Γενική

Προσωρινή διοίκηση πρωτοδικείου στην Αναπτυξιακή Εταιρεία




Σε προσωρινή διοίκηση πρωτοδικείου προχωράει η Αναπτυξιακή Εταιρεία, όπως προτάθηκε από τους Δημάρχους μεγαλομετόχους, διά στόματος του Δημάρχου Τοπείρου Στέλιου Χατζηευαγγέλου, στη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό το εργαλείο να το κάνουμε να δουλέψει. Χρειαζόμαστε ως μέτοχοι το μεταβατικό στάδιο». Οι Δήμοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γιατί έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Στην ύστατη στιγμή θα προσπαθήσουνε να δώσουν λύση, όπως είπε ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης.

Απαλλάχθηκε το απερχόμενο Δ.Σ.
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Ύστατη προσπάθεια διάσωσης έκαναν οι μεγαλομέτοχοι της Αναπτυξιακής Εταιρείας, προς όφελος του νομού μας, όπως είπε κατά την χθεσινή Γενική Συνέλευση ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ κ. Αντώνης Δαδαλιάρης. Ο κ. Θανάσης Ξυνίδης αν και εκπροσωπεί λίγες μετοχές πρωταγωνίστησε και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η Αναπτυξιακή είναι ως εργαλείο χρήσιμη. Αν είναι απαραίτητη πρέπει να το δούμε». Για την κατάθεση αγωγών από τέσσερις εργαζόμενους υπογράμμισε: «Είναι λάθος και έκανε ζημιά. Διόγκωσε τα οικονομικά μεγέθη. Οι αποδοχές θα καταβάλλονται εφόσον υπάρχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των Δήμων».
Ο εκπρόσωπος εργαζομένων είπε πως παλαιότερα έγιναν οι αγωγές και ζήτησε να γίνει ρύθμιση και δεν θα συντρέχει λόγος των αγωγών.
Ο κ. Μπένης υποστήριξε επί του θέματος ότι οι αγωγές δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα, αλλά σκεπτικισμό και συμπλήρωσε με νόημα: «Εμείς ερχόμαστε να τους βοηθήσουμε. Αν ήταν να την κλείναμε θα το κάναμε από την αρχή».
Ο πρ. Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Λύρατζης υπερασπιζόμενος την θέση των εργαζομένων είπε πως φοβούνταν αν κλείσει η εταιρεία μήπως χάσουν τα χρήματα τους. Και τους συμβούλεψε ο νομικός να προσφύγουν στη δικαιοσύνη πριν την λύση της εταιρείας.
ΘΑ ΔΟΥΝΕ ΦΑΚΕΛΟΥΣ
Ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Δημήτρης Μπένης επεσήμανε: «Μας προβληματίζει πού θα βρούμε τα χρήματα. Εμείς δεν ήρθαμε να δικάσουμε, να καταδικάσουμε, να κρίνουμε. Θέλουμε να λειτουργήσει η Αναπτυξιακή. Αυτή η διαδικασία ενέχει μεγάλο οικονομικό βάρος των Δήμων. Την ερχόμενη Τρίτη εγώ, ο κ. Ξυνίδης και ο κ. Παραστατίδης αν μπορεί, θα θέλαμε να έχουμε τους φακέλους ώριμων προγραμμάτων, τις υποχρεώσεις προς δημόσιο και άλλες υπηρεσίες και στοιχεία από τα Υπουργεία.
Η υπερνομαρχία χάρισε τις μετοχές και βάζει και όρους. Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Οι αναπτυξιακές στην Καβάλα και στην Κομοτηνή γιατί είναι ακόμα ανοιχτές; Τα προγράμματα θα διοχετευτούν εκεί και θα παρακαλάμε να δώσουν και σε εμάς».
Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜΘ είπε πως συμφωνεί με την πρόταση των Δήμων και συζητάνε για την οικονομική στήριξη. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσολακίδης πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από τον Αντιπεριφερειάρχη να βγει η εταιρεία από το αδιέξοδο.
Ο εκπρόσωπος του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης διαβεβαίωσε ότι παραμένει η πρόταση για να δοθεί χώρος στα γραφεία όπου στεγαζόταν η Β ΔΟΥ.
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ Δ.Σ.
Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκαν ομόφωνα, ενώ δεν υπήρξε εκλογή Δ.Σ. γιατί δεν έδειξε κανείς ενδιαφέρον. Άλλωστε όπως είπε ο κ. Ξυνίδης μια τέτοια κίνηση συνεπάγεται και ευθύνες. Εξάλλου απαλλάχθηκε το απερχόμενο Δ.Σ. και έγινε υποσημείωση στο πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης ότι «κατά την τελευταία διαχειριστική περίοδο υπάρχει μια αίρεση, για την οικονομική κατάσταση, χωρίς να επηρεάζεται η απαλλαγή».

Σχετικά Άρθρα