Γενική

Το καρναβάλι των Κοζανιτών κατά της οικονομικής κρίσης



Στην πατρίδα των Υπ. Εθν. Οικονομίας και Παιδείας το τριήμερο της αποκριάς
Αποστολή: Νάντια Νάκου

Η μεγάλη οικονομική κρίση που έχει κάνει σφοδρή επίθεση στον προϋπολογισμό του ελληνικού νοικοκυριού, λόγω των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης, στις προσταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήταν το θέμα που διακωμώδησαν στο καρναβάλι της Κοζάνης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.
Οι Κοζανίτες έχοντας την αθυροστομία και το σκωπτικό πνεύμα στο παραδοσιακό καρναβάλι τους πέρασαν τα μηνύματα τους για την φράση: «Μαζί τα φάγαμε» του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου μοιράζοντας τα μωβ χαρτονομίσματα των 500 ευρώ (μόνο σε φωτοτυπίες τα βλέπουμε τελικά!), για τον αντικαπνιστικό νόμο με τις ταμπέλες: «Γιώργος Παπανδρέου: Πρωθυπουργός «Όχι στο κάπνισμα» και Υπουργός: «Ναι στη φούντα»», ενώ ανέδειξαν τα κόπρανα ως το καλύτερο παξιμάδι αφού γι αυτό παλεύουμε τόσο καιρό, όπως έλεγαν!
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΦΑΝΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
Το βράδυ της Κυριακής της αποκριάς άναψαν οι 14 Φανοί. Είναι μια ιδιότυπη τελετή που περιλαμβάνει τραγούδι, χορό και φαγοπότι γύρω από το «βωμό» της καθαρτήριας πυράς σε μια ατμόσφαιρα γλεντιού έντονα διονυσιακή και φαλλική. Συσπειρώνει τη γειτονιά και οδηγεί σε σχέσεις ζεστές και πολύτιμες. Είναι ανοιχτός σε όλους και στηρίζεται στη συμμετοχή. Είναι η ώρα που το κέφι γίνεται ξέφρενο, ο καθωσπρεπισμός και τα ταμπού πέφτουν κι ο κόσμος ξεφαντώνει γύρω από τη φωτιά, πίνει, χορεύει και τραγουδάει τα «ξιανέντραπα» μέχρι το πρωί.
Τα χάλκινα της Δυτικής Μακεδονίας που είναι ο χαρακτηριστικός ήχος της περιοχής δίνουν τον ρυθμό και ταυτόχρονα απαγγέλουν σόκινγκ στίχους, ενώ σλόγκαν του στυλ: «Όπχιος μας πι πότι κιμάτι του μνι να ρθι να κιραστί» διακοσμούν τους φανούς!
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ
Το ταξίδι στην Κοζάνη περιλαμβάνει οπωσδήποτε και μια εξόρμηση στην Γέφυρα της λίμνης του Πολυφύτου ή αλλιώς Υψηλή Γέφυρα Σερβίων / Νεράιδας. Είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, με μήκος 1.372 μέτρα. Εγκαινιάστηκε το 1975, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του φράγματος του Πολυφύτου, στον ποταμό Αλιάκμονα. Η γέφυρα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας και βρίσκεται 15 χλμ νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 5 χλμ βορειοδυτικά των Σερβίων.
Δίπλα στη γέφυρα και στην έδρα του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης έχει δημιουργηθεί μαρίνα, όπου λαμβάνουν χώρα αθλήματα, ενώ υπέροχη είναι η θέα της από το χωριό Νεράιδα Κοζάνης, τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες, και οι καφετέριες του οποίου, αποτελούν αγαπημένο μέρος αναψυχής των Κοζανιτών, αλλά και πολλών άλλων Μακεδόνων.
Είναι μια όμορφη τοποθεσία που αν και αποτελεί παρέμβαση του ανθρώπου η θέα παραμένει υπέροχη και φυσικά χαρίζει ως τοπίο το υγρό στοιχείο στην Κοζάνη που δεν βρέχεται καθόλου από θάλασσα.

Σχετικά Άρθρα