Γενική

Λαμπρός ο εορτασμός στην Παναγία Καλαμού

Σήμερα η περιφορά εντός πόλης και θα παραμείνει μέχρι την εορτή του πολιούχου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός και η περιφορά της Παναγίας Καλαμούς προχθές το βράδυ, παραμονές των εννιάμερων από την Κοίμηση της Θεοτόκου, με την παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης, αρχών και πλήθος πιστών. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία από τους αρτοποιούς της πόλης, όπως συνηθίζεται άλλωστε τα τελευταία χρόνια. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε μέσα σε καλαμώνα στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου φυλάσσεται στη μονή που βρίσκεται σε υψόμετρο 170 μέτρων.
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην περιφορά της εικόνας που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 6 μέχρι την Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και έπειτα θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας όπου θα γίνει η παράκκληση και θα παραμείνει μέχρι και την εορτή του πολιούχου της πόλης μας, Τιμίου Προδρόμου, την Κυριακή 29 του μηνός, όπου θα μεταφερθεί στην Μητρόπολη μας.
Μάλιστα ανέφερε ο Μητροπολίτης μας ότι στις λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ξάνθης.
Να σημειωθεί ότι η Μονή της Παναγίας Καλαμούς ανοικοδομήθηκε αρχικά κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Στη σημερινή της μορφή είναι νεότερο κτίσμα των αρχών του 20 ου αιώνα, ενώ το καθολικό της, που πανηγυρίζει την 23 η Αυγούστου, ανοικοδομήθηκε πρόσφατα.

Σχετικά Άρθρα