Γενική

Η Βόρεια Ελλάδα σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης

Ημερίδα στην Κομοτηνή προκειμένου να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου
Μονόδρομο για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί η εκμετάλλευση των πλούσιων ενεργειακών αποθεμάτων της. Αυτή η πρόκληση εκμετάλλευσης του πλούτου, που πρέπει να αποτελεί πλέον εθνικό στόχο, αναδείχθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα «Μακεδονία» στην Κομοτηνή. Τα στοιχεία των επιστημόνων, έπειτα από χρόνιες έρευνες, είναι αποκαλυπτικά και δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο αδιαφορίας.
Μόνο στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη το ενεργειακό προϊόν των γεωτρήσεων, ισχύος 76 μεγαβάτ, έχει αξία 25.000.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 59.000 τόνους πετρελαίου.
Το προϊόν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, σε σύγχρονες καλλιέργειες, στην ιχθυοτροφία, στην παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων, καθώς και στην αφαλάτωση και στον τουρισμό. Η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων στη γεωργία μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο το κόστος της παραγωγής.
Χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που διανοίγονται για την ελληνική γεωργία είναι το παράδειγμα μονάδας στο Εράσμιο Ξάνθης, η οποία αξιοποιεί τη δωρεάν ενέργεια που πηγάζει από τη γη.
Σε τρεις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας- το Εράσμιο Ξάνθης, το Ερατεινό Καβάλας και το Αρίστηνο Έβρου- το ΙΓΜΕ έχει δεδομένα για ύπαρξη ζεστού νερού σε θερμοκρασίες ικανές για τη μετατροπή της θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική.
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε με εναρκτήρια ομιλία του στην ημερίδα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Κατά την είσοδο του στο χώρο των εργασιών της ημερίδας ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με χαρά βρισκόμαστε σήμερα στην Κομοτηνή και υποδεχόμαστε μέσω της ιστορικής εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και της ημερίδας που διοργάνωσε, υπουργούς αρμόδιους σε θέματα ανάπτυξης και έτσι ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο ένα διήμερο με επίκεντρο τη Θράκη, που ξεκίνησε με την έλευση του Πρωθυπουργού και πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου στην Κομοτηνή.
Αυτό φανερώνει την ιδιαίτερη αξία που δείχνει η κυβέρνηση όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στην ελληνική περιφέρεια και μάλιστα χωρίς εκθέσεις ιδεών, χωρίς λόγια, χωρίς θεωρητικά οράματα αλλά με συγκεκριμένες πράξεις.
Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο και θα πρέπει να δούμε τις παθογένειες των προηγουμένων δεκαετιών που κορυφώθηκαν τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά».
Τοποθέτηση Υπουργού Οικονομίας
Συνολικά 300 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν στην αγορά το 2011, μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα «ανοίξει» το Φθινόπωρο, τόνισε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην ημερίδα.
Η υπουργός εξήγησε τους βασικούς άξονες του νέου Αναπτυξιακού νόμου, ενώ σε άλλη στιγμή γνωστοποίησε πως την ερχόμενη Τετάρτη περνά από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.
Τους επόμενους δύο μήνες, τον δρόμο της Βουλής θα πάρει και το νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων, ενώ αμέσως μετά παίρνει σειρά το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης πάσης φύσεως επενδύσεων.

Σχετικά Άρθρα