Γενική

Κεραυνοί ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατά της εγκληματικότητας

Συνέντευξη τύπου του Αστυνομικού Υποδιευθυντή για τη νέα υπηρεσία

Γράφει η Νάντια Νάκου

Ξεκίνησε και στην Ξάνθη η νέα ομάδα ταχείας αστυνομικής επέμβασης (δίκυκλη αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ) η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, με σκοπό οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ξάνθης κ. Γιώργος Γκοδοσίδης παραχώρησε συνέντευξη τύπου και αναφέρθηκε στη νέα υπηρεσία.
Ειδικότερα σημείωσε: «Ο στόχος είναι η ταχεία και άμεση επέμβαση στον τόπο του εγκλήματος, η πρόληψη και αποτροπή βαρέων εγκλημάτων που δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας στους πολίτες, όπως ληστείες, βιασμοί, συμπλοκές, ανθρωποκτονίες. Δεν θα ασχολείται η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. με καθημερινά περιστατικά αλλά με σοβαρά εγκλήματα».
Οι είκοσι τέσσερις (24) αστυνομικοί που στελεχώνουν τη ΔΙ.ΑΣ και θα επιχειρούν κυρίως στο πολεοδομικό συγκρότημα Ξάνθης αλλά και όπου παρίσταται άμεση ανάγκη χρησιμοποίησής τους θα επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού ανά δύο και θα περιπολούν σε δύο τομείς της πόλης μας κυρίως οι οποίοι αποτυπώθηκαν βάσει σχεδιασμού που στηρίζεται κυρίως στην έκταση της κάθε περιοχής και στη χαρτογράφηση του εγκλήματος.
Οι αστυνομικοί των ομάδων θα περιπολούν στην πόλη της Ξάνθης κυρίως αλλά και στην περιοχή Δροσερού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιχειρήσουν αλλού όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Γνωρίζουν τους δρόμους που υπάγονται στους τομείς τους και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ΠΡΟΠΟ, τα γαλακτοπωλεία, τα βενζινάδικα. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ειδοποιεί το 100 και η ομάδα ΔΙΑΣ θα επεμβαίνει άμεσα. Η εκπαίδευση τους διήρκησε μια εβδομάδα και θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι, θα οπλοφορούν και θα φέρουν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Σε ένα ΠΣΚ πέρασαν 4.300 Βούλγαροι από τον μεθοριακό σταθμό
Σε σχετική ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των αστυνομικών στον μεθοριακό σταθμό και τα μέτρα προστασίας ο κ. Γκοδοσίδης τόνισε ότι φυλάσσεται κανονικά σε 24ωρη βάση, προσθέτοντας ότι γίνονται έλεγχοι και καταγράφονται οι διερχόμενοι Έλληνες και Βούλγαροι, με βάση την Συνθήκη Σένγκεν. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι μέχρι τέλος του έτους υπολογίζεται ότι τα σύνορα θα είναι πλήρως ανοιχτά, λόγω της εισόδου της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν.
Το προηγούμενο μόλις Παρασκευατοσαββατοκύριακο πέρασαν από τον μεθοριακό σταθμό του Ζλάτογκραντ 4.300 Βούλγαροι!!!
Αναφορικά με το αν αυξήθηκε η εγκληματικότητα στο Ν. Ξάνθης από τότε που άνοιξε ο δρόμος είπε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής ότι παρατηρήθηκε αύξηση των μικροκλοπών.

– Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ειδοποιεί το 100 και η ομάδα ΔΙΑΣ θα επεμβαίνει άμεσα. Η εκπαίδευση τους διήρκησε μια εβδομάδα και θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι, θα οπλοφορούν και θα φέρουν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

– Πληροφορίες για τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), ενώ βίντεο από την εκπαίδευση των αστυνομικών των ομάδων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.youtube.com/user/EllinikiAstynomia.

– Οι αστυνομικοί που απαρτίζουν την ομάδα ακολούθησαν μία απολύτως άρτια και εξειδικευμένη εκπαίδευση, η οποία και θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος της Αστυνομίας είναι η διαρκής μετεκπαίδευση με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοσή τους.

Σχετικά Άρθρα