Γενική

Επιστολή Μητροπολίτη Ξάνθης στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Είχε καταγγελίες στο γραφείο του από πολίτες

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Επιστολή πρόκειται να αποστείλει στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων για το ζήτημα που προέκυψε με τα κρέατα που σφάζονται κατά τρόπο χαλάλ, χωρίς να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό.
Ο ίδιος δέχθηκε στο γραφείο του κάποιους ανθρώπους- γιατί αγνοούσε το θέμα- και του κατέθεσαν επιστολή που τον ενημέρωναν για το ζήτημα. Ο Επίσκοπος στην επιστολή του θα αναφέρει ότι υπάρχουν καταγγελίες- υποψίες για το ζήτημα από πολίτες και θα παρακαλεί να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, (έλεγχοι σε σφαγεία της περιοχής) χωρίς καμία επιβάρυνση σε ότι καταναλώνει ο Ξανθιώτικος λαός.
Ο Επίσκοπος υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα εάν ο ιμάμης διαβάζει κρέας στα σπίτια των μουσουλμάνων αλλά εάν γίνεται αυτό σε ένα σφαγείο το οποίο προμηθεύει κρεοπωλεία από όπου αγοράζουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι τότε τίθεται ζήτημα.
Μάλιστα ανέφερε πως στην εκκλησιαστική ιστορία υπάρχει το θέμα με τον Ιουλιανό Παραβάτη με τα ειδωλόθυτα (ζήτησε να ραντιστούν όλα τα τρόφιμα της αγοράς με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών). Με θεία ενέργεια τότε φάνηκε στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξιου, ο μάρτυρας Θεόδωρος και φανέρωσε το πράγμα. Παρήγγειλε να ενημερωθούν όλοι οι χριστιανοί, να μην αγοράσουν καθόλου τρόφιμα από την αγορά και για να αναπληρώσουν την τροφή να βράσουν σιτάρι και να φάνε τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν. Η Εκκλησία τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος σε δόξα Θεού και τιμή του μάρτυρα αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Σαρακοστής.
Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε και τον Μουφτή Ξάνθης για να τοποθετηθεί επί του ζητήματος αλλά δεν κατέστη δυνατή η τηλεφωνική μας επικοινωνία. Αύριο θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε και πάλι για να παρουσιάσουμε την επίσημη θέση του. Πάντως ο ίδιος πιστοποιεί αυτό το έγγραφο από το 2003 σε γνωστό πτηνοτροφικό συνεταιρισμό στην Ήπειρο.
Οι απλοί κάτοικοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι δεν γνωρίζουν το θέμα αλλά ούτε και όλο αυτό το παρασκήνιο που υπάρχει.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παροτρύνουν τους μουσουλμάνους να αγοράζουν μόνο από ομόθρησκους τους οι οποίοι έχουν κρέατα τύπου χαλάλ. Αλλά το πιο σωστό θα ήταν να υπάρχει ενημέρωση προς όλους τους καταναλωτές, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία.
Δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά την πυρίτιδα, απλά θα πρέπει να ακολουθούνται οι ακριβείς διαδικασίες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Σχετικά Άρθρα