Γενική

Ερώτηση Μάντατζη για το υποτιθέμενο μειονοτικό νεκροταφείο της παλιάς πόλης

Την κατέθεσε μάλιστα και προς τρεις υπουργούς

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετήν Μάνταζη κατέθεσε ερώτηση στην βουλή την οποία μάλιστα απήφθηνε και προς τρεις διαοφρετικούς υπουργούς σχετικά με το υποτιθέμενο μειονοτικό νεκροταφείο της παλιάς πόλης και την ιεροσυλία επί αυτού την οποία επικαλείται ο Ξανθιώτης Βουλευτής.
Η ερώτηση αναφέρει: Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Τουρισμού, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΘΕΜΑ: ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ.
Κύριοι Υπουργοί,
Ο Δήμος Ξάνθης προχώρησε σε μια επαίσχυντη και ιερόσυλη πράξη που προσβάλει ζώντες και νεκρούς, θίγει το θρησκευτικό αίσθημα της μειονότητας και εκθέτει την Πολιτεία.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ξάνθης προχώρησε πρόσφατα σε εργασίες εκσκαφής στο τέρμα της οδού Υδραγωγείου στην παλιά πόλη της Ξάνθης προκειμένου να κατασκευαστεί δεξαμενή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ).
Τα μηχανήματα της ΔΕΥΑΞ, ωστόσο, προχώρησαν σε εκσκαφή σε βακουφικό οικόπεδο, όπου υπήρχε παλαιότερα μειονοτικό νεκροταφείο. Το αποτέλεσμα ήταν τα μηχανήματα του Δήμου σκάβοντας, να φέρνουν στην επιφάνεια τα οστά των αποθανόντων προγόνων μας και να βεβηλώνονται οι τάφοι.
Παρά το ότι ήταν σε γνώσει των αρμοδίων και παρά τις άμεσες, συνεχείς και σε όλους τους τόνους διαμαρτυρίες μας προς όλες τις κατευθύνσεις, η εκσκαφή δεν σταμάτησε. Αντίθετα, οι ευθύνες για την άδεια εκσκαφής έγιναν μπαλάκι μεταξύ ΔΕΥΑΞ και Δασαρχείου.
Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της Παλαιάς Πόλης της Ξάνθης υπέβαλαν αίτηση με την οποία ζητούσαν να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα για την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης. Το δικαστήριο, ωστόσο, αντί αυτού ανέβαλε την κρίση του επί της προσωρινής διαταγής για την επόμενη μέρα αφήνοντας να συνεχίζουν την βεβήλωση Όταν ήρθε η ημέρα της εξέτασης του αιτήματος αντί, έστω και τότε να σταματήσουν αυτό το γεγονός, απέρριψαν το αίτημα περί προσωρινής διαταγής, παρέχοντας εν λευκώ την άδεια στην ΔΕΥΑΞ να καταστρέφει το νεκροταφείο των προγόνων μας.
Επειδή, η βεβήλωση του νεκροταφείου έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα της μειονότητας, Επειδή βεβηλώνονται οι τάφοι και προσβάλλονται οι νεκροί, Επειδή, η ελληνική Πολιτεία εκτίθεται από τις μεμονωμένες πράξεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Πότε και με ποιόν τρόπο προτίθεστε να προχωρήσετε στην αποκατάσταση του χώρου, όπου έγινε η εκσκαφή και η σύληση των τάφων;
Δικαιούνται οι δικαστικές αρχές, εν ονόματι της δικαστικής ανεξαρτησίας τους, και όταν ενεργούν αντί της διοικήσεως όπως είναι η προσωρινή διαταγή, να επιτρέπουν στους ΟΤΑ και στους οργανισμούς τους να προβαίνουν ακόμη και σε τέτοιου είδους ενέργειες, και να προσβάλλουν τα όσια και τα ιερά;
Αθήνα, 2 Μαϊου 2011 Ο ερωτών βουλευτής
Μάντατζη Τσετίν

Σχετικά Άρθρα