύση του ελληνικού λαϊκού παραδοσιακού χορού, εμπεριέχει την έννοια της δημιουργικότητας, της συλλογικότητας και του αυτοσχεδιασμού, όπου κυριαρχεί η διαφοροποίηση, η ασυνάφεια και ο διαρκής μετασχηματισμός. Σήμερα το κενό αυτό ήρθε να το αναπληρώσει η διδασκαλία του παραδοσιακού χορού. Σαν φυσικό επακόλουθο, από ανάγκη να μην διακοπεί η χορευτική παράδοση, η οποία αποτελούσε σημαντικό λειτουργικό στοιχείο κοινωνικής συνοχής και ταυτότητας. Με το χορό εξαρτάται όχι μόνο η κινητική συμπεριφορά του νεοέλληνα, αλλά υπαγορεύονται και διαμορφώνονται όψεις κοινωνικής συμπεριφοράς προσώπων σε διάφορες εθιμικές και κοινωνικές περιστάσεις όπως σε γάμους γλέντια κ.α.
Τον παραδοσιακό χορό πρέπει να τον δούμε σαν φορέα αξιών ενός ολόκληρου πολιτισμού, του παρελθόντος, σαν μέσο για να δει κανείς τον κόσμο με άλλα μάτια το μέλλον, σαν εναλλακτικό τρόπο να γλεντάει κανείς και να ζει στο παρόν.
Στο Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακού χορού. Τα μαθήματα παρακολουθούν μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, φοιτητές αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που διακατέχονται από ευαισθησία και αγάπη για τον παραδοσιακό χορό, καθώς και για όλα τα στοιχεία της ελληνικής μας παράδοσης.
Τα μαθήματα γίνονται στις δύο αίθουσες του Συλλόγου στη Βασ. Σοφίας (Γήπεδο ΑΟΞ) Οι δύο αυτές αίθουσες είναι πλήρως εξοπλισμένες με άριστη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να παρέχουν ένα ενδιαφέρον αξιόλογο μάθημα ελληνικών χορών σ’ ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Φέτος έχουμε ένα Νέο τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών στο Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης, είναι τμήμα Αρχαρίων Ενηλίκων και θα γίνεται την Δευτέρα 19:00 – 20:00. Πληροφορίες στα τηλ. 2541070050 και 6947600740.

Σχετικά Άρθρα