Γενική

Ψήφισμα διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕ για τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια


Γαλλικά ή Γερμανικά

Απευθυνόμαστε σε όλους τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων. Οι γονείς θα βρεθούν αντιμέτωποι απ’ την καινούρια σχολική χρονιά με την υποχρέωση να επιλέξουν σχολείο ανάλογα με το χαρακτηρισμό των σχολείων σε Γαλλόφωνα ή Γερμανόφωνα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε αντίστοιχο σχολείο, εάν στο πλησιέστερο στο σπίτι τους δεν διδάσκεται η ξένη γλώσσα, που έχει επιλέξει το παιδί τους ή θα υποχρεωθούν να διδαχθούν μια β’ ξένη γλώσσα την οποία δεν έχουν επιλέξει.
Διαφωνούμε με αυτή τη ρύθμιση που θα προκαλέσει αναστάτωση στους γονείς και στα σχολεία και θα οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση στη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας. Τα παραπάνω δεν συμβαδίζουν με τις εξαγγελίες για το Νέο Σχολείο και με το σύνθημα «Πρώτα ο Μαθητής».
Το ψήφισμα αναφέρει: Η Υπουργική Απόφαση που αφορά στη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας σε Δημοτικά και Γυμνάσια προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των συναδέλφων των ξενόγλωσσων ειδικοτήτων, των επιστημονικών τους Ενώσεων καθώς επίσης των γονέων και μαθητών.
Σύμφωνα με αυτήν, οι μαθητές θα διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα, όχι εκείνη που επιθυμούν, αλλά την β’ ξένη γλώσσα που έχει επιλεγεί για την κάθε σχολική μονάδα. Η επιλογή αυτή βασίζεται στην ύπαρξη ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών με οργανική θέση στη σχολική μονάδα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει οργανική θέση, ή έχουν οργανική θέση δύο ή και περισσότεροι εκπαιδευτικοί, επιλέγεται η ξένη γλώσσα την οποία έχει δηλώσει η πλειοψηφία των μαθητών του Γυμνασίου.
Πιστεύουμε ότι η Υπουργική Απόφαση υποβαθμίζει την διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας, δεν λύνει κάποιο υφιστάμενο πρόβλημα, αντιθέτως δημιουργεί καινούρια, γι’ αυτό ζητούμε: Την άμεση ανάκληση των δύο υπουργικών αποφάσεων και παράλληλα την έναρξη ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς. Διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος με την επιλογή της β’ ξένης γλώσσας σε παράλληλα τμήματα διδασκαλίας Σύνδεση των ξένων γλωσσών με το Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας με παράλληλη αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Σχετικά Άρθρα