Γενική

Άρειος Πάγος: Οι μεθυσμένοι οδηγοί θα πληρώνουν

Με αφορμή τροχαίο ατύχημα

Γράφει η
Δικηγόρος
Μαρία Καραγεωργιάδου

Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, στο εξής οι μεθυσμένοι οδηγοί θα καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι τις ζημίες που προκάλεσαν σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Αυτό θα ισχύει ανεξαρτήτως της ισχύος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου τους.
Όπως ορίζεται στη δικαστική απόφαση το όριο της μέθης προσδιορίζεται στα 0,25 χιλιοστά ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα ή 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος σε περίπτωση αιμοληψίας.
Η ασφαλιστική εταιρεία του μεθυσμένου οδηγού, ο οποίος προκάλεσε ατύχημα, δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη να αποζημιώσει στο ακέραιο για τις ζημιές που προκάλεσε ο πελάτης της. Όμως, έχει τη δυνατότητα µε τη σειρά της να αξιώσει από τον οδηγό- ασφαλισμένο της, να καλύψει την αποζημίωση στο θύμα του τροχαίου που ο ίδιος προκάλεσε.
Η συγκεκριμένη υπόθεση που έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο αφορά τροχαίο ατύχημα που είχε γίνει τον Απρίλιο του 2005 στο 10 ο χιλιόµετρο της εθνικής οδού Χανίων- Κισσάµου Κρήτης.
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί πως δεν έγινε δεκτός ο ισχυρισμός του οδηγού ότι αγνοούσε πως στο ασφαλιστήριο συµβόλαιό του υπήρχε όρος περί καταβολής αποζημίωσης, σε περίπτωση που ο ίδιος οδηγούσε έχοντας κάνει χρήση αλκοόλ.

Σχετικά Άρθρα