Γενική

Συνεργασία Δήμου Ξάνθης και Πολυτεχνείου ΔΠΘ


Θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για τους τομείς ενέργειας, περιβάλλοντος, πολιτισμού
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογράψει ο Δήμος Ξάνθης με την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης θα συζητηθεί η εξουσιοδότηση του Δημάρχου Ξάνθης για συνεργασία στους τομείς ενέργειας, περιβάλλοντος και πολιτισμού. Ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μούρκας δήλωσε στην XanthiNews: «Οι επαφές ξεκίνησαν με εμένα και τον κ. Βασίλη Τουρασή Αντιπρύτανη του ΔΠΘ και το ανέλαβαν δύο εκπρόσωποι των δύο φορέων για διεκπεραίωση της υπόθεσης, εν γνώσει του Δημάρχου του κ. Στυλιανίδη. Είδαμε σε ποιους τομείς μπορούμε να συνεργαστούμε που υπάρχουν μέσα στο μνημόνιο που θα είναι υπέρ του τόπου και των συντοπιτών μας σε γενικότερη φάση».
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όπως αναφέρεται συνυπογράφουν το Μνημόνιο Συνεργασίας έχοντας διαπιστώσει:
α) Ότι θέματα ενέργειας και γενικότερα διαχείρισης πόρων με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, κολυμβητήρια κ.ά, διαχείριση υδάτινων πόρων, καθώς και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες συμπαραγωγής με χρήση βιομάζας,
β) Ότι θέματα περιβάλλοντος στο πλαίσιο ανάπτυξης της πόλης σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης (sustainable cities) όπως ανάπτυξη, εφαρμογή και παρακολούθηση κατάλληλου διαχειριστικού συστήματος σε θέματα ποιότητας περιβαλλοντικών παραμέτρων, διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, περιβαλλοντικής αγωγής και πληροφόρησης των δημοτών
έχουν καταστεί μείζονος σημασίας καθώς και
γ) Ότι σε κάθε υπεύθυνο φορέα επιβάλλεται να ξεφύγει πλέον από τις διακηρύξεις και ανταποκρινόμενος στο λαϊκό αίτημα να περάσει στη δράση για να προστατευθούν, αναβαθμιστούν και τελικώς βελτιωθούν οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής των πολιτών του
Αποφασίζουνε:
«- Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συντονίσουμε τη δράση μας για να προωθήσουμε θέματα, έργα ή υπηρεσίες που αφορούν την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση της πόλης της Ξάνθης προκειμένου οι δημότες της να ζουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον
– Να σχεδιάσουμε, αναπτύξουμε και τελικώς διεκδικήσουμε μέσω ευρωπαϊκών ή/και εθνικών προγραμμάτων την χρήση και εξάπλωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε) στις δομές και υπηρεσίες του Δήμου (κτίρια, αντλιοστάσια, υδραγωγεία κλπ.)
– Να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως παλιά πόλη, ιστορικό/εμπορικό κέντρο Ξάνθης, παραδοσιακοί ορεινοί οικισμοί κλπ.
– Να έχουμε ενεργό και διεκδικητική παρουσία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων
– Να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση των δημοτών και στην κινητοποίησή τους για τα θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και διαχείρισης πόρων»
Το μνημόνιο συνεργασίας θα αποβλέπει:
«Στη θεσμική κατοχύρωση ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ξάνθης και του Ανώτατου Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος της Θράκης.
Στην καταγραφή και ανάδειξη όλων των σημαντικών περιβαλλοντικών, ενεργειακών και γενικότερων θεμάτων που συντελούν στην εξοικονόμηση πόρων και στην αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου.
Στη θεσμική κατοχύρωση και υλοποίηση της κοινωνικής επιταγής για βελτίωση των συνθηκών ζωής. Για την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μας συγκροτούμε ομάδα Συνεργασίας και Παρακολούθησης, επικεφαλείς της οποίας τίθενται οι Πρόεδροι και Πρυτάνεις οι οποίοι συνυπογράφουν το Μνημόνιο ή οι υπ αυτών οριζόμενοι εκπρόσωποι, που θα διακρίνονται για το ενδιαφέρον τους ή για τις επιστημονικές και τεχνικές τους γνώσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας θα είναι η διεξοδική μελέτη, ανάλυση και ιεράρχηση των ενδιαφερόντων του Δήμου, ο χρονοπρογραμματισμός υλοποίησης τους και η διερεύνηση χρηματοδότησης τους μέσω εθνικών ή/και ευρωπαϊκών πόρων. Στην ομάδα Συνεργασίας και Παρακολούθησης θα μπορούν να συμμετέχουν κατά περίπτωση αντίστοιχοι φορείς που αποδέχονται τους σκοπούς μας».

Σχετικά Άρθρα