Γενική

Το ραδιενεργό Καίσιο 137 εμφανίστηκε 100 χλμ από τα ελληνικά σύνορα

Δηλώσεις Αν. Καθηγητή Πολυτεχνείου ΔΠΘ και Πρ. Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ξάνθης
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Σαν βόμβα έσκασε στην περιοχή της Θράκης η είδηση ότι βρέθηκαν και αποσύρθηκαν στη Βρετανία ραδιενεργά μανιτάρια της Βουλγαρίας, από περιοχή που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα. Η XanthiNews επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γιώργο Νικολάου και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ξάνθης κ. Νίκο Ιακωβίδη για το ζήτημα. Ας δούμε τι μας απάντησαν.
ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αν και λακωνικός στη δήλωση του ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νικολάου σημείωσε ότι διάφορα προϊόντα και τροφές που εισάγονται στη χώρα μας ελέγχονται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που έχει ευθύνη για θέματα ραδιενέργειας στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως εμείς αν και καλέσαμε στην ΕΕΑΕ δεν απάντησε κανείς για να μπορέσουμε να έχουμε μια θέση και από τους πλέον αρμόδιους…
Ο κ. Νικολάου ανέφερε επίσης ότι μετρήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς στην περιοχή μας χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και έχουν διαπιστώσει μια μέτρια κατάσταση. Σε ερώτηση μας αν ευθύνεται κάποια ενδεχόμενη διαρροή από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι της γειτονικής χώρας είπε ο ίδιος ότι είναι αρκετά μακριά από εμάς και είναι τέτοιου είδους οι πυρηνικές αντιδραστήρες που δεν τίθεται ζήτημα.
Ο ίδιος πάντως μας επισήμανε μια είδηση που είχε γίνει γνωστή πριν έξι μήνες και σύμφωνα με την οποία στη Γερμανία βρέθηκαν αγριογούρουνα που τρέφονται από συγκεκριμένο τύπο άγριων μανιταριών.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Στην Ξάνθη υπάρχει σύλλογος Μανιταρόφιλων και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος κ. Νίκος Ιακωβίδης προέβη σε δήλωση στην εφημερίδα μας για την είδηση αυτή που θορύβησε τους κατοίκους. Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Ξέρω ότι ένας συνάδελφος μας που παλιά δούλευε στο ΙΓΜΕ είχε στείλει κάποια μανιτάρια στο Δημόκριτο και στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας για τέτοιου είδους εξέταση και δεν είχανε βρει τίποτα. Πρέπει να κάνουμε πάλι έρευνα για να δούμε τι συμβαίνει. Είναι αρκετά μακριά από εμάς αυτή η περιοχή της Βουλγαρίας. Θα βγάλουμε κάποια ανακοίνωση μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα. Για να δούμε αν αυτό το καίσιο υπάρχει ελεύθερο στη φύση. Γιατί μπορεί να προέρχεται από βιομηχανικά λύματα. Και όχι κάποιο ορυκτό που υπάρχει.
Αν υπάρχει στα μανιτάρια θα υπάρχει και στα φρούτα και στα λαχανικά. Κάποιοι μαζεύουν τσάγια, χόρτα, βότανα, καρπούς. Όλα αυτά πρέπει να ελεγχθούν».
ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ;
Στο διαδίκτυο αλιεύσαμε διάφορες πληροφορίες μεταξύ των οποίων ότι το καίσιο 137, επικάθεται στο έδαφος και μπαίνει στη διατροφική αλυσίδα. Είναι διαλυτό στο νερό και ιδιαίτερα τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι από τα ισότοπα που βρέθηκαν στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Κατά τη διάρκεια του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ διέφυγε ραδιενεργό καίσιο 137 την περίοδο 29 Απριλίου μέχρι 9 Μαΐου 1986.
Το Καίσιο συμπεριφέρεται όπως ο Φωσφόρος στον οργανισμό και έτσι διασπείρεται σε όλο τον οργανισμό. Το Καίσιο έχει χρόνο ημιζωής 30 έτη. Υπάρχει μάλιστα και αντίδοτο για τον οργανισμό.
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι που έφεραν στο φως της δημοσιότητας το θέμα απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει άμεσα κάθε στοιχείο που διαθέτει και να ανακοινώσει τι επείγουσες ενέργειες έχει κάνει προς τις βουλγαρικές αρχές.

Σχετικά Άρθρα