Γενική

Συλλήψεις λαθρομεταναστών χωρίς αντίκρισμα


Τι συμβαίνει

Γράφει ο Σωτήρης Ξενάκης

Διαβάζω τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Αστυνομία για να υποστηρίξει ότι μειώθηκε ο αριθμός των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στη χώρα μας. Το πρώτο τετράμηνο του 2011 συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα 20.002 λαθρομετανάστες έναντι 36.138 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι δύο από τους παράγοντες της σημαντικής μείωσης του αριθμού των μη νόμιμων μεταναστών είναι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι αυστηροί έλεγχοι που γίνονται από Αστυνομία και Λιμενικό, ιδιαίτερα στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας.
Επιστρατεύοντας όλη την καλή πίστη, ας δεχθούμε ότι η μείωση των συλλήψεων οφείλεται στην καλή δουλειά των αρχών και όχι στον αντίθετο λόγο. Με λίγη ακόμα καλή πίστη, ας παραδεχθούμε ότι δεν διαφοροποιηθηκαν απλώς οι πύλες εισόδου των λαθρομεταναστών. Και με τα τελευταία αποθέματα καλής πίστης, ας κάνουμε ότι δεν βλέπουμε πλέον και στο τελευταίο φανάρι του Λεκανοπεδίου να αυξάνεται και να πληθύνεται ο αριθμός των δυστυχισμένων που παρακαλούν να καθαρίσουν τα τζάμια των αυτοκινήτων.
Ακόμα λοιπόν κι αν δεχθούμε τον ισχυρισμό της Αστυνομίας, η εύλογη απορία είναι τι γίνεται με τους λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται. Μήπως απλώς κρατάνε τα στοιχεία τους -αν έχουν- και στη συνέχεια, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, μετά από λίγα 24ωρα επιστρέφουν εκεί που τους έχουν συλλάβει;
Οι έμποροι στην Αθήνα, τον Πειραιά και άλλες περιοχές υποστηρίζουν ότι οι παράνομοι πωλητές προϊόντων «μαϊμού» πέφτουν στα χέρια των αρχών και μετά από λίγες ώρες είναι στο ίδιο μέρος για να ξαναπουλήσουν την πραμάτεια τους.
Όσο λοιπόν δεν βρίσκεται τρόπος με τον οποίο το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται από την αρχή ως το τέλος, τόσο οι συλλήψεις αυτές θα είναι χωρίς αντίκρισμα. Κι αυτό, φυσικά, δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας αλλά της συντεταγμένης πολιτείας. Αν βέβαια αυτή υπάρχει…

Σχετικά Άρθρα