Γενική

Από την Δευτέρα οι ψεκασμοί των κουνουπιών στην Ξάνθη


Για τους ψεκασμούς των κουνουπιών που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, το βοηθητικό έργο για την άρδευση των αγροτών στην Εξοχή, την Κυψέλη και τη Ν. Αμισσό και τις Γιορτές Νέστου που γίνονται Μουσικός Πολιτιστικός Αύγουστος μας μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από το φορτωμένο πρόγραμμα του, καθώς εκείνη την στιγμή μιλούσε με τους αγρότες.

Μουσικός Πολιτιστικός Αύγουστος και όχι Γιορτές Νέστου
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Πολλές είναι οι επιθέσεις των κουνουπιών στο Νομό Ξάνθης φέτος, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των ψεκασμών. Τα παράπονα των συμπολιτών μας είναι πολλά και μιλάνε για μεγάλη επιδρομή των ενοχλητικών εντόμων. Ο κ. Φώτης Καραλίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης διαβεβαίωσε ότι η κατοχύρωση του διαγωνισμού έγινε και οι διαδικασίες προχωράνε και ήδη δοκιμαστικοί ψεκασμοί έγιναν στο Ν. Καβάλας και από Δευτέρα θα γίνουν σε εμάς. Για την αιτία της καθυστέρησης τόνισε: «Στην διαδικασία επιλογής αναδόχου είχαμε ενστάσεις και υπήρξε καθυστέρηση 45 ημερών. Ενώ είχε τελειώσει τον Μάιο οι εργολήπτες γεωπόνοι έκαναν ένσταση».
Για τα τεχνικά ζητήματα και όλη την διαδικασία μας παρέπεμψε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του.
Πριν από έναν μήνα ο Γ. Παυλίδης ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια και πρώην Νομάρχης Ξάνθης σημείωσε ότι «οι παραλίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υποφέρουν φέτος από την μάστιγα των κουνουπιών περισσότερο από ποτέ, σε μια αφόρητη κατάσταση που μας γυρίζει τουλάχιστον μια 10ετία πίσω. Το πρόβλημα εμφανίζεται πλέον και μέσα σε πόλεις…»
Και προσθέτοντας: «Όλα αυτά σε μια περίοδο που το κουνούπι τίγρης και ο ιός του Νείλου εντοπίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα από πέρυσι. Με κινδύνους όχι μόνον για την ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής αλλά- κυρίως- για την δημόσια υγεία. Σε χρονική περίοδο βαθιάς κρίσης που η ανάγκη για τουρισμό, εισοδήματα και δουλειά, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Είχαμε διατυπώσει την συμφωνία μας στην καταπολέμηση, προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε, διαφωνήσαμε όμως με τις μεθόδους, τις πρακτικές καθυστέρησης και τις διαδρομές του κ. Γιαννακίδη, που μας έφεραν ως εδώ. Από τώρα και μετά μικρή σημασία θα έχει η όποια προσπάθεια. Το υπάρχον ποσό, όμως, αυτονόητο ότι πρέπει να περικοπεί σε ότι αντιστοιχεί στο χρόνο που χάθηκε».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνάντηση με τους αγρότες της Εξοχής είχε χθες το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, σχετικά με τα νερά του Νέστου που διοχετεύονται για να μπορούν να αρδεύουν τις αγροτικές καλλιέργειες τους. Μάλιστα η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε ένα βοηθητικό έργο το οποίο θα ξεκινήσει από εβδομάδα και συγκεκριμένα θα μπει μια βοηθητική υποβρύχια αντλία στο Νέστο για να στέλνει περισσότερο νερό στην περιοχή.
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Φέτος δεν θα γίνουν οι Γιορτές Νέστου. Θα διοργανωθεί ο Μουσικός Πολιτιστικός Αύγουστος με τέσσερις εκδηλώσεις: Στο Π. Λάγος στις 6 Αυγούστου, συναυλία στην παραλία Μυρωδάτου στις 13 Αυγούστου και στις 20 Αυγούστου στην παραλία των Μαγγάνων και μια εκδήλωση με πολιτιστικούς συλλόγους, χορευτικά και θέατρο στα Στενά του Νέστου και στη Γαλάνη.
«Θα ενισχυθούν τοπικά συγκροτήματα και άνθρωποι που έχουν σχέση με το Νομό», τόνισε ο κ. Καραλίδης.
Τις εκδηλώσεις έχει αναλάβει η Επιτροπή Πολιτισμού στην οποία μετέχουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ο κ. Σαλτούρος, η κ. Σεραφιά. Αναμένεται να καταθέσουν τη συνολική πρόταση με τον προϋπολογισμό.

Σχετικά Άρθρα