Γενική

Προέχει η υγεία μας από το σήμα καμπάνα


Καμία κεραία κινητής τηλεφωνίας παράνομη ή νόμιμη στην Ξάνθη
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Καμία κεραία κινητής τηλεφωνίας δεν θα επιτρέπεται στον αστικό ιστό της Ξάνθης, αποφάσισαν το Δημοτικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Δεν μένει παρά να υλοποιηθεί η απόφαση, όπως την είχαν ζητήσει οι ανήσυχοι πολίτες που έβλεπαν να ξεφυτρώνουν οι κεραίες σαν τα μανιτάρια σε κεντρικά σημεία της πόλης. Το θέμα είχε τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν κάποιους μήνες αλλά τότε ο Δήμαρχος είχε εκφράσει μια ουδέτερη στάση. Τώρα πλέον το ζήτημα είναι ξεκάθαρο και θα αρχίσει η κατεδάφιση των παράνομων κεραιών, αλλά και αν ακόμη οι εταιρείες εξασφαλίσουν τη νομιμότητα δεν θα επιτρέπεται να το κάνουν στην πόλη μας.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μούρκας δήλωσε σχετικά με το θέμα στην XanthiNews: «Από τη στιγμή που υπάρχει ομόφωνη απόφαση θα εφαρμοστεί ότι αποφάσισε η επιτροπή ποιότητας ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης. Θα βγάλουμε αποφάσεις καθαιρέσεων κεραιών. Όσες είναι παράνομες σε τελεσίδικη μορφή. Είναι τρεις οι καταγεγραμμένες από ενημέρωση που είχα από την πολεοδομία, η μία έχει αυτοκαθαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη και μένουν δύο που δεν έχουν κοινοποιηθεί επίσημα. Στην Φιλαδελφείας και στη Μαυρομιχάλη. Έχουν κάνει προσφυγή στο δικαστήριο κατά της απόφασης του Δήμου. Το αυθαίρετο όμως παραμένει. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως διαφοροποίηση αν ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό. Η ύπαρξη κεραιών θα απαγορεύεται μέσα στον αστικό ιστό. Η απόφαση αφορά όλο το Δήμο. Η ουσία ήταν να ληφθεί η πολιτική απόφαση».
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στην υγεία μας. Τα Πειράματα που έχει διεξαγάγει ο κ. Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα του συστήματος GSΜ 900 προκαλεί μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ενός εντόμου (D. Melanogaster, δροσοφίλα), όταν αυτό ακτινοβολείται για έξι λεπτά την ημέρα επί πέντε ημέρες. Επιπλέον διαπιστώθηκε διπλασιασμός των κυτταρικών θανάτων, όταν διπλασιάστηκε και ο χρόνος ακτινοβολίας. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των εταιριών κινητής τηλεφωνίας ισχυρίζονται πως η παντελής απουσία προσωπικού και τεχνογνωσίας στις περιφέρειες της χώρας καθιστούν την έγκριση ενός φακέλου αδειοδότησης κεραιοσυστήματος υπόθεση που απαιτεί δυο έως τρία χρόνια. Γεγονός το οποίο τους οδηγεί να βάλουν, πολλές φορές, κεραίες χωρίς την άδεια των αρχών, και για αυτό τις καμουφλάρουν.
«Η κατάσταση στην αγορά γίνεται πιο πιεστική για μας καθώς η ανάπτυξη δικτύων που παρέχουν προηγμένες υπηρεσίες τρίτης γενιάς απαιτούν ακόμη πιο πυκνά δίκτυα κεραιών» λέει υψηλόβαθμο στέλεχος γνωστής κινητής τηλεφωνίας.
«Θάνατο» εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών.
Προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και σε άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες, αύξηση του κινδύνου καρκίνου και λευχαιμίας, κυτταρικές διαταραχές και βλάβες στο DNA, είναι ορισμένες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με έρευνα του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών(ΠΑΚΟΕ), η οποία διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2009. «Όλες αυτές οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων είναι πάρα πολύ άσχημες και οδυνηρές ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καρκινοπαθών και σε περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και στο πεπτικό σύστημα», λέει ο κ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, και συνεχίζει: «ενώ τα υπερκέρδη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας είναι τεράστια, οι αρμόδιες αρχές αδιαφορούν για της παράνομες και καμουφλαρισμένες κεραίες. Ο κ. Χριστοδουλάκης, επισημαίνει το γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνος στο εγκέφαλο αλλά και προβλήματα στο αναπνευστικό και στο πεπτικό σύστημα σε παιδιά ηλικίας 5- 5 ετών.

Σχετικά Άρθρα