Γενική

«Ο Καλλικράτης είναι το Μνημόνιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»!

Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης ή κατάργησης των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων στους δήμους και τις περιφέρειες. Μετακινούνται περίπου 30.000 εργαζόμενοι από το σύνολο των 40.000. Ο κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης προέβη σε δηλώσεις στην XanthiNews για το τι θα συμβεί στο Νομό μας τονίζοντας: «Ο Καλλικράτης είναι το Μνημόνιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»!

Έως τις 28 Φεβρουαρίου οι αλλαγές με το προσωπικό στους Δήμους
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Οδηγίες για τη συγχώνευση και κατάργηση των 6.000 νομικών προσώπων και επιχειρήσεων στους δήμους και τις περιφέρειες, που θα συρρικνωθούν σε 1.500-1.700 νέους οργανισμούς, περιλαμβάνουν δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών. Η διαδικασία των συγχωνεύσεων που προβλέπεται από το νόμο του «Καλλικράτη» (3852/2010), θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος δήλωσε στην XanthiNews για το τι ισχύει στο νομό μας: «Δεν έχει απολυθεί κανένας. Ούτως ή άλλως εμείς έχουμε κάνει επαφή ως Διοίκηση με το Δήμαρχο και δεν επιτρέπουμε καμία απόλυση, από όπου κι αν προέρχεται, αορίστου χρόνου συναδέλφων. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου έχουν ημερομηνία λήξεως. Εμείς ζητάμε να τακτοποιηθούν κι αυτοί, αλλά άλλη περίπτωση η μία, άλλη περίπτωση η άλλη.
Από ότι γνωρίζω, οι συνάδελφοι της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Σταυρούπολης έχουν μεταφερθεί στο Δήμο Ξάνθης. Δεν ξέρω αν έχει βγει ΦΕΚ.
21 εθελούσιες μετακινήσεις αυτή τη στιγμή υπάρχουν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Έχουμε 31 καθαρίστριες από την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και περίπου 16- 17 εργαζόμενους από το Δήμο Σταυρούπολης. Οι 10- 11 αφορούν τη Δημοτική Επιχείρηση και οι άλλοι είναι το μόνο προσωπικό του Δήμου Σταυρούπολης. Και βεβαίως αναμένουμε τις υποχρεωτικές μετατάξεις και δεν γνωρίζουμε τον αριθμό».
Από το σύνολο των περίπου 40.000 μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων αναμένεται να μετακινηθούν στους νέους οργανισμούς ή στους δήμους -αν κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό- περίπου 30.000 εργαζόμενοι. Οι 8.000 συμβασιούχοι που απασχολούνται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εργάζονται στα νέα νομικά πρόσωπα μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.
Ο κ. Γαλανόπουλος τόνισε από την πλευρά του: «Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι 40.000 συμβασιούχοι που θα μείνουν απέξω, αναμένουμε και απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι με αρνητική εισήγηση του Αρεοπαγίτου Εισηγητού, για να μην μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Αλλά ήταν κάτι που αναμέναμε, άσχετα αν εμείς κάναμε αγώνα σαν συνδικαλιστικά όργανα να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Φόβοι πάντα υπάρχουν για το μέλλον. Αυτά που βιώνουμε σε καθημερινή βάση άλλα να ανακοινώνονται σήμερα και άλλα να γίνονται πραγματικότητα. Έχω πει χιλιάδες φορές ότι στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και μετά να έχουμε ένα δίκαιο ενιαίο μισθολόγιο, διότι ποτέ δεν είχαμε ένα ενιαίο μισθολόγιο για τον δημόσιο τομέα».
Οι μετακινήσεις προσωπικού και η μείωση των διοικητικών συμβουλίων αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις στους ΟΤΑ αφού τα 10.000 αμειβόμενα μέλη διοικητικών συμβουλίων θα μειωθούν σε περίπου 3.500.
Οι συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων δήμων και περιφερειών έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και αφορούν το σύνολο των ΟΤΑ.
Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της 23 ης Φεβρουαρίου ενώ θα προηγηθεί μια τρίωρη στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ.

Σχετικά Άρθρα