Γενική

Η Νομαρχία τίθεται προ των ευθυνών της από τα ΚΤΕΛ

Δεν μεταφέρονται μαθητές στο Ν. Ξάνθης και σε 3 ακόμη νομούς

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Τελικά μόνο στο Νομό Ξάνθης (ο μοναδικός στην Περιφέρεια ΑΜΘ) και σε άλλους δύο- τρεις νομούς στη χώρα δεν έχει λυθεί το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών με ταξί, αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, όπως δήλωσε αποκλειστικά στην XanthiNews ο Πρόεδρος των ΚΤΕΛ Ξάνθης κ. Θέμης Γεωργιάδης, ευρισκόμενος στην Αθήνα, όπου συνεδρίασε η Ομοσπονδία των Προέδρων των ΚΤΕΛ για τις εκλογές του Δ.Σ., ωστόσο έγινε αναφορά στο μείζον ζήτημα! «Διαφορετικά ερμήνευσαν την μείωση κατά 20% άλλες Νομαρχίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, ρίχνοντας το μπαλάκι στη Νομαρχία και φέρνοντας την προ των ευθυνών της. Συγκεκριμένα είπε: «Να απευθυνθεί η Νομαρχία στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των Υπουργείων όπως έκαναν και άλλες Νομαρχίες. Εμείς έχουμε κάνει μια έγκυρη εμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική μελέτη με τα χιλιόμετρα που διανύουμε κάθε μέρα. Ας την στείλουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ας αποφασίσουν αυτοί. Δεν μπορεί και ο κ. Νομάρχης να παραβεί το Νόμο».
ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ
Τα ΚΤΕΛ του Ν. Ξάνθης ήδη έχουν κάνει μείωση κατά 37% και τα τελευταία τρία χρόνια ήταν απλήρωτοι, παρόλα αυτά μετέφεραν τους μαθητές. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος κ. Θεμιστοκλής Γεωργιάδης. Αναλυτικά δήλωσε:
«Η μεταφορά των μαθητών γινόταν σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου. Όποια Υπουργική Απόφαση έβγαινε για το πόσο θα έπρεπε να ήταν ημερήσιο κόστος ενός λεωφορείου εμείς το τηρούσαμε. Τώρα ήρθε μια Κυβερνητική Οδηγία από το Υπουργείο Οικονομικών, από τον Υφυπουργό κ. Σαχινίδη προς τις Νομαρχίες να κόψουν δαπάνες και οτιδήποτε έχει σχέση με το δημόσιο να κάνουν οικονομία. Σε κάποια ΚΤΕΛ έδωσαν και αυξήσεις. Πέρυσι τα καύσιμα κόστιζαν 85 λεπτά και τώρα 1.30. Συγγνώμη ζητάω και από τους μαθητές και από τους γονείς και τους ζητάω να μας καταλάβουν ότι πλέον αδυνατούμε να τους μεταφέρουμε.
Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να βάλει 20% ενώ στο δικό μας το ΚΤΕΛ ήταν 37% μειωμένο. Για έναν αριθμό 66 δρομολογίων αγκαζέ ημερησίως με διαληφθέντα 8000 χιλιόμετρα ημερησίως που συνεπάγεται 4.000 ευρώ καύσιμα ημερήσια, δεν βάζω οδηγούς και αποσβέσεις, μας λένε να κατεβούμε στα 8.700 ευρώ. Αυτό το έργο εμείς δεν μπορούμε να το εκτελέσουμε. Έχουμε όλη τη φιλότιμη προσπάθεια να καθίσουμε να συζητήσουμε να βρούμε μια μέση λύση.
Τόσα χρόνια κάναμε υπομονή. Μας χρωστούσανε δυόμισι εκατομμύρια ευρώ επί τρία χρόνια. Τους μεταφέραμε χωρίς να πληρωνόμαστε. Έχουμε πάρει δάνεια από τις τράπεζες για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, στους εργαζόμενους που πληρώνουμε κάθε μήνα, στο ΦΠΑ μας, στο ΙΚΑ μας. Είμαστε συνεπείς σε όλες τις υπηρεσίες που αφορούν στο δημόσιο.
Μας ξόφλησαν μέχρι το 2009 με έκτακτο κονδύλιο που έβγαλε το Υπουργείο Οικονομικών και έχει μείνει ένα ποσό 600.000 ευρώ από το 2010».
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Η Γραμματεία Ν. Ξάνθης του Π.Α.ΜΕ καταγγέλλει το γεγονός και καλεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία σήμερα Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη στη 1 το μεσημέρι.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Άλλο ένα θύμα της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ- κεφαλαίου- Ε.Ε.- ΔΝΤ είναι και η μεταφορά των μαθητών των απομακρυσμένων περιοχών.
Η μείωση κατά 20% του κονδυλίου που δίνονταν στις Νομαρχίες για την κάλυψη των εξόδων της μεταφοράς των μαθητών έρχεται να προσθέσει και άλλα βάρη στις πλάτες της εργατικής λαϊκής οικογένειας που καλείται να καλύψει με δικά της έξοδα τη μεταφορά των παιδιών της στο σχολείο. Βέβαια πριν μερικές μέρες παρακολουθήσαμε τους βιομήχανους της Ξάνθης να ευχαριστούν τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Ξυνίδη για το ζεστό χρήμα που τους δόθηκε. Για τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλεμπόρους λεφτά υπάρχουν. Για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, μισθούς, συντάξεις τα λεφτά εξαφανίζονται.
Όλοι στα παλλαϊκά συλλαλητήρια που θα γίνουν σε κάθε Νομό ενάντια σε αυξήσεις ΦΠΑ, πετρελαίου θέρμανσης, ΔΕΗ, για μείωση των τιμολογίων ΔΕΚΟ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη στις 6:30 μ.μ στην Κεντρική Πλατεία».

Σχετικά Άρθρα