Γενική

Από τα εσωτερικά Ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Προσφερόμενες σήμερα Ιατρικές- Νοσηλευτικές υπηρεσίες

Γράφει ο Μενέλαος Καρυοτάκης
Με τον εφαρμοζόμενο σήμερα, τηλεφωνικό πυλώνα προσδιορισμού των ιατρικών ραντεβού των πολιτών, στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, σχετική είναι η πρωθυπουργική ρήση «ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ», αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική κατάκτηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας, σε όλη την χώρα.
Με την προϋπόθεση ο χρόνος αναμονής να υπερβαίνει την μία ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Ο θεσμός αυτός εξασφαλίζει, αφενός ταχύτητα στην πρόσβαση του πολίτη με τον καθ’ ύλην αρμόδιο νοσοκομείο και αφ’ ετέρου επιτρέπει στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, να ασκήσει απερίσκεπτα το λειτούργημα του, μη εμπλεκόμενο στις οποιεσδήποτε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όταν μάλιστα, ο αριθμός των προσερχομένων σήμερα στα εξεταστικά κέντρα των νοσοκομείων, έχει αυξηθεί κατά ποσοστό 30% λόγω της οικονομικής κρίσεως.
Το κράτος αδυνατεί να ικανοποιήσει μισθολογικά όλους αυτούς, που λειτουργούν στον τομέα της Υγείας και ο πολίτης προθύμως καταβάλει τα πέντε ευρώ για τη ιατρική του εξέταση, γνωρίζοντας ότι σε ελεύθερο εξωτερικό ιατρείο, η προαναφερόμενη ιατρική εξέταση θα του κοστίσει πολλαπλάσια χρήματα. Στα εξωτερικά ιατρεία του υπόψη νοσοκομείου θεωρούμε ότι: Είναι απαράδεκτος ο χρόνος αναμονής των ασθενών πολιτών, αιτία όπως προαναφέραμε, η αύξηση κατά 30% των προσερχομένων πολιτών και το ολιγάριθμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Με αποτέλεσμα, στο εγγύς μέλλον να παρουσιαστεί εύλογη κόπωση στις δραστηριότητες του προσωπικού αυτού, με καταλυτικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Το κράτος δηλώνει αδυναμία στην πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όταν μάλιστα δεσμεύεται και από την νομοθεσία, της πρόσληψης ενός, με την αποχώρηση πέντε εργαζομένων. Η ανάγκη επιβάλει: Να ενισχυθεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με υπαλληλικές μονάδες άλλων διοικητικών ειδικοτήτων, που θα ενισχύσουν το μάχιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών, όσον αφορά στα τυπικά δικαιολογητικά, που ο ασθενής πρέπει να έχει μαζί του, για την είσοδο του στο ενδεδειγμένο εξεταστήριο. Το ταμείο των εξωτερικών ιατρείων του Γ.Ν. Ξάνθης εξυπηρετείται με μια υπαλληλική μονάδα, η οποία εισπράττει- πληροφορεί το κοινό και συγχρόνως διαχειρίζεται και τις τηλεφωνικές κλήσεις. Το κοινό με την είσοδο του στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων, αντιμετωπίζει στην θυρίδα του προαναφερθέντος ταμείου, αξιόλογη ουρά, όπως και εμείς διαπιστώσαμε τις πρωινές ώρες της 11 ης Ιανουαρίου 2011.
Ενώ αυτά συμβαίνουν στον τομέα των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, το αρμόδιο υπουργείο διατηρεί και την δυνατότητα εξετάσεως του ασθενούς από πανεπιστημιακό καθηγητή, έναντι του ποσού των 90 ευρώ, την απόδειξη του οποίου θα την εξοφλήσει το αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο, όταν βέβαια αυτό έχει αυτή την δυνατότητα. Παρά την θριαμβευτική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, ότι η τιμή πλήρους φαρμάκων θα μειωθεί δραστικά, μειώνοντας το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, τα φάρμακα, τουλάχιστον τα ακριβά, παραμένουν σε τιμές απαγορευτικές, για τα βαλάντια των μισθωτών και συνταξιούχων. Η διατήρηση σε υψηλό υγειονομικό επίπεδο των δύο νοσοκομείων, Ξάνθης και Κομοτηνής, αποτελεί σήμερα, ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα