Γενική

Με δικά τους μέσα μετακινούνται οι μαθητές των περιφερειακών Δήμων!!!

Λόγω οικονομικής κρίσης δεν έχουμε δημόσια δωρεάν παιδεία; Οι αρμόδιοι Υπουργοί πρέπει να δούνε σοβαρά το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών των περιφερειακών Δήμων. Πριν μπει ο χειμώνας και χειροτερέψει η κατάσταση. Κατά τα άλλα το ΠΑΣΟΚ ευαγγελιζόταν πάντα την αποκέντρωση…

Οι οδηγοί ταξί και ΚΤΕΛ δεν δέχονται μείωση 20% λόγω αυξημένης τιμής καυσίμων
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Με δικά τους μέσα μετακινούνται οι μαθητές των περιφερειακών δήμων του νομού Ξάνθης, λόγω μη υπογραφής της σύμβασης της Νομαρχίας με τους οδηγούς των ταξί και των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ οι οποίοι δεν δέχονται την μείωση κατά 20% που επέβαλλε κυβερνητική οδηγία, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά τους βάρη, μετά τον υπερδιπλασιασμό της τιμής των καυσίμων!
Η κυβέρνηση προφασίζεται την οικονομική κρίση και απαιτεί μείωση, η Νομαρχία εκτελεί εντολές, οι επαγγελματίες δεν μπορούν να υποχωρήσουν, γιατί βλέπουν αισθητά μειωμένο το εισόδημα τους και οι μαθητές που δεν φταίνε σε τίποτα και θέλουν απλά να μάθουν γράμματα έχουν πέσει θύματα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Δηλαδή ουσιαστικά έχει κηρυχθεί ένας άτυπος πόλεμος στα παιδιά της περιφέρειας που αναγκάζονται να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για να πάνε στα σχολεία. Άραγε οι γονείς τους που βρίσκουν τα χρήματα για τα καθημερινά αυτά έξοδα; Κατά τα άλλα αποκαλείται: Δωρεάν Δημόσια Παιδεία…
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε στην XanthiNews: «Η μόνη δυσκολία είναι με την μετακίνηση των μαθητών στα περιφερειακά σχολεία. Δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση από τη Νομαρχία. Τα παιδιά μετακινούνται με δικά τους μέσα».
Ο Αντινομάρχης κ. Περικλής Καρβουνίδης υπεραμύνθηκε της θέσης της Νομαρχίας: «Η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί γιατί χθες (προχθές) συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή η οποία αφού είχε λήξει ο διαγωνισμός και απέβη άγονος και ασύμφορος, κάλεσε τους ταξιτζήδες, το αστικό και το υπεραστικό ΚΤΕΛ για διαπραγμάτευση. Δεν απεδέχθησαν τις τιμές κατά 20% όπως προέβλεπε ο διαγωνισμός. Ζητούσαν να μην μειωθεί το ποσό της μεταφοράς. Αυτό εμείς το κάναμε κατόπιν εντολής του Υπουργείου Οικονομικών, του Υφυπουργού του κ. Σαχινίδη και δεν είχαμε το περιθώριο να το διαπραγματευτούμε. Κατόπιν τούτου δεν μπορούσαμε να υπογράψουμε σύμβαση με διαφορετικό ποσό διότι θα μας κατηγορούσαν για υπέρβαση καθήκοντος ή κατάχρηση του δημοσίου χρήματος.
Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Έχουμε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια ΑΜΘ, το Υπουργείο. Θα ξανακαλέσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση τους μεταφορείς. Αν δεν έχουμε κυβερνητική οδηγία για την αλλαγή του ποσοστού μείωσης, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Με κυβερνητική απόφαση θα λυθεί το θέμα.
Από πέρυσι μέχρι φέτος τα καύσιμα έχουν υπερδιπλασιαστεί. Μάλιστα οι κυβερνητικές οδηγίες είχαν έμμεσες απειλές προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ότι αν δεν τις τηρήσουν θα έχουνε και κυρώσεις.
Η όλη διαδικασία των διαγωνισμών καθυστέρησε πάρα πολύ λόγω Καλλικράτη. Δηλαδή υπήρχε προβληματισμός εάν θα γίνουν μέχρι τέλος του 2010 ή μέχρι 30/06/2011. Υπήρχαν κάποιες τέτοιες εκκρεμότητες, μείωση, ένα θέμα αν υπήρχε προϋπολογισμός και αν μπορεί να γίνει διαγωνισμός γιατί αν δεν υπάρχει το πρώτο δεν μπορεί να γίνει το δεύτερο. Καμία Νομαρχία από την γύρω περιοχή μας δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Όλοι ψάχνονται…»
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΠΑΛ
Τα προβλήματα εντοπίζονται μόνο στα ΕΠΑΛ. Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήλωσε: «Καλή σχολική χρονιά σε όλους και ιδιαίτερα στους μαθητές. Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε καλά. Μόνο στα ΕΠΑΛ έχουμε ορισμένες ελλείψεις ειδικοτήτων στα εργαστήρια. Εκεί θα καλυφθούν σύντομα από το Υπουργείο Παιδείας. Μπορεί και εντός της εβδομάδος.
Στα υπόλοιπα σχολεία ήδη προσλήφθηκαν 12 αναπληρωτές και τοποθετήθηκαν».
Όσον αφορά στις ελλείψεις των κτηριακών εγκαταστάσεων αφορούν στο 4 ο Λύκειο, το ΕΠΑΛ Γλαύκης και το 8 ο Γυμνάσιο. Μάλιστα το 8 ο Γυμνάσιο έχει πρωινή και απογευματινή βάρδια. Το μοναδικό σε όλο το Νομό Ξάνθης!

Σχετικά Άρθρα