Γενική

ΠΑΓΩΤΟ ΑΡΜΕΝΟΝΒΙΛ

Υλικά
1/2 δόση μαρέγκα
2 κούπες κρέμα γάλακτος
4 κροκάδια
1/2 κουταλάκι εσάνς πικραμυγδάλου
1 κούπα αμύγδαλα καραμελωμένα και χοντροαλεσμένα
για τη μαρέγκα
3 ασπράδια αυγών
1/4 κουταλάκι κρεμόριο ή μισό κουταλάκι λεμονιού
3/4 κούπας ζάχαρη ψιλή
1/8 κουταλάκι βανίλια

Ατομα: 10
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες
Εκτέλεση
Ξεκινήστε φτιάχνοντας τη μαρέγκα, χτυπώντας τ’ ασπράδια με το κρεμόριο στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, να πήξουν και ν’ αφρατέψουν. Αν χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού, ρίξτε τον λίγο-λίγο καθώς χτυπιούνται τ’ αυγά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε τη μισή ζάχαρη σε μικρές δόσεις. Σταματήστε το χτύπημα, ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά μ’ ένα κουτάλι την υπόλοιπη ζάχαρη ή χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο, ώστε ν’ ανακατεύεται απλώς η μαρέγκα και ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη σε 3-4 δόσεις, πασπαλίζοντάς τη στην επιφάνεια μ’ ένα κουτάλι. Βάλτε τη μαρέγκα σε κορνέ και με ίσια μύτη σχηματίστε 10 μικρές ροζέτες απάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο, στρωμένο στη σχάρα του φούρνου. Με την υπόλοιπη μαρέγκα σχηματίστε ένα μεγάλο σπιράλ. Στεγνώστε τις μαρέγκες στους 100 βαθμούς Κελσίου για 2 ώρες ή ώσπου να πάρουν ελαφρό ροζ χρώμα. Σφήστε το φούρνο κι αφήστε τες να κρυώσουν μέσα σ’ αυτόν. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μαζί με τα κροκάδια, στη δυνατή ταχύτητα στο μίξερ, να πήξουν και ν’ αφρατέψουν. Προσοχή μην τα παραχτυπήσετε, γιατί το μίγμα θα κόψει. Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε την εσάνς πικραμυγδάλου και τ’ αμύγδαλα κι ανακατέψτε τα απαλά μέσα στη χτυπημένη κρέμα. Σπαάστε το δίσκο της μαρέγκας σε ανώμαλα κομμάτια και ανακατέψτε τα κι αυτά μέσα στην κρέμα με τ’ αμύγδαλα. Αδειάστε το μίγμα σε μια μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις 30x9x7 εκ. Βάλτε το παγωτό στην κατάψυξη κι αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν το σερβίρετε. Για να το σερβίρετε, περάστε πρώτα τη λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στο τοίχωμα της φόρμας και στο παγωτό κι ύστερα αναποδογυρίστε το σε πιατέλα. Ακουμπήστε τις παλάμες σας επάνω στη βάση της φόρμας, περνώντας τες σε όλο το μήκος της και το παγωτό θα πέσει στην πιατέλα. Τραβήξτε με προσοχή τη φόρμα. Βάλτε το παγωτό και πάλι στην κατάψυξη για 15′. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το γλάσο σοκολάτας και περιχύστε το παγωτό. Στολίστε το με τις ροζέτες μαρέγκας και σερβίρετε το. Διατηρείται στην κατάψυξη 6 μήνες.
Καλή επιτυχία

Σχετικά Άρθρα