Γενική

«Θέλουμε τις κατασκηνώσεις των Αβδήρων με μακροχρόνια παραχώρηση»

Ο Δήμαρχος Αβδήρων Β. Τσολακίδης για σημαντικά ζητήματα του ιστορικού Δήμου

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Για σημαντικά ζητήματα του Δήμου Αβδήρων μίλησε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσολακίδης στην Xanthinews και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που καταθέτουν δηλώσεις συμμετοχής, το Μουσικό Γυμνάσιο και η συζήτηση περί μετεγκατάστασης του στην Ξάνθη, το αίτημα για μακροχρόνια παραχώρηση των κατασκηνώσεων Αβδήρων στο Δήμο και την συνέχιση της ανασκαφικής δραστηριότητας στο αρχαίο θέατρο του ιστορικού οικισμού:
350 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
«Έχει εγκριθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε σαν Δήμος 350 ωφελούμενους που πρέπει να έχουν ανέργους στο στενό τους περιβάλλον. Εμείς έχουμε σε τρεις πρώην δήμους 15 άτομα προσωπικό και θα αναλάβουν αυτή τη δουλειά. Εμείς δεν θα υποστηρίξουμε μόνο τους 350. Όπου υπάρχει ανάγκη θα παρέχουμε βοήθεια. Η χρηματοδότηση είναι 600.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης θα δούμε και μέσω των παιδικών σταθμών να μοιράζουμε και φαγητό. Παλιά το είχε εφαρμόσει. Αλλά και οι παιδικοί σταθμοί είναι ακόμη στην οργάνωση τους. Κάναμε νέο θεσμικό πλαίσιο. Ορίστηκε η διοίκηση αλλά ακόμη δεν έχει πάρει ΦΕΚ. Υπάρχει μια κωλυσιεργία στο σύστημα».
Οι αιτήσεις για το Βοήθεια στο Σπίτι θα κατατεθούν μέχρι 19- 05- 2011.Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν ηλικιωμένοι ή ΑΜΕΑ που έχουν στο συγγενικό τους περιβάλλον άτομο το οποίο: Είναι άνεργο ή συμμετέχει σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ή είναι ασφαλισμένο στον ΟΓΑ και έχει ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ.
ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
«Το Μουσικό Γυμνάσιο είναι πονεμένη ιστορία. Εμείς ως Δήμος χρειαζόμαστε πέντε σχολεία: Μουσικό Γυμνάσιο, ΕΕΕΕΚ Γενισέας, πολυθέσια σχολεία στον Πετεινό, στη Διομήδεια και στη Γενισέα. Εδώ και χρόνια συζητάμε για τα σχολεία. Φαίνεται ότι το ΕΕΕΕΚ Γενισέας είναι πιο «ώριμο» έργο, από άποψη μελετών. Γιατί χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για να εντάξεις ένα σχολείο στο ΕΣΠΑ. Πολύ γραφειοκρατικό το πρόγραμμα. Ήθελε προετοιμασία εδώ και χρόνια η οποία δυστυχώς δεν έγινε. Το ίδιο είναι και με το Μουσικό. Είχαμε βρει το οικόπεδο, υπήρχε ένα πρόβλημα γιατί περνούσε ένας αγωγός φυσικού αερίου και έγιναν κάποιες διαδικασίες για να βγει ειδική άδεια, να εξεταστεί από ειδικές επιτροπές. Έγιναν αυτά. Πρέπει να γίνει εδαφολογική μελέτη και ήρθε ένας κύριος από την Αθήνα. Αλλά δεν μας έχει απαντήσει ακόμη. Χρειάζεται μια σειρά μελετών και κινήσεων. Εγώ προσπαθώ να «ωριμάσω» όλα τα σχολεία.
Και δεχόμαστε οχλήσεις. Άρχισαν οι πιέσεις να φύγει το σχολείο. Δεν μπορείς να το κρατήσεις και με το ζόρι αλλά δεν πρέπει να συγκεντρώνουμε αυτές τις δράσεις στο κέντρο της πόλης. Για δικούς τους λόγους- ίσως να μην τους καλύπτει το πρεστίζ ενός χωριού- θέλουν να εγκατασταθούν στην επικράτεια του Δήμου Ξάνθης. Αν βρούνε χώρο και αναλάβει ο Δήμος Ξάνθης να τους κάνει σχολείο, με γεια τους με χαρά τους.
Εμείς εκφράζουμε μια πικρία, γιατί αυτό το σχολείο το αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή, παραχωρήσαμε δωρεάν ένα πολιτιστικό κέντρο, όπου εκεί θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει άλλες δράσεις. Είναι μαζί με το σχολείο της Διομήδειας, από τα πρώτα α στο νομό που καίνε φυσικό αέριο που σημαίνει λιγότερο κόστος λειτουργίας.
Κάποιοι νεόκοποι του Δημοτικού Συμβουλίου που έχουν και το ρόλο του διδάσκοντος στο σχολείο αν μπορούνε να το λύσουν το θέμα, μαζί τους είμαστε κι εμείς!
Είμαι πικραμένος γιατί υπάρχουν προβλήματα, χωρίς να φταίμε. Η αρμοδιότητα στους Δήμους τώρα δόθηκε. Γιατί δεν πάνε να ρωτήσουνε στον πρώην Νομάρχη γιατί δεν «ωρίμασε» το έργο για να το εντάξουν; Γιατί είναι αλήθεια ότι το ΕΣΠΑ είχε χρήματα για σχολεία αλλά δεν ήταν έτοιμοι».
ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΒΔΗΡΩΝ
«Την άλλη εβδομάδα με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα βρεθούμε στην Αθήνα γιατί έχουμε και ένα θέμα με τις κατασκηνώσεις στα Άβδηρα. Τις διεκδικεί ο Δήμος για να τις εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα με μακροχρόνια παραχώρηση. Υπάρχει μια σειρά εγγράφων και κινήσεων.
Ήταν άστοχη η κίνηση να παραχωρηθούν στο ΤΑΜΙΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ και να μην παραχωρηθούν στο Δήμο.
Αν τις είχαμε θα είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα INTERREG. Αν πέσουν αρκετά χρήματα μπορεί να γίνει ένας σύγχρονος τόπος φιλοξενίας παιδιών και όχι μόνο».
ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΒΔΗΡΩΝ
«Έχω συναντηθεί με τους αρχαιολόγους για το αρχαίο θέατρο Αβδήρων. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με τον κ. Μπένο. Η Περιφέρεια ΑΜΘ είχε υποσχεθεί 50.000 ευρώ. Να συνεχιστεί η ανασκαφική δραστηριότητα. Αν χρειαστεί θα βάλουμε κι εμείς από το υστέρημα μας».
Να σημειωθεί ότι θα διατεθούν 650.000 ευρώ σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης αρχαιοτήτων. Φορέας Υλοποίησης του Έργου είναι η ΛΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σχετικά Άρθρα