Γενική

Αλ. Κοντός: «Εάν δεν ήταν η ΣΕΚΕ, η ΣΕΚΑΠ θα είχε ήδη ξεπουληθεί»

«Εάν δεν ήταν η ΣΕΚΕ, η ΣΕΚΑΠ θα είχε ήδη ξεπουληθεί» τόνισε ο κ. Αλέκος Κοντός, Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ και ψέγει κάποιους συνδικαλιστές που όπως λέει καθοδηγούμενοι από κυβερνητικούς κατηγορούν τη ΣΕΚΕ. Επίσης δήλωσε ότι δεν κανείς δεν ρώτησε κανέναν ιδιώτη αν ενδιαφέρεται και η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα.

Εν όψει της γενικής συνέλευσης της ΣΕΚΑΠ
Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

XanthiNews: Ποια θέση θα πάρει η ΣΕΚΕ στην Γενική Συνέλευση της ΣΕΚΑΠ μετά την αναβολή που ζήτησε;
Αλέκος Κοντός: Θα εκφραστεί αύριο διά του Προέδρου της. Η ΣΕΚΕ είχε ζητήσει από την ΑΤΕ τη διερεύνηση για πιθανό συνεργάτη- μέτοχο- στρατηγικό επενδυτή να γίνει μέσα από Διεθνή Οίκο. Δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο την προηγούμενη φορά, δεν είχε κατατεθεί καμιά πρόταση στο τραπέζι της Γενικής Συνέλευσης. Κατά συνέπεια η ΣΕΚΕ δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εστάλη η επιστολή στον Διοικητή της ΑΤΕ αλλά δεν υπήρξε καμία ενέργεια από την πλευρά του.
Η ΣΕΚΕ δήλωσε ότι την ενδιαφέρουν όλα τα ενδεχόμενα. Αρκεί να γίνονται όλες οι συζητήσεις σε σοβαρή βάση, κάτι το οποίο δεν γίνεται.
XN: Για όλα αυτά που γράφονται και μεταξύ αυτών η πώληση της ΣΕΚΑΠ στην Ziraat Bank τι λέτε;
Α. Κ: Γράφονται πολλά. Επιτέλους, οι φήμες οργιάζουν για όλα αυτά τα πράγματα. Στην πραγματικότητα καμία σοβαρή ενέργεια δεν έγινε από πλευράς τράπεζας (ΑΤΕ) για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Η εταιρεία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της.
ΧΝ: Κάποιος άλλος ιδιώτης δεν έχει ενδιαφερθεί για την καπνοβιομηχανία;
Α.Κ: Προς το παρόν επίσημο ενδιαφέρον από ότι γνωρίζω από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δεν υπάρχει. Διότι δεν τους ρώτησε κανείς. Δεν τους χτύπησε την πόρτα να τους ρωτήσει αν ενδιαφέρονται.
Όλα αντιμετωπίζονται με αβάσταχτη χαλαρότητα, για να μην πω τίποτα πιο βαρύ.
ΧΝ: Σαν να δηλώνει αυτή η στάση ότι θέλουν να κλείσει το εργοστάσιο;
Α.Κ.: Ότι δεν θέλουν να κάνουν τίποτα, όπως δεν θέλουν να κάνουν τίποτα για την Ελλάδα. Είναι η ίδια στάση που κρατάει η κυβέρνηση για όλα τα θέματα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά και κανένας δεν τρέχει. Την ίδια στάση κρατάει και με την ΣΕΚΑΠ.
ΧΝ: Χθες είδαμε στην απεργιακή συγκέντρωση ένα πανό των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ όπου αναγραφόταν: «Πανταλάκη Ξυνίδη θα ξεπουλήσετε τη Θράκη».
Α.Κ.: Δεν κρίνω τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ. Αυτοί αποφασίζουν για τον τρόπο της διαμαρτυρίας τους και τις κινητοποιήσεις τους, άσχετα αν συμφωνώ ή όχι. Εκείνο που λέω είναι ότι θα πρέπει η ΑΤΕ και η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη σοβαρότητα να δουν τις προοπτικές και το μέλλον της εταιρείας αυτής. Πριν από έναν χρόνο ήταν βιώσιμη η ΣΕΚΑΠ, όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Μετά τις αποφάσεις που πήρε με την φορολογία των τσιγάρων η εταιρεία έγινε ζημιογόνος. Η κυβέρνηση και η ΑΤΕ πρέπει να δούνε σε ποιες κινήσεις πρέπει να προχωρήσουν έτσι ώστε η εταιρεία να γίνει βιώσιμη. Δεύτερον, πρέπει να δοθεί οξυγόνο στην εταιρεία, με τα χρήματα που έχει να παίρνει από την κυβέρνηση. Από το 12% της επιδότησης εργασίας που δυστυχώς κακώς ελέχθη ότι κατεβλήθη. Δάνειο πήρε η ΣΕΚΑΠ έναντι του 12% και μάλιστα υψηλότοκο, με 12.75%. Και να δοθούν οι επιδοτήσεις από το επενδυτικό πρόγραμμα που έκανε η ΣΕΚΑΠ, άλλα 6.5 εκατ. ευρώ. Συνολικά 7- 8 εκατ. ευρώ αν πάρει η ΣΕΚΑΠ έχει οξυγόνο, έτσι ώστε με ψυχραιμία να δει όλες τις πιθανές δυνατότητες που έχει για την στήριξη της βιωσιμότητας της. Από αυτά δυστυχώς δεν γίνεται απολύτως. Η ΑΤΕ συνεχίζει να χρηματοδοτεί την ΣΕΚΑΠ με τοκογλυφικά επιτόκια, πάνω από 11%. Καμία σοβαρή ενέργεια συνεννόησης δεν γίνεται με τους μετόχους της ΣΕΚΑΠ, με την ΣΕΚΕ και τον Συνεταιρισμό των Εργαζομένων. Καμία συζήτηση σε σοβαρή βάση δεν γίνεται με τους εργαζόμενους. Δεν κάθονται κάτω να τους εξηγήσουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση της εταιρείας, ποια τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα της, ποια τα πλεονεκτήματα της και να καθίσουν να πάρουν αποφάσεις που να έχουν σχέση και να στηρίζουν τη βιωσιμότητα της.
Δυστυχώς σήμερα η κυβέρνηση και η ΑΤΕ παρακολουθούν απαθείς την πορεία της ΣΕΚΑΠ. Χωρίς να επιθυμεί κάποιος να κάνει μια σοβαρή παρέμβαση.
ΧΝ: Η ΣΕΚΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε όλες αυτές τις εξελίξεις;
Α.Κ.: Εάν δεν ήταν η ΣΕΚΕ, η ΣΕΚΑΠ θα είχε ήδη ξεπουληθεί. Η ΣΕΚΕ είναι αυτή που αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα, έτσι ώστε να μην παρθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο ξεπούλημα ή στο κλείσιμο της εταιρείας. Εκεί ψέγω κάποιους συνδικαλιστές. Αντί να στηρίξουν την προσπάθεια της ΣΕΚΕ, έρχονται καθοδηγούμενοι από πολιτικά κυβερνητικά πρόσωπα να κατηγορήσουν τη ΣΕΚΕ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι ντροπή τους και κάνουν μεγάλο κακό στην εταιρεία.
ΧΝ: Από εδώ και στο εξής η ΣΕΚΕ θα είναι οδηγός των όσων θα συμβούν;
Α.Κ.: Όχι η ΣΕΚΕ δεν θα είναι οδηγός. Το μαχαίρι και το πεπόνι το έχουν η ΑΤΕ και η κυβέρνηση. Η ΣΕΚΕ όμως με το ποσοστό που διαθέτει, μπορεί να παρεμποδίσει κάποιες δυσάρεστες εξελίξεις για την εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα