Γενική

(Α)ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ…


Διαμαρτυρία των φοιτητών της Ξάνθης

Η πάταξη κάθε φαινομένου διαπλοκής και η διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν τα πανεπιστημιακά δρώμενα, αποτελεί εγχείρημα μείζονος σημασίας για την παράταξη της Π.Α.Σ.Π Ξάνθης. Έχοντας ως γνώμονα την διασφάλιση ενός υγιούς πλαισίου μέσα στο οποίο οφείλουν να προάγονται οι πολιτικές δράσεις και ο συνδικαλισμός, σταθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια επικριτικά απέναντι σε γεγονότα που έθεταν σε πρώτη μοίρα τα μικροπολιτικά συμφέροντα και τον παραγκωνισμό της πολιτικής.
Ενώ θα περίμενε κανείς ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα θα ταχθεί σύσσωμη στην προσπάθεια πάταξης κάθε φαινόμενου διαφθοράς και υποβάθμισης του πανεπιστημίου, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα ιδιαίτερα την φετινή χρονιά, διαψεύδουν πανηγυρικά κάθε τέτοια προσδοκία. Αντί αυτού, βρεθήκαμε απέναντι σε μία ολομέτωπη επίθεση συγκεκριμένων ομάδων καθηγητών με σκοπό τη διάλυση μέχρι τελικής πτώσης της παράταξης μας.
Ο Σύλλογος των μελών ΔΕΠ της Πολυτεχνικής Σχολής (ΕΣΔΕΠ) επέλεξε για πρώτη φορά στην ιστορία του να απαντήσει με ανακοίνωση εις βάρος της παράταξης της Π.Α.Σ.Π. επειδή ΤΟΛΜΗΣΕ να καταγγείλει τις δράσεις συγκεκριμένου καθηγητή. Μετά την άρνηση μας να υποκύψουμε στο εκβιαστικό δίλημμα που τέθηκε από κάποιους καθηγητές και αφορούσε στην ανάκληση της καταγγελίας μας, ειδάλλως θα προέβαιναν σε ανακοίνωση εις βάρος μας, ακολούθησε η πρόσκληση από την ΕΣΔΕΠ προκειμένου να ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ για την ενέργειά μας! Σε μια στημένη διαδικασία όπου παρόντες ήταν 4 καθηγητές, το σχήμα της ΕΑΑΚ και η «κατηγορούμενη» παράταξη της Π.Α.Σ.Π., αρνηθήκαμε για δεύτερη φορά να ανακαλέσουμε την καταγγελία με αποτέλεσμα η ΕΣΔΕΠ να κάνει πράξη το στυγνό εκβιασμό της.
O Δούρειος Ίππος αυτής της προσπάθειας όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Αφού τελικά οι Κασσάνδρες που επικαλούνταν κατάρρευση του αναγνωστηρίου στις 5 Μαρτίου δεν επιβεβαιώθηκαν, κάποιοι άνθρωποι θέλησαν να δείξουν την πυγμή τους απειλώντας θεούς και δαίμονες. Για πρώτη λοιπόν φορά μετά την Μεταπολίτευση καλούνται φοιτητές και συνδικαλιστές από τον χώρο της Π.Α.Σ.Π. ,να καταθέσουν, ως άλλα μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διεξάγεται δύο σχεδόν μήνες απ’ την στιγμή που ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ το ζήτημα με το χώρο του αναγνωστηρίου.
Προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό, άνθρωποι που ασκούν διοίκηση και διδακτικό έργο στο πανεπιστήμιο, να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες χρησιμοποιώντας λογικές νεοκαισαρισμού, όταν για πολύ σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν καίρια προβλήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου τηρούν μακρά σιγή ιχθύος:
Δύο χρόνια μετά την κατάληψη κτηρίων της Πολυτεχνικής από ομάδα αναρχικών και παρά την υιοθέτηση πλαισίων της Π.Α.Σ.Π. τα οποία προωθήθηκαν προς τις διοικητικές αρχές, ουδεμία ενέργεια έχει πραγματοποιηθεί για τη λύση αυτού του ζητήματος
Τα κτήρια των εστιών παραμένουν για πολλοστή χρονιά χωρίς την ύπαρξη πόσιμου νερού, παρά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την παράταξη μας εδώ και αρκετό διάστημα
Το ζήτημα της σίτισης και το θολό τοπίο που παραμένει σ’ αυτήν εξακολουθούν να αποτελούν ζητήματα που συμβάλλουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του πανεπιστημίου μας
Το φαινόμενο πολλοί διδάσκοντες να απουσιάζουν από τις παραδώσεις τους και να βαθμολογούν στις εξεταστικές κατά βούληση και όχι αντικειμενικά κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ύπαρξη διαφάνειας και αξιοκρατίας
Το κερασάκι στην τούρτα; Η ΕΔΕ πραγματοποιείται την ημέρα που διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη νέου κοσμήτορα! Τυχαίο; Οι φοιτητές καλούνται να απαντήσουν μόνοι τους.
Ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεση μας και στεκόμαστε επικριτικά απέναντι στα παραπάνω γεγονότα. Πρέπει επιτέλους ορισμένοι άνθρωποι που διδάσκουν με σκοπό να δημιουργήσουν επιστήμονες και όχι κομματικούς στρατούς, να συνειδητοποιήσουν πως η καθηγητική αυθαιρεσία και τα φαινόμενα διαπλοκής δεν θα επιτρέψουμε να έχουν θέση σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο. Απέναντι σε λογικές τρομοκράτησης συνδικαλιστών προκειμένου να υπάρξει συγκάλυψη ή αποποίηση ευθυνών για κάθε ζήτημα που έχει προκύψει, προβάλλουμε τον αδιάκοπο αγώνα και την απαίτηση μας για διαφάνεια σε όλες τις ακαδημαϊκές διαδικασίες. Αν κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν να τεθούν προ των ευθυνών τους και επιχειρούν να εφευρίσκουν φαντάσματα του παρελθόντος, ως Π.Α.Σ.Π. δηλώνουμε ότι θα στεκόμαστε καθημερινά με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, αυθαιρεσίας και τυφλές επιδείξεις ισχύος.

Σχετικά Άρθρα