Γενική

«Έδιωξε μόνο εμάς από το κτήριο»


Την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη να απαγορέψει στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ να έχει τον χώρο του στο κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού καταδίκασε ο Πρόεδρος του κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου με δηλώσεις του, αναφέροντας το χρονικό των γεγονότων.
Χωρίς γραφεία το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ξάνθης μετά από απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Μετά από έναν χρόνο το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ δεν θα έχει δικό του χώρο μετά από απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης. Ο Πρόεδρος κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου εξήγησε πώς έχουν τα γεγονότα από την πλευρά του: «Πριν έναν χρόνο όταν συγκροτήθηκε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στις πρώτες συνεδριάσεις είδαμε το θέμα του χώρου για να μπορέσουμε να βρισκόμαστε και να κρατάμε τα αρχεία μας γιατί ήμασταν αναγκασμένοι να γυρνάμε δεξιά και αριστερά σε καφετέριες, σε σπίτια, σε ξενοδοχεία, όπου βρίσκαμε χώρο. Αποφασίστηκε τον Ιούνιο πέρυσι να σταλεί ένα χαρτί στον πρώην Νομάρχη Ξάνθης τον κ. Γιώργο Παυλίδη ώστε να μας παραχωρήσει έναν χώρο. Ο τότε Νομάρχης διαβίβασε το έγγραφο στον τότε Γενικό Διευθυντή της Νομαρχίας που μας υπέδειξε έναν χώρο στον πρώην Εθνικό Οργανισμό Καπνού που λειτουργούσαν γραφεία λόγω των συγχωνεύσεων δεν θα υπήρχαν πλέον. Έτσι όλο το καλοκαίρι σύσσωμο το Δ.Σ. και με κάποιες δωρεές από φίλους βρήκαμε γραφεία, βάψαμε τον χώρο. Εδώ και έναν χρόνο το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ είχε το δικό του χώρο ώστε να συνεδριάζει σε προκαθορισμένα συμβούλια αλλά επίσης και να παραχωρεί τον χώρο τον οποίο έχει φτιάξει σε όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους του νομού εφόσον αυτοί δεν έχουν χώρο να συνεδριάζουν και εφόσον μας το ζητήσουν.
Στις αρχές Μαΐου ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης με φώναξε στο γραφείο του και απαίτησε χωρίς να μας έρθει κάποιο σχετικό έγγραφο να φύγουμε από τον εν λόγω χώρο. Κάναμε ένα Δ.Σ. και με επικοινωνία με την ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα μας είπαν να βρούμε μια λύση. Εμείς προτείναμε την εξής λύση να μας αφήσει ένα γραφείο ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το αρχείο μας και έναν χώρο που έχουμε ως αίθουσα συνεδριάσεων. Παρόλα αυτά ο Αντιπεριφερειάρχης ήταν ανένδοτος και ήθελε την υποχώρηση μας από εκεί και λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει πού θα πάμε σε πρώτη φάση. Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και κάποια στιγμή ο κ. Αντιπεριφερειάρχης χωρίς να κάνει έγγραφο και πήγε κάποια πράγματα από μια εταιρεία την Στήριξη και είχε γίνει από την προηγούμενη Νομαρχία και εξυπηρετούσε κάποιες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα έβαλε στο χώρο ώστε να μην μπορούμε να μπούμε μέσα στα γραφεία.
Σε φιλική συζήτηση που είχαμε μαζί του και του είπαμε ότι βάση του δημοσιοϋπαλληλικού νόμου 1267 του 82 που λέει το άρθρο 16 ότι ο εργοδότης πρέπει να παραχωρεί μέρος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και του είπαμε ότι στην Ξάνθη το κράτος είναι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και αυτός μας είπε ότι δεν έχει καμία σχέση. Δεν είμαι εγώ λέει το κράτος εγώ είμαι ψηφισμένος από τον λαό της Ξάνθης και δεν έχω καμία σχέση με την κεντρική διοίκηση. Και δεν έχω καμία υποχρέωση να σας παραχωρήσω χώρο. Παρόλα αυτά όμως μόνο το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να το βγάλει από εκεί πέρα με οποιοδήποτε τρόπο και ενώ υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι στον εν λόγω χώρο, που καλά κάνουν και υπάρχουν, σε αυτό το κτίριο αν δεν υπήρχανε σύλλογοι θα είχε εγκαταλειφθεί και θα είχε μπει μέσα ο καθένας και θα το είχε λεηλατήσει. Οπότε καλά κάνουν, αλλά παρόλα αυτά αφήνει τους πολιτιστικούς συλλόγους. Σε πρώτο πλάνο έχει βάλει το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και λυπούμαστε πάρα πολύ που συμβαίνει αυτό εδώ. Ζητάμε μια λύση άμεσα για να μπορέσει να λειτουργήσει το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Αυτές τις δύσκολες χρονικές στιγμές στις οποίες υπάρχει το συνδικαλιστικό κίνημα».

Σχετικά Άρθρα