Γενική

ΠΡΟΣΟΧΗ (!) μην πληρώνετε το αρνί για ντόπιο ενώ μπορεί να είναι Βουλγάρικο

Πόσο θα φθάσει η τιμή του Πασχαλινού αρνιού στην αγορά της Ξάνθης;

Γράφει ο
Σταύρος Καρυπίδης

Μεγάλη Τρίτη σήμερα και η «μάχη» κτηνοτρόφων και εμπόρων της Ξάνθης καλά κρατεί. Η διαμόρφωση της τιμής πώλησης του πασχαλινού οβελία στα κεντρικά κρεοπωλεία και την Λαϊκή έχει ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι η τιμή που θα κάλυπτε τα έξοδα και θα τους άφηνε ένα μικρό κέρδος, έτσι ώστε να μην πάνε χαμένοι οι κόποι τους θα ήταν το αρνί να πουληθεί στα 7 ευρώ το κιλό, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η τιμή πώλησης δεν θα ξεπεράσει τα 6 ευρώ.
Έλλειψη στα ντόπια
Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης φέτος αναμένεται να σημειωθεί έλλειψη στην αγορά του ντόπιου πασχαλινού οβελία και αυτό διότι δεν επαρκεί ο αριθμός των αρνιών, εξαιτίας του λουκέτου που έχουν βάλει στις μονάδες τους πολλοί παραγωγοί. Από την άλλη τονίζουν ότι για πρώτη φορά φέτος την αγορά του αρνιού κατέκλεισαν ξένοι έμποροι, οι οποίοι έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες κυρίως από την Μακεδονία αλλά και από την Θράκη. Παρόλα αυτά η κατάσταση στον κτηνοτροφικό κλάδο παραμένει τραγική.
Μεγάλο το κόστος παραγωγής
Κτηνοτρόφοι της Ξάνθης με τους οποίους μιλήσαμε μας ανέφεραν ότι το σημαντικότερο πρόβλημά τους είναι το κόστος παραγωγής. Τα φυράματα από 0, 27 ευρώ το κιλό πέρυσι φέτος αυξήθηκαν στο διπλάσιο, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης έχει πάρει την ανηφόρα. «Αν και το ΠΑΣΧΑ δεν ρεφάρουμε θα καταστραφούνε ολόκληρες οικογένειες» λένε και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δείχνει πλήρη αδιαφορία για τον κλάδο τους. «Ένα αρνί για να μεγαλώσει στοιχίζει περίπου 60 ευρώ, χωρίς να υπολογίσει κανείς τα μεροκάματα. Αυτό το αρνί λοιπόν μετά από ένα δύο μήνες θα πουληθεί στα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό, θα πιάσει δηλαδή περίπου 50 ευρώ»!
Πούλησαν για να πληρώσουν τα χρέη τους
Αρκετοί εν τω μεταξύ είναι οι συμπολίτες μας κτηνοτρόφοι που πούλησαν νωρίτερα φέτος τα αρνιά, αφού δεν μπορούσαν να τα κρατήσουν περισσότερο χρόνο προς 2,10- 2,50 ευρώ το κιλό ζωντανό. Αυτό σημαίνει ότι ο έμπορος ή ο κρεοπώλης που το πήρε σε αυτή την τιμή, τώρα το Πάσχα θα το πουλήσει πολύ περισσότερο και θα βγάλει διπλάσιο ή και τριπλάσιο κέρδος από αυτό του κτηνοτρόφου. Οι κτηνοτρόφοι πούλησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά για να πάρουν ρευστό και να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους ανάγκες, σε τράπεζες και υποχρεώσεις. Μεγάλο ζήτημα φυσικά αποτελεί για τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες και η προσφορά αμνοεριφίων για το Πάσχα από τα μεγάλα πολυκαταστήματα που δίνουν το αρνί προς 4,5 ή 5,5 ευρώ το κιλό, λένε όμως ότι αυτή η τιμή δεν μπορεί να αφορά το ντόπιο αρνί.
Και οι Ελληνοποιήσεις στο παιχνίδι
Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τον Ξανθιώτη καταναλωτή αλλά και τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι οι λεγόμενες «ελληνοποιήσεις» των αρνιών. Αρνιά που έρχονται από το εξωτερικό (κυρίως Βουλγαρία) και «βαφτίζονται» Ελληνικά, με συνέπεια ο καταναλωτής να πληρώνει το αρνί για ντόπιο και να παίρνει ξένο. Δυστυχώς αυτές οι Ελληνοποιήσεις γίνονται πολλά χρόνια τώρα και φέτος που το κράτος μας είναι υπό διάλυση με την παράλληλη τεράστια οικονομική ανέχεια από όλους, αναμένεται τα φαινόμενα αυτά να εμφανίσουν έξαρση.

Σχετικά Άρθρα