Γενική

Φωτισμός για να νικήσουμε τις δυσκολίες

Λαμπρές ήταν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανίων σε όλο το Ν. Ξάνθης. Στο επίκεντρο του εορτασμού η γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, όπου πλήθος πολιτικού κόσμου παρακολούθησε την τελετή Αγιασμού των Υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονος. Παρόμοιες εκδηλώσεις τελέστηκαν στα Λιμάνια των Αβδήρων και του Π. Λάγος αλλά και στον ποταμό Νέστο στην ορεινή Σταυρούπολη. Οι αρχές όμως δεν παραβρέθηκαν στα ορεινά παρά μόνο στην πόλη και στα παράλια, γεγονός που θορυβεί τους ορεσίβιους κατοίκους.

Εορτασμός των Θεοφανείων στον Κόσυνθο και στα λιμάνια μας

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Ο 18χρονος Νικόλαος Σονίδης ήταν ο γενναίος που κατάφερε και έπιασε τον Σταυρό βουτώντας στα παγωμένα νερά του Κόσυνθου με άλλους νεαρούς που τόλμησαν να τηρήσουν το έθιμο της θρησκευτικής μας παράδοσης και να πάρουν την ευλογία του Κυρίου μας. Ο Νίκος είναι πρωταθλητής του τζούντο και όπως είπε το 2010 ήταν μια χρονιά με πολλές επιτυχίες και θέλησε με αυτόν τον τρόπο να πάρει περισσότερη δύναμη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε: «Πρώτη φορά συμμετέχω. Ήθελα να πιάσω τον Σταυρό γιατί το 2010 μου έφερε πολλές επιτυχίες στον αθλητισμό. Ασχολούμαι με το τζούντο με προπονητή τον Θωμά Ηλιάδη και με στήριξε πάρα πολύ».
Στις ευχές περιορίστηκαν ο Δήμαρχος Ξάνθης και ο εορτάζων Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης.
Μιχάλης Στυλιανίδης:«Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες. Ο αγιασμός των υδάτων να φωτίσει τα μυαλά και τις καρδιές όλων».
Φώτης Καραλίδης: «Εύχομαι σε όλο τον κόσμο να είναι γερός και δυνατός. Το 2011 να προσπαθήσει να πετύχει αυτά που επιθυμεί παρά τις όποιες δυσκολίες. Ας φωτίσει όλο τον κόσμο ο Βαπτισθείς Κύριος ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις δυσκολίες».
Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον ποταμό Άρδα, στον Έβρο.
Η Υφυπουργός Εργασίας κ. Άννα Νταλάρα απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τοποθέτηση φράχτη στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, είπε ότι πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι μίας συντονισμένης ενέργειας. Επισήμανε, δε, ότι «βρισκόμαστε στη μέση ενός κρίσιμου προβλήματος με ένα μεγάλο συντονισμένο σχέδιο. Αυτή η προσπάθεια πίεσης προς την Τουρκία στην ουσία για τα σύνορά μας, είναι ένα μικρό κομμάτι της προσπάθειας που γίνεται».
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι «είναι το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας και αυτό προκύπτει και από το διεθνές δίκαιο και από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, το να θωρακίζει τα σύνορά της όπως νομίζει και σε αυτό δεν έχει λόγο κανένας, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα ελληνικά σύνορα».
Ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα από πλευράς νομιμότητας μπορεί να το κάνει, ενώ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του μέτρου λέγοντας ότι «από πλευράς αποτελεσματικότητας είναι να το δούμε. Γιατί το ζήτημα είναι να χτυπάς τη λαθρομετανάστευση στη ρίζα της και η ρίζα δεν χτυπιέται, όταν έχει μειωθεί η αστυνόμευση δραματικά και όταν έχεις ψηφίσει έναν νόμο για την ιθαγένεια, που έχει καταστήσει την Ελλάδα πραγματικό μαγνήτη των λαθρομεταναστών».
Ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς για τον φράκτη που προτίθεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση στον Έβρο, ανέφερε πως όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενωσιακής έννομης τάξης. «Δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό από την ευρωπαϊκή αντίληψη και μεταχείριση των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων πολιτικό άσυλο. Η χώρα μας, η οποία είναι η βασική πύλη εισόδου μη νόμιμων μεταναστών προς την ΕΕ, ενεργεί εκ μέρους της Ένωσης και οι άλλες χώρες της Ευρώπης πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι χειριζόμαστε και στο όνομά τους ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα» είπε.
Στο Φανάρι τελέστηκε θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στη συνέχεια πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Κεράτειο Κόλπο.

Σχετικά Άρθρα