Γενική

Χωρίς ασφάλεια ζωής και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι εθελοντές μας



Σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους (πολιτική προστασία, αστυνομία, πυροσβεστική, Δήμο, εθελοντές, Δασαρχείο) πραγματοποιήθηκε χθες στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας, ενόψει των αυστηρών μέτρων αντιπυρικής προστασίας. Καθορίστηκε το πρόγραμμα με τις περιπολίες που γίνονται από οχήματα της πυροσβεστικής, στρατού και της αστυνομίας και εθελοντικές οργανώσεις και ελέγχουν την κατάσταση. Φέτος, μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα βρεθεί στην Ξάνθη ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και θα βραβεύσει τους εθελοντές μας.

Σύσκεψη για τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση μας

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες και θα διαρκέσει μέχρι 10 Σεπτεμβρίου το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ευαίσθητες περιοχές, όπου ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο κ. Γιώργος Καφούτης, Εκπρόσωπος του τμήματος πολιτικής προστασίας δήλωσε στην XanthiNews σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβαν: «Σε εμάς έχουν εντοπιστεί από την εμπειρία όλων αυτών των ετών οι εξής ευαίσθητες περιοχές: περιαστικό δάσος της Ξάνθης, περιαστικό δάσος του οικισμού Τοξοτών- Γαλάνης. Ειδικά το περιαστικό δάσος της Ξάνθης περιέχει μια ζώνη μίξης πόλης και δάσους. Έχουμε κάποιες κατοικίες μέσα σε πράσινο. Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά στις πυρκαγιές. Μπορεί να μεταφερθεί η φωτιά από το δάσος στα σπίτια και το αντίστροφο. Χρειαζόμαστε ιδιαίτερα μέτρα για την πρόληψη. Αυτά ισχύουν και για τους Τοξότες και τη Γαλάνη.

Εξουσιοδοτείται ο Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας από τον Περιφερειάρχη και τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και συναποφασίζονται τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση. Δεν επιτρέπουμε την κυκλοφορία στο περιαστικό δάσος, δηλαδή η αστυνομία κλείνει την είσοδο και την έξοδο του περιαστικού δάσους. Όπως και την είσοδο του Εκκλησιαστικού Σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε να μην κυκλοφορεί σχεδόν καθόλου κόσμος τις ώρες επικινδυνότητας. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα οι πυρκαγιές προκαλούνται από ανθρώπινο παράγοντα, εκούσια ή ακούσια.

Για να μεταβούν στο περιαστικό δάσος οφείλουν να δώσουν τα στοιχεία τους και να δηλώσουν τον χρόνο παραμονής τους και θα καταγραφούν τα στοιχεία τους και θα φέρουν την ευθύνη σε οτιδήποτε συμβεί. Αυτά δεν ισχύουν κατά την διάρκεια του τριημέρου του 15 Αύγουστου. Πριν την ημέρα της εορτής θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλες τις αρχές, τους φορείς και τους εθελοντές ούτως ώστε να υπάρχει δύναμη καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου και θα γίνεται κατάβρεξη του οδοστρώματος, θα είναι στο χώρο ασθενοφόρο και θα παρέχονται πρώτες βοήθειες».

Η επισήμανση της πολιτικής προστασίας είναι ότι: «Στατιστικά οι πυρκαγιές προκαλούνται από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Αυτές είναι οι πιο κρίσιμες ώρες ακόμη και να είναι χαμηλός ο δείκτης επικινδυνότητας. Γι αυτό θα πρέπει να είναι έντονη η παρουσία των αρχών και των φορέων στο περιαστικό δάσος. Κάνουμε ότι μπορούμε για να προλάβουμε και να αποτρέψουμε την πυρκαγιά». Επίσης ο κ. Καφούτης έκανε έκκληση στους πολίτες: «Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και λόγω της ξηρασίας και αν αντιληφθούν την παραμικρή εστία φωτιάς να μη διστάσουν να τηλεφωνήσουν στο 199 που είναι δωρεάν κλήση από σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Η πολιτεία από την μεριά της κάνει το καθήκον της. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να βοηθήσουμε αν πέσει στην αντίληψη μας μια αιτία πυρκαγιάς. Η πολιτική προστασία είμαστε όλοι μας. Ο καθένας παίζει τον ρόλο του και τις οποιεσδήποτε συνέπειες θα τις υποστούμε όλοι μας».

Η βράβευση των εθελοντών φέτος θα γίνει μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, με την παρουσία του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ώστε να δοθεί επισημότητα στην εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο. Μάλιστα θα του επισημανθούν διάφορα προβλήματα. Το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζουν είναι ότι οι εθελοντές (κυνηγετικός σύλλογος, ερυθρός σταυρός- εθελοντικοί σαμαρείτες, ελληνική ομάδα διάσωσης, υπό ένταξη είναι η Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης), που χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο για τα υλικά τους, καύσιμα, αναλώσιμα, εξοπλισμό, δεν καλύπτονται για ασφάλεια ζωής και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και θα ζητηθεί να καλυφθούν από ιδιαίτερη ασφάλεια, γιατί εκθέτονται σε μεγάλους κινδύνους.

Σχετικά Άρθρα