fbpx
Γενική

«Θα κατατεθούν τελειωτικά νομοσχέδιο εις βάρος των εργαζομένων»


Απεργία 24ωρη έχουν εξαγγείλουν σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας κλείνουν ρολά και βγαίνουν στους δρόμους. Τουλάχιστον σε αυτό ελπίζουν οι συνδικαλιστές. Η αντίδραση των εργαζομένων θα φανεί στην πράξη. Στην Ξάνθη ο κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης σημειώνει ότι δεν πρέπει να σκέφτονται ότι θα χάσουν ένα μεροκάματο καθώς έμμεσα χάνεται κάθε μέρα σημειώνοντας: «Εδώ χάνονται μισθοί και θέσεις εργασίας. Στην Ξάνθη έχουμε κάθε μέρα απολύσεις».

Σήμερα η 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Εδώ και αρκετές μέρες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν την 24ωρη πανελλαδική απεργία. Μάλιστα στην Ξάνθη ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ και συγκεκριμένα οι δύο αντιπρόεδροι που ενημέρωσαν τους δημοσίους υπαλλήλους και ζήτησαν συμμετοχή. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης δήλωσε σχετικά στην XanthiNews: «Χρειάζεται περισσότερο συντονισμός, κόσμος, περισσότερη κινητικότητα και κινητοποίηση γιατί σε λίγες μέρες θα έχουμε περισσότερα προβλήματα με την κυβέρνηση και τα ασφαλιστικά. Αυτές τις ημέρες συζητείται έντονα να βγούνε έξω από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι. Επίσης θα έχουμε πετσόκομμα του επικουρικού. Δεν έφταναν όλα τα νομοσχέδια που αντιμετωπίσαμε πέρυσι, συνεχίζεται και μέσα στο 2011.
Δεν είναι ότι μειώνονται μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά θα κατατεθούν και τελειωτικά νομοσχέδια. Δεν μένει κανένα άλλο νομοσχέδιο εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων για να καταθέσει η κυβέρνηση».
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕΚΑΠ
Ο κ. Μπεμπεκίδης αναφέρθηκε και στον αναβρασμό που κυριαρχεί στην καπνοβιομηχανία της ΣΕΚΑΠ ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας όπου θα συζητηθεί η πώληση μετοχών σε ιδιώτες: «Έχουμε έντονες κινητοποιήσεις από τους συναδέλφους μας εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ. Ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις γιατί στις 13 του μηνός έχουν την Γενική Συνέλευση. Έχουν κάνει πλάνο δράσης μέχρι την Παρασκευή».
ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στην κοινωνία της Ξάνθης υπάρχει και η άποψη ότι οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών εργοστασίων υπήρξαν μέρος μηχανισμών που έφεραν την κατάσταση εδώ, π.χ. αναξιοκρατικές προσλήψεις, μεγάλοι μισθοί σε υψηλόβαθμους, ανοχή σε χειρισμούς βουλευτών. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κληθείς να απαντήσει περί αυτού είπε: «Δεν φέρουν ευθύνες για τους μηχανισμούς αυτούς οι εργαζόμενοι. Οι μηχανισμοί αυτοί δημιουργήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις που διόρισαν τα Δ.Σ. και ο κάθε βουλευτής και η κάθε κυβέρνηση έκαναν τις προσωπικές τους πολιτικές. Και οι μέτοχοι και ιδίως η ΑΤΕ ως μεγαλομέτοχος.
Σήμερα οι εργαζόμενοι παλεύουν για την επιβίωση και το μεροκάματο τους».
ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΕΝΣΗΜΑ
Τέλος τέθηκε και το ερώτημα που αφορά στα πλαστά ένσημα που βρέθηκαν σε συνταξιούχους εργαζόμενους συνεταιριστικών εργοστασίων. Ο κ. Μπεμπεκίδης σημείωσε: «Δεν έχουμε κάτι επίσημο ως Εργατικό Κέντρο. Θα τα δούμε σε βάθος χρόνου αν θα γίνει κάτι. Ακούμε ότι κάποιοι δικηγόροι έχουν αναλάβει κάποιες υποθέσεις για να δούμε τι γίνεται με αυτήν την ιστορία».
Να αναφέρουμε για την ιστορία ότι πρόκειται κυρίως για πρώην εργαζόμενους της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΚΑΠ, που έκαναν χρήση του ήδη ευνοϊκού ασφαλιστικού των συνεταιριστικών. Έπρεπε μέσα στο 2010 να έχουν συμπληρωμένα 7.500 ένσημα προκειμένου να βγουν στη σύνταξη εφόσον ήταν άνω των 45. Για την συμπλήρωση όμως αυτών των ενσήμων προσκόμισαν εικονικά ένσημα τα οποία είχαν αγοράσει παράνομα. Τα ένσημα, σύμφωνα με το ΙΚΑ, είχαν περιέλθει στην κατοχή των επιτήδειων από διάφορες επιχειρήσεις και αρκετά, είχαν παρακρατηθεί εν αγνοία δικαιούχων.

Σχετικά Άρθρα