Γενική

Συνάντηση κορυφής Σπετσιωτισσών και Πόντιων στην Ξάνθη

Άτυπη αδελφοποίηση έγινε μεταξύ του Συλλόγου Γυναικών Σπετσών και του τμήματος Γυναικών του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης. Αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα μας με τη συνέντευξη της Προέδρου του Γυναικείου Συλλόγου του νησιού της Μπουμπουλίνας κ. Άννας Τσεκούρα. Ο κ. Θόδωρος Ρωμανίδης, Πρόεδρος των Πόντιων επικοινώνησε μαζί μας με την διάθεση να υποδεχθεί θερμά τις «Μπουμπουλίνες» όπως τις αποκάλεσα στο ρεπορτάζ. Έτσι λοιπόν προχθές το βράδυ είχαν τη συνάντηση Κορυφής (τόπος συνάντησης η ομώνυμη ταβέρνα στη Μορσίνη) και με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας επισφράγισαν την αρχή της φιλίας τους!

Μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας μας για την εκδρομή τους

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης στις Σπετσιώτισσες με ποντιακό γλέντι και τη συνοδεία της ποντιακής λύρας προχθές το βράδυ, ημέρα άφιξης των μελών του Γυναικείου Συλλόγου Σπετσών. Επικεφαλής της εκδρομής είναι η Ταμίας του Συλλόγου κ. Ντίνα Παλατιανού, μέλος από την αρχή ίδρυσης του συλλόγου. Ξεκίνησε από 21 χρόνων και τώρα είναι γιαγιά, όπως μας είπε! Τόπος συνάντησης ήταν η ταβέρνα Κορυφή στην Μορσίνη, όπου ο Πρόεδρος τους χάρισε δύο συμβολικά δώρα: δύο λευκώματα του Συλλόγου και ένα βιβλίο για τη Γενοκτονία των Ποντίων!
Παρών ήταν και ο ζαχαροπλάστης του Κάτι Άλλο Στέλιος Αρσενίου ο οποίος έφερε και τα νόστιμα γλυκά του. Οι Σπετσιώτισσες ευχαρίστησαν εκ βάθους καρδίας για την φιλοξενία και απηύθυναν πρόσκληση για το νησί τους!
Ο κ. Ρωμανίδης μας μίλησε για την πρωτοβουλία του να συναντηθούν οι δύο σύλλογοι: «Θα πρέπει οι σύλλογοι γενικά στην Ελλάδα να αποκτήσουν κάποια επαφή. Μετά από δημοσίευμα σας στην εφημερίδα XanthiNews για την εκδρομή του Συλλόγου Γυναικών Σπετσών στην Ξάνθη σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να συναντηθεί με το τμήμα γυναικών του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνουμε την αποψινή βραδιά. Θα έχουμε ποντιακή λύρα και τραγούδι για να νιώσουν την ποντιακή φιλοξενία».
Για το αν έχουν οι Πόντιοι και οι Σπετσιώτες την ίδια διάθεση επαναστατικότητας ο κ. Ρωμανίδης σημείωσε: «Από τις Σπέτσες ήταν η Μπουμπουλίνα. Γενικά η περιοχή εκείνη έχει πολλούς ήρωες. Είχαν και πολλά χρήματα, είναι αλήθεια. Με την έννοια της ζωντάνιας, της αγάπης για την πατρίδα μοιάζουν οι Πόντιοι με τους Σπετσιώτες!»
Όσον αφορά στην δήλωση της Προέδρου κ. Άννας Τσεκούρα: «Οι γυναίκες όχι μόνο φοράμε τη στολή αλλά και τα κουμπούρια της καπετάνισσας αν χρειαστεί τα κρατάμε ευχαρίστως και με άνεση και με ευστοχία», ο κ. Ρωμανίδης σχολίασε με νόημα: «Αυτές οι εκφράσεις είναι απόρροια της επαναστατικότητας που διακατέχει την περιοχή. Αν χρειαστεί για την πατρίδα μας να πάρουμε τα κουμπούρια, κανένας και καμία μας δεν θα μείνει πίσω».
Οι Σπετσιώτισσες ξεναγήθηκαν στο Π. Λάγος και βρέθηκαν στο Μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου, στη Λίμνη Βιστωνίδα. Επίσης το πρόγραμμα περιλάμβανε περιήγηση στον ιστορικό παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα