Γενική

Οι καρκινοπαθείς ζητούν να σταματήσει η αδικία εναντίον τους

Δηλώσεις της Γραμματέως του Συλλόγου Καρκινοπαθών παραΜΕΝΟΥΜΕ ΖΩΗροί

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Την έντονη αντίδραση του εκφράζει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ξάνθης παραΜΕΝΟΥΜΕ ΖΩΗροί κατά του Προεδρικού Διατάγματος του Αυγούστου (πέρασε αθόρυβα και εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου) που αναγκάζει τους καρκινοπαθείς να πληρώνουν από την τσέπη τους πανάκριβες εξετάσεις αναγκάζοντας τους ουσιαστικά να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους, αφού χρειάζεται πολύ συχνά να επανεξετάζονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η φασιστική απόφαση ελήφθη για τους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων και η τελευταία ενημέρωση είναι ότι θα συγκροτηθεί μια επιτροπή η οποία θα αποφασίσει να συμπεριλάβει τις βασικές αυτές εξετάσεις. Αλλά δεν έχουν πει πότε θα γίνει αυτό. Μη υπολογίζοντας ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος για την ευπαθή αυτή κατηγορία συνανθρώπων μας και δεδομένου ότι ένας στους τέσσερις πάσχει από την χρόνια ασθένεια.
Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ήταν η Υπουργός Υγείας τον Αύγουστο παρόλα αυτά και ο διάδοχος της κ. Ανδρέας Λοβέρδος δεν άλλαξε τίποτα, παρά μόνο βγήκε περήφανος και είπε ότι μειώθηκε το κόστος εξετάσεων! Δεν είπε όμως ποιες έκοψαν… Ο ίδιος βέβαια αντιμετώπισε το Πάσχα με την περιπέτεια υγείας του και την μεταφορά του σε νοσοκομεία της επαρχίας τι εστί δημόσιο σύστημα υγείας. Τώρα δεν μπορεί να αναλογιστεί την αδικία που κάνουν εις βάρος συμπολιτών μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά ανυπέρβλητα εμπόδια;
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ
Η κ. Νόπη Ξενοπούλου, Γραμματέας Συλλόγου Καρκινοπαθών Ξάνθης περιέγραψε πώς έχει η κατάσταση με δηλώσεις της στην XanthiNews: «Διαφωνούμε με όλο αυτό το καθεστώς. Μάλιστα νωρίτερα δεν ενημερωθήκαμε για την διακοπή των εξετάσεων.
Έχουμε πολλές διαμαρτυρίες από μέλη μας καρκινοπαθείς. Λέγεται ότι έχει γίνει νόμος του κράτους όπως έχουν γίνει ένα σωρό περικοπές σε συντάξεις, μισθούς. Έτσι πήρε η μπάλα και τους καρκινοπαθείς. Αυτοί όμως έχουν ανάγκες, έχουν περιορισμένα έσοδα, έχουν πάρα πολλά έξοδα και θα είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα αν είναι να πληρώνουν τις εξετάσεις αυτές από την τσέπη τους.
Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα τις κάνουν ιδιωτικά. Όσοι μπορούν να εξυπηρετηθούν στα νοσοκομεία θα τις κάνουν εκεί. Και οι υπόλοιποι δεν θα τις κάνουν!!! Εκτός αν αλλάξει κάτι και μπορέσουν να εξαιρέσουν τους καρκινοπαθείς ή γενικά τους ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Γινόταν κατάχρηση με εξετάσεις. Τώρα δεν κόβονται μόνο τα περιττά. Κόβονται και οι βασικές εξετάσεις. Πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο και στις περικοπές. Είναι οι καρκινικοί δείκτες, οι αξονικές, και άλλες εξετάσεις. Μια κυρία ήρθε και παραπονέθηκε και μίλησα με τον ελεγκτή του ΟΠΑΔ για να ενημερωθώ και μου είπε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες περικοπές για αυτούς που κάνουν συχνά επανέλεγχο αλλά και για όσους κάνουν πρώτη φορά».
ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ…
Οι καρκινοπαθείς κάνουν τις θεραπείες τους είτε στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, είτε στην Αλεξανδρούπολη. Εκατοντάδες ασθενείς από την Βόρεια Ελλάδα αναγκάζονται να μένουν σε ξενοδοχεία, σπίτια γνωστών και συγγενών, ακόμη και σε παγκάκια, προκειμένου να κάνουν τις θεραπείες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Ο Ξενώνας Καρκινοπαθών στην Πυλαία, συνολικού κόστους 1,5 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο, αλλά οι σύγχρονες υποδομές του «ρημάζουν» στο πέρασμα του χρόνου, καθώς κανένας φορέας δεν δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει το κόστος της λειτουργίας του.
«Αγωνιζόμασταν γι αυτήν την ημέρα εδώ και 14 χρόνια και τώρα ανησυχούμε πραγματικά γιατί δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι με τον Ξενώνα, η λειτουργία του οποίου θα ανακουφίσει εκατοντάδες ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα», δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παραρτήματος Μακεδονίας- Θράκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Θέλξη Σιών.

Σχετικά Άρθρα