Γενική

Ενδέχεται να προβούν σήμερα σε δυναμική κινητοποίηση στην Ξάνθη


Οδηγοί ταξί: «Προχωρήσαμε αναγκαστικά σε 48ωρη απεργία»
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Τεράστιο πρόβλημα προκάλεσε η απεργία των οδηγών ταξί ειδικά στο κέντρο της χώρας. Χιλιάδες οδηγοί ταξί ακινητοποίησαν τα οχήματά τους στα ρεύματα κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της 48 ωρης απεργίας τους ενάντια στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Στην Ξάνθη σκέφτονται να πραγματοποιήσουν μια κινητοποίηση σήμερα σε επίπεδο πόλης ή περιφέρειας, αλλά ο κ. Βασίλης Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Ξάνθης δεν ήθελε να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο. Ειδικότερα δήλωσε: «Θα ενημερώσουμε αν θα γίνει κάποια κινητοποίηση. Μπορεί να κλείσουμε μια υπηρεσία ή κάτι άλλο που έχει άμεση σχέση με τα αιτήματα μας».
Σχετικά με την λόγο της απεργίας τους σημείωσε: «Είχαμε κάνει απεργία πριν 10 μέρες περίπου. Ο Υπουργός κ. Ραγκούσης έχει αρνηθεί ραντεβού με την Ομοσπονδία μας. Έτσι και εμείς προχωρήσαμε σε μια νέα απεργία.
Δεν επιθυμούσαμε να προβούμε σε τέτοιες ενέργειες, ούτε οι συνάδελφοι στην Αθήνα, ούτε εμείς εδώ στην πόλη μας ή στην Περιφέρεια. Αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων αφού δεν παίρνουμε καμία απάντηση από το Υπουργείο, να κοιτάξουμε πως θα εξασφαλίσουμε κάποια πράγματα για τον κλάδο μας. Ξέρουμε την ταλαιπωρία που δημιουργούμε στον κόσμο, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.
Εδώ παίζεται η βιωσιμότητα του επαγγέλματος μας, εάν δεν δοθούν οι άμεσες λύσεις και απαντήσεις από το Υπουργείο. Ειδάλλως θα υπάρχει πρόβλημα για χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα».
ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Πάντως ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πληρώνουν την αντιπαλότητα μεταξύ του πρώην και του νυν Υπουργού Μεταφορών: «Υπήρχε μια συμφωνία με τον κ. Ρέππα, υπήρχαν βέβαια και κάποιες διαφωνίες, δεν ήταν όλα τέλεια, αλλά κοιτούσαμε στο μέλλον. Ήρθε μετά ο κ. Ραγκούσης. Την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο πολιτικών την πληρώνουμε εμείς. Με την αδιαλλαξία του κ. Ραγκούση».
ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ
Έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί «να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας» και τους αποκλεισμούς λιμένων και αεροδρομίων στην «καρδιά της κρισιμότερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών για τη χώρα», απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΞ, «οι οδηγοί ταξί με τη μορφή της διαμαρτυρίας που επέλεξαν, καταφέρνουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς, η οποία πρόσφατα αμαυρώθηκε απ’ τα τραγικά επεισόδια του Ιουνίου.
Θυμίζουμε ότι οι χώροι που σήμερα αποκλείουν(αεροδρόμιο και λιμάνι) αποτελούσαν διαχρονικά τους προνομιακούς τόπους εργασίας τους.
Αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με τρόπο συστηματικό να «πυροβολούμε τα πόδια μας» και κάνουμε την ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας».
ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και κάλεσε για άλλη μια φορά τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ανακαλέσει την απόφασή του και να αρχίσει διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες, όταν εμποδίζουν την πρόσβαση στο λιμάνι και το αεροδρόμιο και έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό.
ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί σε λιμάνια και Αττική Οδό, το ΚΚΕ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, μιλώντας για λόγια αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης περί πάταξης της ανεργίας και μείωσης των υπηρεσιών ταξί, μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Σχετικά Άρθρα