Γενική

Ηλ. Βασιλούδης: «Ζητάω διερεύνηση της διαχείρισης των χρημάτων»


Τι έγινε με τα χρήματα για τη δεντροφύτευση στη μνήμη του Λάμπρου Παπαντωνίου;
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Για τα πολλά ερωτηματικά που γεννήθηκαν για την διαχείριση των χρημάτων που δόθηκαν για την δεντροφύτευση στη μνήμη του δημοσιογράφου Λάμπρου Παπαντωνίου θα γίνει συζήτηση σήμερα το μεσημέρι στις 13:30 στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης, αφού θα το θέσει ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα ο κ. Ηλίας Βασιλούδης. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η οργάνωση ομογενών των ΗΠΑ «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα» είχε έρθει σε επαφή με τη δημοτική αρχή. Στις 21 Μαρτίου το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας της Δασοπονίας οργάνωσε την εκδήλωση στον χώρο ανατολικά από την εκκλησία Κυρίλλου και Μεθόδιου της Νεάπολης, επί της οδού Εθελοντή Αιμοδότη.
Το θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ερώτηση του επικεφαλής των Πολιτών για την Ξάνθη Νίκου Ανταμπούφη. Ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε τότε: «Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης έχει ορίσει τριμελή επιτροπή η οποία θα διαχειριστεί τη δωρεά. Οι Αμερικάνοι ζήτησαν κάποια πράγματα σχετικά με τη δεντροφύτευση» και ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για το Τμήμα Πρασίνου Απόστολος Αγκόρτζας σημείωσε ότι «ζήτησαν μια συγκεκριμένη μαρμάρινη πλάκα, συγκεκριμένα φυτά, συγκεκριμένη προβολή της εκδήλωσης στην Αμερική, μπλουζάκια και καπελάκια για τους 500 μαθητές και κέτερινγκ».
Σε δήλωση της όμως η υπεύθυνη των δενδροφυτεύσεων στην Ελλάδα της οργάνωσης των ομογενών μας κ. Νάνσυ Μπίσκα ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε καμία μεσολάβηση και ο Δήμος Ξάνθης δεν έχει καμία υποχρέωση ως προς τη διαχείριση των χρημάτων της δωρεάς και συμπλήρωσε: «Μόνη υποχρέωση ήταν να τοποθετήσει μια μαρμάρινη πλάκα και να προσέχει τα δέντρα. Ξεκινάμε με πολύ καλή πρόθεση και δημιουργείται πολιτικό ζήτημα στο οποίο δεν θέλουμε να εμπλακούμε, απλώς ενεργούμε με αγάπη για την περιοχή και τον Λάμπρο».
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΗΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΟΥΔΗΣ ΣΤΗΝ XANTHINEWS
Ο κ. Ηλίας Βασιλούδης που ορίστηκε ως ένας εκ των τριών μελών της Οικονομικής Επιτροπής που ανέλαβε τη διαχείριση των χρημάτων δήλωσε στην XanthiNews ότι ενημερώνεται μόνο μέσα από τον τύπο και υπογραμμίζει ότι δεν συνεδρίασε ποτέ η επιτροπή για το ζήτημα:
«Πριν δύο μέρες έθεσα το ζήτημα και ζητάω πλήρη απολογισμό. Εγώ παρακολούθησα το θέμα μέσα από τις εφημερίδες. Στις 28 Μαρτίου ήρθε το θέμα της αποδοχής δωρεάς στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης. Και εκεί πέρα λήφθηκε μια απόφαση που είναι αναρτημένη στο site του Δήμου. Εγκρίθηκε μια επιτροπή που θα επόπτευε την διαχείριση των χρημάτων στην οποία ήμουν και εγώ. Έκτοτε ούτε μου ζητήθηκε η γνώμη, ούτε συνεδρίασε η Επιτροπή και μαθαίνω από τις εφημερίδες ότι έχουν γίνει κάποιες δαπάνες. Δηλαδή έγινε μια επιτροπή ενώ είχαν εγκριθεί τα πάντα; Και δεν πήρε υπόψη της τουλάχιστον τις απόψεις των μελών της Επιτροπής; Και τι νόημα έχει η Επιτροπή; Εγώ έχω μείνει άφωνος με όλη αυτήν την διαδικασία. Και το βάζω γιατί έρχεται κάποιος πατριώτης από την Αμερική, αφήνει 10.000 δολάρια και εμείς πρέπει να προχωρήσουμε με διαφάνεια και απόλυτη συναίνεση γιατί τα λεφτά δεν ανήκουν ούτε στον Στυλιανίδη, ούτε στον Πούλιο, ούτε σε κανέναν, ανήκουν στους δημότες της πόλης. Τα Άβδηρα και ο Ν. Σερρών διαχειρίστηκαν διαφορετικά το θέμα. Εδώ διαβάζω στις εφημερίδες για Επιτροπές, καπελάκια, ταξίδια στο Καστελόριζο. Δεν ξέρω θα το δούμε την Τρίτη στις 13:30 στην Οικονομική Επιτροπή και ζητώ απολογισμό και γιατί την έγραψαν στην παλιά τους τα παπούτσια. Ποιος είναι υπεύθυνος. Ζητάω διερεύνηση της διαχείρισης των χρημάτων μέχρι τώρα. Έμαθα ότι τα δενδρύλλια δόθηκαν δωρεάν, μαθητές εθελοντικά έκαναν την δενδροφύτευση.
Καταρχάς εμένα με ενδιαφέρει η διαφάνεια της όλης ιστορίας. Ο Δήμαρχος προτείνει τρεις ανθρώπους, εμένα, τον Παπασταματίου και τον κ. Αγκόρτσα στην Επιτροπή και δεν συνευρέθηκε ούτε μια φορά. Δεύτερον με ενδιαφέρει το καλό όνομα που δίνουμε γιατί διαβάζω στις εφημερίδες ότι υπήρχε μια δυσαρέσκεια με την ομάδα των Αμερικανών «Επιστροφή στις ρίζες». Τι μήνυμα στείλαμε σ αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν τα ωραία τους λεφτουδάκια; Ότι δεν τα διαχειριζόμαστε καλά; Ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία; Κανονικά εμείς θα έπρεπε να απαντήσουμε: «Ορίστε εμείς μαζευτήκαμε όλοι μαζί διαπαραταξιακά, αν περίσσεψαν κάποια χρήματα τα κρατάμε για επόμενη δεντροφύτευση. Ευχαριστούμε πάρα πολύ».
Και επειδή είμαι και εγώ υπεύθυνος αφού με όρισαν μέλος της Επιτροπής θα έπρεπε κάποια στιγμή να ερωτηθώ. Μα ούτε ένα τηλέφωνο δεν έγινε».

Σχετικά Άρθρα