Γενική

Ούτε μια Γαλάζια Σημαία στην Ξάνθη για το 2010!

Πώς να πάει μπροστά ο τόπος μας με τέτοιους πολιτικούς που μας διοικούνε;

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου
Απαράδεκτη υποβάθμιση των ακτών της Ξάνθης συντελείται τα τελευταία χρόνια, σε τέτοια μάλιστα βαθμό που πιστεύουμε ότι πιθανότατα υπάρχει κάτι οργανωμένο πίσω από την απαξίωση αυτή. Την ίδια ώρα 421 Ελληνικές ακτές έλαβαν την Γαλάζια Σημαία 2010 σε όλη την επικράτεια, ύστερα από την ανακοίνωση στις 01 Ιουνίου 2010 των αποτελεσμάτων ελέγχου από το αρμόδιο όργανο.
Για ακόμη μια χρονιά η Ξάνθη δεν έλαβε Γαλάζια Σημαία, σύμβολο ποιότητας παγκοσμίως αναγνωρίσιμο. Αυτό, από επικοινωνιακή τουλάχιστον σκοπιά σημαίνει υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης της Ξάνθης και δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Γαλάζια Σημαία ως σύμβολο ποιότητας είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμο και η σημασία που του δίνουν τουρίστες του εξωτερικού αλλά και γραφεία ταξιδιών που οργανώνουν διακοπές στην Ελλάδα, είναι τεράστια!
Ελπίζουμε του χρόνου να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες κινήσεις, τόσο σε επίπεδο επεμβάσεων όσο και γραφειοκρατικά, ώστε η Ξάνθη να αποκτήσει και πάλι Γαλάζιες Σημαίες! Ο ελληνικός ήλιος και οι καθαρές παραλίες είναι δύο από τους παράγοντες ποιότητας ζωής που μας βγάζουν «ασπροπρόσωπους» κάθε χρόνο.
Η θάλασσα του Θρακικού πελάγους είναι η καθαρότερη, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχουμε πολλές εμφανίσεις μουδιαστήρων οι οποίες διαβιούν μόνο σε 100% καθαρά νερά!!! Το πρόβλημα όμως δεν το έχουμε στην θάλασσα αλλά στις ακτές!!! Όπου δεν υπάρχουν υποδομές από τους δήμους και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν για την ανάπτυξή τους.
Αυστηρές προϋποθέσεις
Στην Ελλάδα χειριστής του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας, με έτος ίδρυσης το 1951, η οποία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Υδάτων υλοποιούν τη διαδικασία ελέγχου με το κρατικό πρόγραμμα «Παρακολούθηση Ποιότητας Νερών Κολύμβησης».
Ας δούμε τους όμορους νομούς που πήραν γαλάζιες σημαίες:
ΕΒΡΟΣ (2)Δήμος Αλεξανδρούπολης: Δημοτική Πλάζ Αλεξ/πολης, Κυανή Ακτή.
ΡΟΔΟΠΗ (3) Δήμος Αιγείρου: Φανάρι/Camping, Αρωγή, Φανάρι/Δημοτική
ΚΑΒΑΛΑ (16) Δήμος Θάσου: Μακρύαμμος, Χρυσή Αμμουδιά 2, Πευκάρι 2.
Θάσος: Πόλη/Λιμανάκι. Δήμος Κεραμωτής: Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1.
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 2. Δήμος Καβάλας: Καλαμίτσα, Μπάτης, Τόσκα, Περιγιάλλι, Ραψάνη, Δήμος Ελευθερών, Αμμόλοφοι, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος
Σαρακήνα. Δήμος Ορφανού: Οφρύνιο/Τούζλα.
Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερεις κατηγορίες:
Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1/6- 31/10) από διαπιστευμένα εργαστήρια, με μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο δειγματοληψιών, 17 ημέρες.
Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.
Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Οργάνωση ακτής
Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Ασφάλεια επισκεπτών
Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο. Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να προβάλουν ενεργά το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Σχετικά Άρθρα