Γενική

Κατάληψη στην Πρυτανεία του ΔΠΘ λόγω της μείωσης μερίδων στη λέσχη

Αναβρασμός στην Κομοτηνή αναμένεται να παρασύρει τα πανεπιστήμια

Σε κατάληψη της Πρυτανείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, προχώρησε ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής, μετά από συνάντηση τους με τον Δ. Σύμβουλο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι πλέον θα διανέμονται 700 μερίδες στην λέσχη της πανεπιστημιούπολης και όχι προς όλους τους φοιτητές, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι υπόλοιποι φοιτητές να πηγαίνουν στην λέσχη που βρίσκεται εντός της πόλεως. Οκτώ χιλιάδες είναι συνολικά οι φοιτητές στην πόλη της Κομοτηνής, των τμημάτων νομικής, ΤΕΦΑΑ, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης και Φιλολογίας.
Σε σχετικό δελτίο τύπου τονίζει ο ΣΟΦΕΚ: «Το πρώτο άμεσο χτύπημα του νέου οικονομικο-πολιτικού καθεστώτος προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες στην Κομοτηνή. Περιληπτικά, μία λέσχη σίτισης εκ των δύο, την οποία διαχειρίζεται το Ε.Ι.Ν. (την άλλη, ο γνωστός Χούτος), πρόκειται να περιορίσει τα γεύματα μόνο για τους οικοτρόφους, οι οποίοι και θα δικαιούνται να έχουν πρόσβαση μόνο με κάρτα σίτισης. Ενημερωτικά, αυτή τη στιγμή η πρόσβαση είναι ελεύθερη, δωρεάν και στις δύο λέσχες για όλους (παρότι συμμετέχουν εργολάβοι), κάτι που κατορθώθηκε με αγώνες το 2005 και που προσπαθούν να το υπονομεύσουν διαρκώς και ειδικά σήμερα με το πρόσχημα της υποχρηματοδοτησης.
Στις 28/11 πραγματοποιήθηκε Γ. Συνέλευση του ΣΟΦΕΚ στην Κομοτηνή και αποφασίστηκε η κατάληψη της Πρυτανείας για μία εβδομάδα (και εκ νέου συνέλευση). Η πλειοψηφία του συλλόγου αποφάσισε να μην υποκύψει στους εκβιασμούς του προέδρου του ΕΙΝ (κ. Μανούρη), ο οποίος απειλεί με εγκατάλειψη λέσχης και εστιών, αλλά να αναδείξει το συνολικό πρόβλημα της σίτησης.
Παράλληλα, στα ΤΕΦΑΑ επίσης ψηφίστηκε κατάληψη (με πρωτοβουλία μάλιστα και της ΠΑΣΠ, για άλλους λόγους ίσως…).
Το ζήτημα ανοίγεται καθολικά στις σχολές της Κομοτηνής και μένει να φανεί τι θα γίνει στις Γ.Σ. αυτής της βδομάδας, όπου ο στόχος είναι η γενίκευση των καταλήψεων στις σχολές.
Το συντονιστικό κατάληψης της Πρυτανείας ήταν αρκετά μαζικό, όμως η διαδικασία του συντονιστικού ήταν αρκετά προβληματική, με διαφαινόμενες μικροπολιτικές σκοπιμότητες και χωρίς να μπορεί να διατυπώσει σαφές πεδίο δράσης προς άμεσο μέλλον. Πάντως υπήρξε ομοφωνία στην ανάγκη να σπάσει εν τη γενέσει του ο έλεγχος των οικοτρόφων με λίστες και ο αποκλεισμός των υπολοίπων».
Ήδη υπάρχει αναβρασμός στην φοιτητική κοινότητα της Κομοτηνής και αναμένεται να παρασύρει και τα άλλα τμήματα του ΔΠΘ, ακόμη και άλλα πανεπιστήμια, καθώς οι φοιτητές πιστεύουν ότι η απόφαση αυτή οδηγεί στην υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Επίσης θεωρούν ότι συνδέεται και με το νομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας που έχει ως πρότυπο ένα φιλελεύθερο πανεπιστήμιο, με αναλώσιμους και ελέγξιμους εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι στις κινητοποιήσεις δεν συμμετέχουν οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, αλλά το θέμα είναι τι θα αποφασιστεί στις Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται σε κάθε τμήμα.
Οι φοιτητές δηλώνουν ενωμένοι με τους εργαζόμενους, καθώς όπως ανακοινώθηκε θα συνταξιοδοτηθούν 10 εργαζόμενοι στη λέσχη και πρόκειται ιδιωτικά συνεργεία να αναλάβουν τη σίτιση, την καθαριότητα και άλλες εργασίες στο Πανεπιστήμιο, τα οποία έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους, δίχως να πληρώνονται υπερωρίες, θυμίζοντας την περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα. «Γίνεται έντεχνη προσπάθεια να διασπάσουν την ενότητα φοιτητών- εργαζομένων» τονίζει μέλος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής.
Ο πρύτανης δήλωσε ότι δεν θέλει εργολάβους στο ΔΠΘ όμως δεν συμφωνεί με την απόφαση των καταλήψεων. Πάντως οι καταληψίες φοιτητές δεν δέχονται να προχωρήσουν σε διάλογο, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τις διώξεις φοιτητών το 2005, που είχαν επίκεντρο το Πολυτεχνείο της Ξάνθης.
Μάλιστα οι διάφοροι διαγωνισμοί για τις αναθέσεις γίνονται σε απομακρυσμένα μέρη για να μην υπάρχει η αντίδραση των φοιτητών.

Σχετικά Άρθρα