Γενική

«Ενωμένοι θα διώξουμε το φόβο και τη μιζέρια»


Οι αγανακτισμένοι της Ξάνθης βγήκαν στην κεντρική πλατεία την Τετάρτη και κάθε βράδυ στις 8 θα κλείνουμε ραντεβού και όπως είπε έγραφε ένας φίλος σε τοίχο του Facebook: «Χθες γνωριστήκαμε, από σήμερα θα κάνουμε παρέα». Μακριά από κόμματα, ιδεολογίες, συμφέροντα και οτιδήποτε κρατάει μακριά τους ανθρώπους. Ένας έγραψε σε μια ιστοσελίδα: «Ευχαριστώ που μας θύμισαν ότι είμαστε άνθρωποι! Είναι πρωτόγνωρο αυτό που είδα σήμερα και δεν έχω διάθεση να το περιγράψω με πολλά λόγια! Η πίκρα αυτού που ζούμε πήρε μια στάλα γλυκιά από τον καθαρό κόσμο που ήταν απόψε. Μακάρι να τα καταφέρουμε!»

Οι Αγανακτισμένοι της Ξάνθης κλείνουν ραντεβού καθημερινά στις 20:00 στην κεντρική πλατεία
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Μόνο με μηνύματα μέσω του Facebook έγινε η ενημέρωση για τη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων και στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Αμέσως διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, μετά την παρουσία περίπου 500 συμπολιτών μας και πλέον καθημερινά στις 8 το βράδυ θα κλείνουμε ραντεβού στο κέντρο της πόλης, με σκοπό να γίνουμε μια γροθιά, να είμαστε ενωμένοι ενάντια στα πολλά προβλήματα που έχουμε.
Η φοιτητική κοινότητα του Πολυτεχνείου είχε λίγα μέλη της, προφανώς λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Η Βασιλική Σταματοπούλου, φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος μας μίλησε για όσα σκέφτεται για το «ξύπνημα» του Έλληνα: «Μετά την κινητοποίηση στο Facebook που γίνεται για τις άλλες πόλεις για την ειρηνική καθιστική πορεία, κάποια άτομα ξεκίνησαν διαδικασία και στην Ξάνθη. Τελευταία στιγμή κινητοποιήθηκε ο κόσμος. Σκοπός όλων είναι να κινητοποιηθούμε χωρίς κομματικές γραμμές και να κάνουμε κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Και να είμαστε όλοι μαζί, φοιτητές και εργαζόμενοι, μαθητές και παιδιά. Να γνωριστούμε καλύτερα, ώστε οι γειτονιές να γυρίσουν στα χέρια μας. Να μην φοβάται πλέον ο κόσμος. Να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το κλίμα δυσαρέσκειας και μιζέριας που έχει πιάσει τους περισσότερους Έλληνες».
Για την μικρή παρουσία των φοιτητών είπε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερους μαζί μας. Χρειάζεται ενημέρωση και καλύτερη οργάνωση. Πρέπει να κινηθούμε αυτές τις μέρες άμεσα ώστε να έχουμε και τους φοιτητές μαζί μας. Έχουν ξεσηκωθεί και δεν θέλουν ούτε φοιτητικές παρατάξεις. Θέλουν αυτοοργανωμένα και ανεξάρτητα πράγματα. Εμείς πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟ 2011
Η αυθόρμητη εκδήλωση των Ελλήνων έγινε στις 25 Μαΐου, μετά και την ώθηση που δέχθηκαν από τους Ισπανούς διαδηλωτές περί ύπνου. Το Σύνταγμα αλλά και πλατείες σε όλη τη χώρα άρχισαν να πλημμυρίζουν από κόσμο. Η ατάκα του Λαζόπουλου στους Μήτσους προ εικοσαετίας: «Πάμε πλατεία» έγινε πλέον το νέο σύνθημα. Ήταν πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους να μιλάνε μεταξύ τους, να λένε τα προβλήματα τους, όχι με τη μορφή ψυχοθεραπείας αλλά με την ομολογία «Είμαι και εγώ ένας από εσάς» και «Μαζί αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα».
Η Ισπανία και η Ελλάδα, έδειξαν τον δρόμο σε όλη την Ευρώπη! Στις 29 Μαΐου, σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις οι πολίτες αφυπνίζονται και με σύνθημα «Πραγματική δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε ένας όχλος έρμαιο στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών» καλούν όλους να κατέβουν στους δρόμους.
Επίσης αναφέρουν: «Κατηγορούμε τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις για την κατάντια μας και απαιτούμε τις απαραίτητες αλλαγές.
Ελάτε μαζί μας ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις σας για να ακουστούμε όλοι σαν μια φωνή!

Σχετικά Άρθρα