Γενική

Που μας οδηγείτε με τη «συγχώνευση» των νοσοκομείων;»

Μην υποβαθμίζετε το κορυφαίο αγαθό, τη δημόσια υγεία

Το θέμα της κατάργησης των στρατιωτικών νοσοκομείων παίρνει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις εκτός από τις κοινωνικές. Σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως η δική μας βρήκαν να κάνουν τους πειραματισμούς τους οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Άμυνας.
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης και νυν Νομάρχης κ. Παυλίδης δηλώνει :
Η αρχή έγινε από την Περιφέρειά μας. Προπομπός το κλείσιμο των Στρατιωτικών Νοσοκομείων Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης. Ακολουθούν δραματικές αλλαγές, όπως «διαρρέουν», στα δημόσια νοσοκομεία και στη δημόσια υγεία για να εξοικονομηθούν χρήματα. Όπου υπάρχουν σπατάλες είναι επιβεβλημένο να περιορισθούν και είναι γνωστό που εντοπίζονται. Η ισοπεδωτική, όμως, εισπρακτική πολιτική, το συμφέρον των δανειστών, δεν μπορεί να πληγώνει το κορυφαίο αγαθό των πολιτών, τη δημόσια υγεία. Μέχρι πρότινος πολιτικά πλειοδοτούσαν στις λειτουργικές ελλείψεις των νοσοκομείων, κυρίως δευτερεύουσας σημασίας. Τώρα, στις λογικές ΔΝΤ, εκτιμούν ότι υπάρχει υπερκάλυψη των αναγκών μας σε παροχή υπηρεσιών υγείας !!!!!
Εκφράζουμε την βαθύτατη ανησυχία μας γι’ αυτό που φημολογείται στο χώρο της δημόσιας υγείας: -τις συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. -Τις υποβαθμίσεις και -Τις αλλαγές χρήσης μονάδων και όχι μόνο.
Επισημαίνουμε ότι, αυτά που κυοφορούνται, με ανατροπή ενός συστήματος υγείας που σχεδιάσθηκε, που πληρώθηκε και υποστηρίχθηκε εδώ και 25 χρόνια, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους: α. για το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών δημόσιας υγείας στους πολίτες, β. για το επίπεδο της ασφάλειας ζωής όσων, επειγόντως και σε ελάχιστο χρόνο, έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης (σοβαροί. τραυματισμοί, καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά, κ.λ.π.), γ. για την εργασιακή και οικογενειακή τάξη χιλιάδων εργαζομένων, και δ. για την αύξηση του κόστους περίθαλψης σε βάρος των πολιτών και της κοινωνικής οικονομίας σε υπέρμετρο βαθμό (μεταβάσεις αλλού, διαμονές εκτός τόπου κατοικίας, κ.λ.π.).
Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι τελικά θα αποφασισθεί. Εφιστούμε την προσοχή όλων ότι, οι λογικές κόστους και ζημίας μόνον του δημόσιου τομέα αποτελούν λανθασμένη μορφή μέτρησης του κοινωνικού, του λαϊκού και του εθνικού συμφέροντος. Τονίζουμε και πάλι «μην πληγώνετε την περιφέρειά μας». Φτάνουν οι υπερσυγκεντρώσεις των πάντων στα μεγάλα κέντρα. Οι ευθύνες όλων είναι ιστορικές.

Σχετικά Άρθρα